Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 1 yıldır parayla satılan plastik alışveriş poşetlerinden tam 210 milyon TL gelir elde ettiği açıklandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 1 yıldır parayla satılan plastik alışveriş poşetlerinden tam 210 milyon TL gelir elde ettiği açıklandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap'ın konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, bugüne kadar yaklaşık 1.5 milyar adet poşet satıldığını, poşet satışından elde edilen Geri Kazanım Katılım Payı gelirinin 210 milyon TL olduğunu açıkladı.
Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre Bakan Kurum, “Elde edilen gelirler karşılığında Çevre Kanunu kapsamında yerel yönetimlere çevre projeleri için mali destek sağlanmaktadır. Bu kapsamda; bakanlığımızca yerel yönetimlerin çevre yatırımları için son 16 yılda 2 milyar 116 milyon TL nakdi yardım yapılmıştır. 2019 yılındaki yardım tutan ise 527 milyon TL'dir” bilgisini de verdi.
Çevreyi koruma amacıyla plastik poşetlerin minimum 25 kuruşa satılmasına 1 Ocak 2019'da başlanmıştı.
CHP'li Kasap, Bakan Kurum'un verdiği yanıtı değerlendirerek, “Bakanlık, halkın cebinden devasa gelir elde etti” dedi.
Kasap, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu kadar devasa bir gelir elde etmesinin yanında, alınan her 25 kuruşun 10 kuruşundan şirketler ve vergi olarak Hazine'nin de pay aldığını hatırlattı.
Kasap, “İktidar, minik poşetlerden yüzlerce milyon TL'lik bir ekonomi yarattı” dedi.
Öte yandan Anadolu Ajansı'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberine göre, 1 Ocak'tan itibaren plastik poşetlerin kullanım oranı yüzde 77,27 düştü.
2019'a kadar aylık yaklaşık 35 olan kişi başı poşet kullanım adedi 10'a kadar geriledi.
Habere göre 11 ayda yaklaşık 150 bin ton plastik kullanımının önüne geçildi.ve yaklaşık 6 bin ton sera gazı salınımı da önlenmiş oldu.
Haberde Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Hırvatistan, Çekya, Estonya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Slovakya, Slovenya, İsveç, İngiltere ve İskoçya'da da plastik poşetlerden ücret alındığı vurgulandı.
Poşetlerin çevre için ücretli olduğunu düşünen mi vardı? Halkı neresinden yolabilsek kardır zihniyeti ile yönetiliyoruz, çevreden bize ne.
mango,h&m v.b... markaları çok acil uyarın. çevreyi katlediyorlar. çünkü para almadan dönüşümlü kağıt poşet veriyorlar. ve devlet bütçesini bilerek zarara uğratıyorlar . ayıp yavvv
Pazar parasından artıran ev hanımı gibisiniz amk. Plastik poşetten kar ettik lan goşun..! Teknoloji yok, ürettiğimiz bi halt yok!! Vatandaşın cebinden alıyoruz, vatandaşa eşşeen zikini geri veriyoruz teşekkürler iygünner :)) Sinirim bozuldu....