Web Sitesi Kurmak İsteyenler İçin Altın Değerinde 10 Tavsiye

Son yıllarda özellikle mobil teknolojilerde yaşanan gelişmeler nedeniyle internetin altın çağını yaşadığımızı söyleyebiliriz. Günümüzde gerek kurumsal gerekse de bireysel anlamda internet hayatımızın her alanına girmiş durumda. 

Bir internet sitesi kurmak işletmeler için bir zorunluluk. Bununla birlikte internet sitesi kurmanın da belli incelikleri var. İnternet sitesi kurmak isteyenler için 10 tavsiyemiz var. Uzatmadan başlayalım.

1. Her şeyden önce içerik içerik içerik

Biraz klişe olacak belki ama internet sitesi kurmak isteyenlerin ilk olarak bilmeleri gereken şey sitelerini sürekli güncel tutmaları gerektiğidir. Ne yazık ki pek çok işte olduğu gibi de internet sitesi kurmada da Türk gibi başlayıp Türk gibi bitiriyor ve devamlılığı sağlayamıyoruz. Rakamlar net olmamakla birlikte ülkemizde halihazırda yayın yapan yaklaşık 50 milyon internet sitesi bulunuyor ve bunların 5’te 1’i ile hiçbir şekilde ilgilenilmiyor. 

Dolayısıyla sitenizi kurduktan sonra en azından haftada 1 güncel içerik ile beslemeniz gerekiyor. Zira Microsoft kurucusu Bill Gates’in de dediği gibi “Content is king” (İçerik kraldır.)

2. Hitap ettiğiniz kitleyi doğru belirleyin.

Bu kısım her ne kadar bütün internet sitesi sahiplerini ilgilendirse de son zamanların popüler mesleklerinden biri olan e-ticaret siteleri için ayrıca bir öneme sahiptir. 

Sitenizi kurmadan önce sitenizi ziyaret edeceğini düşündüğünüz potansiyel kitlenin internetteki davranışlarını analiz edin. Bunun için sitenizde yayın yapacağınız konularla ilgili öncelikle sosyal medya analizi yapın ve burada üretilen içerikleri detaylı bir şekilde inceleyin.

3. Sosyal medyayı etkili kullanın.

Bilindiği üzere sosyal medya özellikle son yıllarda ülkemizde çok yoğun kullanılıyor. Her yaş grubundan insanın tercih ettiği sosyal medya ağları mevcut. 

Özellikle İnstagram’ın popülerleşmesiyle birlikte sosyal medya üzerinde de güçlü bir iletişim ağı ve dijital pazarlama kitlesinin oluştuğu görülmektedir. 

Bu nedenle sitenizin potansiyel kullanıcılarını sosyal medya üzerinden sitenize çekmek için etkili bir sosyal medya kullanımına ihtiyaç duyacaksınız.

4. Doğru alan adını bulun.

Bir internet sitesi kurarken her ne kadar çok önemli görülmese de alan adını hedef kitleye hitap edecek şekilde seçmek rakiplerinizden bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. 

Sitenizin arama motorlarında daha görünür olabilmesi için de domain ismini sitenin içerik yaptığı alana hitap eden bir alan seçmeniz sitenizi daha görünür kılacaktır.

5. Hazır web sitesi kurma araçlarını kullanın.

İnternet sitesi kurmak isteyenlerin kafasındaki en büyük sorulardan biri siteyi kurmak için yazılım gibi teknik becerilere sahip olup olmaması gerektiğidir.

Bu sorunun cevabına hayır diyebiliriz. Zira internet sitelerinin sayısının bu kadar çok olduğu bir ortamda sıfırdan internet sitesi yazmanın maliyeti hem zaman hem de bunun için harcanacak efor açısından oldukça fazla olacaktır.

Bu tip işlemleri yapmak için hangi platformu kullanacağınız ile ilgiliyse son zamanlarda çıkan basit platformları tercih etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Bu platformların dünya çapında en çok kullanılanını belki birçoğunuz duymuştur: WordPress.

WordPress’in yanı sıra alanında oldukça iyi diğer platformlar ise Wix, Weebly ve Drupal gibi platformlardır.

6. Sunucunuzu sitenizin potansiyeline uygun seçin.

Bilindiği üzere internet sitelerine uzaktan erişim bu işlem için üretilmiş olan sunucular aracılığıyla yapılmaktadır. Bu sunucular çoğunlukla çok büyük firmalar dışında özel olarak alınıp kurulmaz. Bu işi yapan firmaların sundukları sunucu kiralama hizmetlerinden faydalanılarak ekonomik bir şekilde sitenizin sunucusunu seçebilirsiniz. 

Sunucu seçerken sitenize girecek kullanıcı sayısına uygun bir sunucu kullanmanızda fayda olacaktır. Zira siz de internette sık kullandığınız pek çok internet sitesinde-özellikle ders seçme dönemlerinde üniversitelerin internet sitelerinde yaşanan problemler bu tip problemlere örnektir- sunucu yetersizliğinden kaynaklı erişim problemleri yaşamışsınızdır. 

Ancak bu tabi ki sitenizi kurarken en geniş ölçekli sunucu paketinden faydalanın demek anlamına gelmiyor. Sitenizi kurarken daha düşük boyutlu işlem yapılmasına imkân veren sunuculara yönelebilir ve sitenizin belli bir trafik değerini aşan noktalardan sonra sunucu paketlerini yükseltebilirsiniz.

7. Siteniz içeriklerinin arama motorlarının erişimine en uygun şekilde olduğundan emin olun.

İnternet sitenize kullanıcı çekmenin en etkili yollarından biri arama motorlarında sitenizi görünür kılmaktır. Zira internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu internette aradıkları şeyleri bulmak için arama motorlarını kullanmaktadır. 

Arama motorlarının en önemli amacı doğru içerikleri kullanıcılarıyla buluşturabilmektir. Dolayısıyla sitenizde yer alan doyurucu içerikler ve kullanıcıların bu içeriklerden faydalandıklarına dair işaretler arama motorlarının sitenize yönelmesini sağlayacaktır. 

Elbette ki sadece kaliteli içerik üretmek arama motorlarının dikkatini çeker. Ancak bu durum rakipleriniz karşısında arama motorunun sizin sitenizi fark etme süresini uzatabilir. Dolayısıyla sitenizde yer alan içeriklerin alanınızda insanların çok aradıkları konularla ilgili olmasını sağlamanız sitenizin görünürlüğünü arttıracaktır. 

Bu yüzden özellikle alanınızla ilgili insanların arama motorlarında hangi konuları arattıklarına dair araştırma yapmalısınız. Bu çalışmalar neticesinde sitenizin içeriklerini bu arama terimlerine yani anahtar kelimelere uygun şekilde üretmeniz fayda sağlayacaktır.

8. Kullanıcıların sitenizde uzun süre kalmasını sağlamaya çalışın.

İnternet sitenizin elbette ki kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilmesini sağlamak ilk hedefinizdir. Ancak iş bu noktayla yeterli kalmaz. 

Sitenizin değerini arttırmak için sitenize giren bir kullanıcının sitenizde oldukça fazla zaman geçirmesini sağlamanız gerekmektedir. 

Bunun en bilindik yolu sitenizde yayınlanan bir içerikten ilgili diğer içeriklere yönlendirme yapmaktır. 

Sitenizin içerik kurgusunu yaparken tıpkı bir örümceğin ağ kurması gibi içerikleri birbirlerine bağlamaya dikkat etmelisiniz. Bunun için de içeriklerinizi ne kadar birbiriyle alakalı oluşturursanız o kadar iyidir.

9. İçeriklerinizi kolay okunur ve anlaşılır kılın.

Genellikle insanlar internetten elde etmek istedikleri bilgileri net bir şekilde almak isterler. Dolayısıyla sitenizin kullanıcılarına ulaşacağınız içerikleri kolay okunur ve net anlaşılır şekilde üretmeye özen gösterin. 

Uzun ve ağdalı bir anlatım sitenizi ziyaret edecek kullanıcıların bir müddet sonra sıkılmalarına sebep olabilir. Bu yüzden daha fazla kullanıcıya hitap edebilmek için kolay anlaşılır ve net bilgilere yer veren içerikler üretmenizde fayda vardır. 

Uzun cümleler ve paragraflar yazınızı okumadan önce bu yazıya göz atan kullanıcıların gözünü korkutabilir. Bu yüzden elinizden geldiğince kısa cümleler ve paragraflarla içeriğinizin öncelikle ilk bakışta göze hitap etmesini sağlamanızda fayda vardır.

10. Kullanıcılarınızdan etkileşim almaya çalışın.

Sitenizin kalitesini belirleyen şey anlaşılacağı üzere sitenizi ne kadar çok kullanıcının ziyaret ettiğidir. Dolayısıyla sitenizde kullanıcıların hoşuna gidecek interaktif uygulamalar kullanmaktan çekinmeyin. 

Paylaştığınız içeriklerin mutlaka kullanıcıların görüş beyan edebileceği seviyede olmasını çalışın. İçeriklerinizde kullanıcıların içerikle ilgili fikirlerini belirtmelerine yönelik ifadeler kullanın. 

Şunu unutmayın; içerikleri popüler kılan algoritmalar site kalitesini ölçerken esasında tüm etmenlerinde kullanıcı odaklı hareket ederler. Bu yüzden kullanıcılardan sitenizdeki içeriklere etkileşim gelmesi sitenizin popülerliğini arttıracaktır.

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
03.05.2022

güzel bir yazı güzel fikir işte ben bunları uygulayarak yapmıştım sitemi ama 3 aydır uğraşıyorum gece gündüz pek oturtamadım doğrusu ama inşallah oda olacak ... :)))

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ