Uykuya Dalma Güçlüğünü En Basit ve İlaçsız Şekilde Nasıl Çözebileceğinizi Biliyor musunuz?

Modern dünyada etrafımız sokak ışıkları, gündelik yaşamın dertleri ve parlak telefon ekranları tarafından sarılmışken her geçen gün daha çok kişinin uyku problemi yaşıyor olması bir sürpriz olmasa gerek sevgili dostlar. Bu sorunun nasıl aşılabileceğini araştıran bilim insanları ise, yaptıkları son çalışma neticesinde uyku problemine çözüm sunan ilginç bir sonuca ulaştılar...

Sonuçlara göre uyku problemi, dışarıda geçirilecek birkaç günle kolayca çözülebiliyordu.

Current Biology'de yayımlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, deney katılımcılarını öncelikle iki gruba ayırdı ve bir grubun hafta sonunu evde geçirmesini, diğer grubun ise ABD'nin 'Eagles Nest Wilderness' bölgesinde iki gün kamp yapmasını sağladı.

Kampa giden grubun güneş ışığı ve kamp ateşi dışında hiçbir ışık kaynağı kullanmaması sağlandı.

Ve kampın sürdüğü iki gün boyunca kollarına, vücutlarının maruz kaldığı ışığı anbean ölçen saatler takıldı. İki günün sonunda ise bilim insanları, kampa giden grubun ne gibi farklılıklarla geri döndüğünü anlayabilmek için grup üzerinde bir dizi test yürüttü.

Colorado Üniversitesi'nde fizyoloji profesörü olarak görev yapan ve çalışmanın başyazarı olan Kenneth Wright, konu hakkında şunları söylüyor:

'Biyolojik saatlerimiz günün aydınlık ve karanlık zamanlarına göre programlanmıştır. Bu sebeple modern yaşam ve bozulan aydınlık-karanlık döngümüz, sağlığımız üzerinde pek çok olumsuz etki yaratabilmektedir. Biyolojik saatlerimizi sıfırlamak için ise gezegenimizin döngüsüne uygun yaşayacağımız birkaç gün yeterli olmaktadır. Bu, bir hafta sonu kamp yapmak bile olabilir...'

Bilim, uyku düzenimizi yöneten hormonun melatonin olduğunu söyler.

Melatonin, bedenlerimizi fizyolojik olarak uykuya hazırlayan ve biyolojik uyku ritmimizi yöneten hormondur ve bu hormonun salınımı, kişinin etrafındaki ışık düzeyiyle yakından ilişkilidir. Tek etken bu olmasa da melatonin, ışığın daha az olduğu ortamlarda daha fazla salgılanmakta ve kişinin daha sağlıklı bir gece uykusu almasını sağlamaktadır.

Colorado Üniversitesi araştırmacıları, hafta sonunu kampta geçiren grubun melatonin seviyelerini inceledi.

Sonuçlar, bu gruptakilerin vücutlarında melatonin salınımının diğer gruptakilere göre 1.4 saat daha erken başladığını gösterdi. Bu, uyku düzenimiz düşünüldüğünde hiç de azımsanacak bir süre değildi. Söz konusu çalışma, yaz mevsiminde yürütülmüştü.

Daha sonra aynı çalışma, bir kez de kış mevsiminde yürütüldü.

Kış mevsiminde rastlanan sonuçlar daha da şaşırtıcıydı çünkü kampçıların melatonin salınımı bu kez 2.6 saat daha erken başlamıştı. Üstelik modern yaşamda maruz kaldığımız ışık, yalnızca uyku düzenimizi değil, sağlığımızla ilgili pek çok şeyi etkiliyor ve bunlar arasında bilişsel becerilerin zayıflaması, duygudurum bozuklukları, diyabet ve obezite gibi pek çok tehlikeli rahatsızlık bulunuyor.

Ancak hafta sonunu şehirden uzak bir noktada kamp yaparak geçirmek pek çoğumuz için mümkün gözükmüyor...

Peki öyleyse gündelik yaşamımızda nelere dikkat ederek uykumuzu düzenleyebilir ve sağlığımızı koruyabiliriz? Araştırmayı yürüten bilim insanları için en önemli şey, gündüzleri güneş ışığından mümkün olabildiğince çok faydalanmak ve akşamları yatağa girmeden en az 1-2 saat önce akıllı telefonlarımızın ve bilgisayarlarımızın ekranlarına bakmayı bırakmak. Bunlara dikkat edildiği takdirde bile melatonin hormonumuzun salınımında yaşanan değişiklikler, uykuya daha kolay dalmamızı ve daha verimli bir gece uykusu çekmemizi sağlayacaktır...

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
09.02.2017

bu kadar okuduk ve uyumaya dair tek bir ipucu yok :/

09.02.2017

bi an sevindim bende :(

09.02.2017

Bu gifleri -sürekli kısa aralıklı tekrar yapanları- yazıları rahat okumayalım, sayfayı hemen kapatalım diye mi koyuyorsunuz? Editörler, sizlere sesleniyorum!!!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ