Tarihin en önemli sosyologlarından biri Zygmunt Bauman, Akışkan Doğanlar adlı kitabında, “İnternet”i büyük beklentiler ve hüsrana uğramış umutlar kombinasyonu olarak tanımlıyor. Bunu şöyle anlatıyor:
“İnternet hayatımıza bireysel özgürlükleri ve insan refahını heyecan verici derecede artırmak üzerine girdi, peki bugün sonuç ne? İdeal, politik ve demokratik yaşam alanı olmayı taahhüt eden internet; sonuçta demokrasi krizini, çatışmaları ve diktatörlükleri artıran bir yapıya büründü.”
Bunun en önemli nedeninin kimliğin belirsizliği ve gizlenebilmesi olduğunu iddia ediyor. Normal şartlarda birinin yüzüne karşı kolayca “hırsızsınız, katilsiniz” demek pek mümkün değilken, şiddete oldukça uzak kabul edilebilecek biri çok uzak mesafelerden en sağlam küfürleri ve hakaretleri sıralayabiliyor. (Elbette yan komşunuz da olabilir!)
Bu tür yazıları zaten insan hayatını sadece kurallara uymak için değil kendince önemseyen insanlar okuyup olur veriyor. Geri kalanlar fanatik, tek yönlü bakış açıları ile gayet mutlu hayatlarına devam ediyor. Bence değer vermeyi ve saygı ile bakmayı bilenlere, bu dünyada nasıl umutla ayakta kalırızı göstermeye çaışmak daha önemli.
Süper!
Dünyada şu an bizimle birlikte nefes alan, aklı/ruhu çok hasta insanlar ve ayrıca bozulmuş yaratıklar mevcut. Kimliğimiz açıkça belirli olursa ve biz bu canlıların sevmeyeceği fakat içeriği doğru yazılar yazarsak, bu canlılar belirli olan kimliğimiz ile bizi araştırabilirler, adresimize, telefonumuza, e-posta adresimize, IP adresimize ve daha birçok bilgimize ulaşabilirler. Bu bilgileri kullanarak bizi sanal veya gerçek ortamlarda tehdit edebilirler, rahatsız edebilirler, susturmaya çalışabilirler, bizi bu saydıklarımdan başka durumlara sokmaya çalışabilirler. Bunları düşünerek, yok cesur mu oluyorum, yok canavar mı oluyorum diye gaz yapmaya çalışan düşüncelere kapılmadan, her zaman ama her zaman kimliğimiz 'belirsiz' olmalıdır. Yok, mutlaka kimliğim belirli olsun diyorsak ve zarar görmek istemiyorsak, 'bana dokunmayan yılan bin yaşasın' anlayışı ile hiçbir canlının fikrine veya bilgisine karşıt bir fikir/bilgi belirtmeden, yanlış gördüğümüzü düzeltmeden dolaşmalıyız sanal ortamlarda.