Yaktığın Işık Hiç Sönmeyecek! Atamızın Gelecek Nesiller İçin Söylediği 15 Söz

Bugün 10 Kasım. Keşke zaman 09.04'te dursaydı dediğimiz gün. 

Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, ilk cumhurbaşkanı, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm günü. 

Atamızı sevgiyle, saygıyla ve rahmetle anıyoruz. 

Gelin bugünde atamızın bizlere bıraktığı bu cumhuriyeti, bu devleti ilelebet koruyacağımıza dair bir kez daha ant içelim. Onun çizdiği yolda ilerleyelim. Bizlere bıraktığı her şeye sahip çıkalım.

1. Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.

2. Gençler; cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile insanlık değerinin, vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız.

3. Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın (kültürün) müspet fikirlerini veriniz. İstikbalin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Hür fikirler tatbik (uygulama) mevkiine konduğu vakit Türk milleti yükselecektir.

4. Rica ile merhamet dilenmekle bir millet ve devletin şeref ve istiklâli kurtarılmaz. Türk milleti, gelecek nesiller için bunu unutmamalıdır.

5. Her şeye rağmen muhakkak bir ışığa doğru yürümekteyiz.

Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletimin hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlıları, ahlâksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik görmemdir.

6. Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve...

...öğrenim gören çocuklarımızın ana ve babalarına da yavrularının öğreniminin tamamlanması için hiçbir fedakârlıktan çekinmemelerini tavsiye ederim.

7. Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız.

Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.

8. Kendiniz için değil, bağlı bulunduğunuz ulus için elbirliği ile çalışınız. Çalışmaların en yükseği budur.

9. Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız! Çocuklar geleceğindir. Çocuklar geleceği yapacak adamlardır.

Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirsinler! Hiç olmazsa yetiştirmek lüzumuna inansınlar! Okullardan başka; gazeteler, küçük dergiler köylere kadar yayınlanıp dağıtılmalıdır. Bizim köylümüz ne gazete ne dergi okumaz. Bilenler bilmeyenleri toplayıp, okutmayı, onlara okumayı anlatmayı bir vazife bilmelidir.

10. Bugün hepimize düşen ortak görev; ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyet'e sahip çıkmak, Çanakkale'yi, Kurtuluş Savaşı'nı kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır.

Türk Ulusu dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle aydınlık yarınlara el ele güçlü biçimde yürüyecektir.

11. Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz... Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar.

Türk Gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir.

12. Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak!

13. Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğiticileri, sizler yetiştireceksiniz, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.

Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle mütenasip bulunacaktır.

14. Ordularımızın kazandığı zafer, sizin ve sizin ordularınızın zaferi için yalnız zemin hazırladı... Gerçek zaferi siz kazanacak ve devam edeceksiniz ve mutlaka başarılı olacaksınız.

15. Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk'ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi.

Eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin!... Bu belli. Fakat zekânı unut!... Daima çalışkan ol...

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
10.11.2016

Atatürk'ü sevmeyen adını dahi duymak istemeyenler sözüm size !!! bu kişiler vicdanını nerde kaybettiklerini bilmeyen , vatan sevgisinin ne kadar güzel bir şey olduğunu asla anlayamayacak ve kendilerini birilerinin yönetmesini bekleyen zavallı kişilerdir. itirazı olan atatürkün bütün hayatını ve yaptıklarını tek tek okursa anlarlar. ve Atatürk dinsiz diyenler Atatürk kendi döneminde Kuran'ı Kerimi ilk türkçe mealine çevirip insanlara okuyan ve okutan kişidir Hafızlık yapmıştır. Unutmayacağız , Unutturmayacağız inadına Cumhuriyet , inadına Çağdaşlık , inadına İnsanlık, İnadına Atatürk ulan !!!!

10.11.2016

helal

10.11.2016

5. fotoğrafı gösterip Atatürk'ü kötüleyenler var. Halk perişan halde, sefillik içinde, bütün mallarına el konmuş vs. Zaten savaştan yeni çıkmış bir millet nasıl iyi durumda olmalarını beklersiniz anlamıyorum. Sanki şimdi durum çok iyiymiş gibi.Atatürk'ün istediği de neydi ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak.Bu da nasıl olur eğitimle, bilime verilen önemle olur.Eğer eskiden beri çalışan, üreten,sorgulayan nesiller yetiştirebilseydik ülkemiz daha farklı olabilirdi.

10.11.2016

"yurtta barış, dünyada barış."

TÜM YORUMLARI OKU (6)