Yeni Başlayanlar İçin IOTA Nedir? Nasıl Alınır?

IOTA yakın zamanda adından sıkça söz ettiren ve ciddi derecede yükselten bir coin oldu. Bu içeriğimizle birlikte IOTA nedir, nasıl alınır ve Bitcoin'den farkları nelerdir? Onlardan bahsedeceğiz.

IOTA'nın Kısaltması Nedir?

IOTA'nın kısaltması MIOTA'dır.

IOTA Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıktı?

IOTA, 2015 yılında David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener ve Dr. Serguei Popov tarafından kurulmuştur.  Web sitesi için buraya tıklayabilirsiniz.

IOTA tamamı ile nesnelerin internetine odaklanmış bir kripto paradır. Tangle ve nesnelerin internetini bir araya getiren IOTA yakın gelecek için büyük bir umut vadediyor. Blockchain yerine Tangle adı verilen kimliksiz ve merkezsiz bir dağıtım modelini kullanan IOTA, bu kullanımdaki amacını ise veri transferinin de kullanması nedeniyle açıklıyor. 

Her IOTA sahibi kullanıcı kendisinden önceki iki işlemi onaylar ve sistem bu şekilde devam eder. 

Çok basit bir açıklama ile IOTA'nın amacını anlatmak gerekirse, gelecekte hayatımızın sürekli içinde olacak olan akıllı nesnelerin kullandığı verileri kripto para piyasasında satmak istemesi. Bu satış yapma meselesinin nedeni ise evinizde veya iş yerinizde, günlük hayatınızda kullandığınız IoT(Nesnelerin interneti) cihazların ürettiği bilgilerin açık bir pazarda satışa sunulması. Mesela buzdolabınızı düşünün. İnternete bağlı ve veri üretiyor. Akıllı buzdolabınızın elektrik tüketimi verisi, saatlik gıda verileri gibi tuttuğu veya tutabileceği pek çok veriyi açık pazarda bu veriyi kullanarak daha fazla verim sağlayabilecek başka bir buzdolabına veri transferi yaparak gelir sağlayabilecek olması harika bir düzen yaratırdı öyle değil mi? Ya da akıllı otonom araçları düşünün, elektrikli bir Tesla aldınız ve tüm verileri kaydediliyor. Başka bir elektrikli araca bu verileri satarak hem karşıdaki araca fayda hem de gelir sağlayabilir.

IOTA Madenciliği Nasıl Yapılır?

IOTA Tangle altyapısını kullanmaktadır ve madenciliği yapılamaz. Tüm IOTA'lar dağıtılmıştır ve piyasada işlem görmeye devam etmektedir. 

IOTA'nın madenciliğinden daha önemli olan bir nokta vardır o da akıllı teknolojiler üreten şirketlerin IOTA ağına katılarak IOTA içerisindeki veri sayısını artırması. Bu nedenle de IOTA ile anlaşma sağlayan büyük şirketlerin sayısı arttıkça fiyatlar da yükseliyor. Nissan, Bosch, Fujitsu gibi büyük firmalar IOTA ağına katılan şirketler arasında.

IOTA (MIOTA) Temel Çalışma Mantığı Nedir? Bitcoin'den farkı nedir?

IOTA Tangle teknolojisi kullanır ve transferlerde işlem ücreti yoktur. Aynı zamanda Bitcoin'e göre işlem transfer hızları da oldukça yüksektir. IOTA'da madencilik ve bloklar bulunmamaktadır. Almanya'da kurulu olan IOTA Vakfı tarafından yönetilmektedir.

IOTA (MIOTA) Nasıl Alınır? Nasıl Satılır?

IOTA'yı satın alabileceğiniz platformlar Bitfinex, Cex.io ve Binance olarak ön plana çıkmaktadır.

IOTA'nın Güncel Fiyatlarını Nasıl Takip Edebilirim?

IOTA'nın güncel fiyatlarını Coinmarketcap üzerinden takip edebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı