Ünlüler ve Sosyal Medya Fenomenleri Trendlerin Hızlıca Demode Olmasına mı Sebep Oluyor?

Moda dünyasında son birkaç yıldır dile getirilen bir sorun var. Trendlerin içi eskisine oranla daha hızlı boşaltılıyor. Bunun en önemli sebebi de sosyal medya ve ünlüler olarak gösteriliyor. Gelin bu tartışmaya daha yakından bakalım.

Moda genellikle ünlü veya varlıklı insanlardan sıradan insanlara yayılır.

Bu uzun süredir değişmeyen bir kural, ancak medyanın daha etkili olduğu son 60-70 yıldır daha belirgin.

Özellikle son 10 yılda moda blogları ve sosyal medyanın da etkisiyle bunu daha net bir şekilde görüyoruz.

Artık ünlülerin yanında 'sosyal medya ünlüleri' de var.

Bir trendin ortaya çıkması, herkeste görülmeye başlanması ve aynı hızla yok olması eskiden belki 1 yıl, belki daha da uzun sürerdi.

Şimdi ise hangi ara çıkıp sokaktaki 10 kişiden 9'unda gördüğümüzü ve aniden nefret malzemesine dönüştüğünü anlamadığımız trendler söz konusu.

Ünlüler ve sosyal medya fenomenlerinin bu hızlı değişimin tek sorumlusu olduğuna inanılıyor.

"İyi de bunun kime ne zararı var?" diyorsanız bir daha düşünün.

Bu durumun pek çok açıdan kötü yanları var. Bunları birkaç başlıkta ele almak mümkün.

Bunun ilk tartışılma sebebi psikolojik.

Pek çok zaman üniforma giymeye karşı çıkan insanların tek tipleşme ve üniforma gibi aynı şeyleri giyme isteği merak uyandırıyor. Ünlüler gibi olma isteği mi, kendine ait bir tarz bulamamış olmak mı yoksa önce herkeste olmadan kendine yakıştırmamak mı? Bu soruların cevapları merak ediliyor.

Bir şeyi moda olmadan giyememe hastalığı ortaya çıkıyor.

Her zaman her yerde bulunabilecek bazı parçaların bir anda moda olup bıktırmasından bahsediyoruz. Örneğin her zaman, her dönemin deseni olan puantiye birkaç aya gözlerimizi kanatacak ve bunu öngörmek için moda uzmanı olmaya gerek yok.

Artık kimsenin kendine özgü bir tarzı yok gibi geliyor.

Moda size bir şeyler sunar, çevre, ünlüler ilham verir ve siz de kendi tarzınıza uygun olanı seçersiniz. Öyle değil mi? Artık değil. Hız çağında ne moda olursa hemen alıp kullanmak gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki kısa sürede demode olacaklar.

Bunun bir de tüketim boyutu var. Markalar ve tasarımcılar da şikayetçi.

Eskisi gibi hıza yetişmek mümkün değil, bunu öngörüp erken çalışmaya başlasalar da artık tüketim çılgınlığı başka bir boyuta ulaşmış durumda.

Pek çok ürün mağazalara ulaşana kadar çoktan "demode" oluyor. Bazı insanlar özellikle bu ürünleri kullanmak istemiyor, bazıları da modası geçti diye düşünüyor.

Büyük markalar bir şekilde adapte olsalar da örneğin tasmalar moda olduğunda bir anda küçük büyük bütün tasarımcılar onlardan üretmeye başlıyor ve birkaç ay içinde hepsi çöp oluyor. Çünkü kimse artık onları istemiyor. Bu, tüketim çılgınlığının kötü bir boyutu.

Peki ne yapmalı?

Moda editörleri bu çılgınlıktan biraz uzaklaşıp kendi tarzınıza odaklanmanızı öneriyorlar. Sonuçta artık seçenekler kısıtlı değil, herkesle aynı görünme gibi bir zorunluluk yok. Böylece dolabınızı her birkaç ayda bir demode parçalardan ayırmak zorunda kalmaz ve uzun süre farklı farklı şekillerde kullanabileceğiniz ürünlere sahip olabilirsiniz. Bu durum bütçenize de yarayacaktır.

Sizce böyle bir problem var mı yoksa abartılıyor mu?

Popüler İçerikler

Şoray Uzun Yolda'nın Bitmesine Neden Olan Yasak Aşk Skandalı
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
YORUMLAR
25.03.2018

Modayı takmam ama sahiden herkeste aynı tip saç aynı tip kıyafet görmek yoruyo bi de şimdi yeni erkek kıyafetleri de sorun 2000lerin başında genellikle salaş ve rahatken şimdi rahatsız eden bazen aşırı dar kıyafetler moda

25.03.2018

moda diye giyilen bazı şeyler var çöp diye verseler almam azıcık karakter sahibi olalım da kendimizi yansıtarak giyinsek fena olmaz

25.03.2018

Valla benim kendime ait kalıplaşmış bir tarzım var. Bu yüzden gerekirse yüzlerce trend çıksın, benim için sorun teşkil etmiyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ