Uzayda Pek Acayip Şeyler Oluyor: Ay’daki En Büyük Kraterin Altında Gizemli Dev Bir Kütle Tespit Edildi!

Yapılan yeni bir araştırma sonucunda Ay’daki en büyük krater olan Aitken Havzası’nda ne olduğu henüz belirlenemeyen, gizemli dev bir kütle tespit edildi. Peki, gökyüzünde neler oluyor?

Baylor Üniversitesi Öğretim Üyesi Peter B. James yalnızca Ay’ın değil, güneş sisteminin de en büyük krateri olan Güney Kutbu-Aitken Havzası’nın altında bulunan devasa boyutlarda bir kütle keşfetti.

James’e göre bu kütle, yoğun metal içeren dev bir asteroitin Ay’a çarptıktan sonra krater oluşturmasından kaynaklanabilir. Kraterin boyutları ise gerçekten inanılmaz, nitekim James de bu büyüklüğü açıklamak için şu ifadeleri kullanıyor:

'Büyük Hawaii Adası’ndan beş kat daha büyük bir metal yığınını aldığınızı ve onu yerin altına gömdüğünüzü düşünün.'

Oval bir şekle sahip ve yaklaşık iki bin kilometre genişliğindeki bu krater, devasa boyutlarına rağmen Dünya üzerinden görülemiyor, çünkü Ay’ın bize göre uzak bir noktasında kalıyor.

Araştırmacılar, Ay çevresindeki yerçekimi kuvvetindeki minimal değişiklikleri ölçmek için Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA) Yer Çekimi Kurtarma ve İç Laboratuvarı (GRAIL) görevinde kullanılan uzay araçları yardımıyla verileri analiz etti. James, bu analizle ilgili şu cümleleri söylüyor:

'Ay yörüngesinde bulunan uzay aracı Lunar Reconnaissance Orbiter’ın (LRO) elde ettiği verileri Ay topografyası verileriyle birleştirdiğimizde, Güney Kutbu-Aitken havzasının altında beklenmedik derecede büyük miktarda fazladan bir kütle keşfettik. Bu kütlenin varlığı ile ilgili tahminlerimizden biri, krateri oluşturan asteroitten gelen metalin hala Ay'ın mantosuna gömülü olması. Ancak bu kütle her neyse, havzanın tabanını yarım mil aşağıya indirmiş durumda.'

Büyük asteroit etkileri için oluşturulan bilgisayar simülasyonları, uygun koşullar altında bir asteroitin bir demir-nikel çekirdeğinin çarpma sırasında üst mantoya dağıldığı ihtimalini düşündürüyor.

James, 'Bununla ilgili hesaplamaları yaptık ve etkiyi yapan asteroitin yeterince dağılmış olan çekirdeğinin, Ay'ın çekirdeğine batmaktansa, Ay'ın mantosunda askıda kalabileceğini gösterdik.' diyor.

Araştırmacılara göre bir başka olasılık da devasa kütlenin Ay'ın magma okyanusu katılaşmasının son aşaması ile bağlantılı yoğun oksitlerin bir konsantrasyonu olabileceği. Kütle ile ilgili her iki açıklama da oldukça akla yatkın.

Yaklaşık dört milyar yıl önce oluştuğu düşünülen Güney Kutbu-Aitken Havzası güneş sistemindeki en büyük korunmuş krater...

Güneş sistemi içerisinde daha önce bundan çok daha büyük etkiler yaşanmış olsa da bunlara ait izler artık kaybolmuş durumda. Bu nedenle Güney Kutbu-Aitken Havzası büyük bir önem teşkil ediyor. Bütün bunlar göz önünde bulunduruluğunda böylesine devasa bir kütlenin nasıl bir etki yaratacağı bilim dünyası için merak konusu...

Kaynak: 1, 2

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Galatasaray'ın Avrupa'daki Rakibi Tottenham'da Üç Oyuncu Sakatlandı!
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
YORUMLAR
13.06.2019

eger ulasilabilir derinlikde bir metal astroid cekirdeginden basediyorsak bu akillara sigmayacak zenginlik demektir. dunya olusurken sivi haldeki agir metallerinin buyuk kismi cekirdegine coktu. bugun dunyanin kabugunda buldugumuz agir degerli metallerin cogu dunya olustukdan sonra meteorlarla dunyaya gelenlerdir. buyuk bir astroidin metal cekirdegi dunyada cikarabilcegimizden cok daha fazla altin, platin, platin grubu metaller ve nadir toprak elementleri iceriyor olabilir. bataryadan islemci uretimine bugun teknolojide buyuk sikintisi ve eksikligi cekilen degerli kaynaklar bunlar. biz burda ama bizim borumuz var demeye devam edelim. teknoloji ureten, kesfeden daima kazanan taraf oluyor.

decepticonlar

Pasif Kullanıcı
13.06.2019

Hitler ayın içinde demir kütlesi olduğunu bilseydi,dev bir mıknatıs yaptırıp ayı dünyaya doğru çekerdi.

Pasif Kullanıcı
14.06.2019

Madara da hitler gibi manyaktı sonuçta.Amaçları için her şeyi yaparlardı

TÜM YORUMLARI OKU (14)