Ufukta Referandum ve Erken Seçim Var

Pazartesi günü Başbakan Binali Yıldırım'ın Devlet Bahçeli ile yaptığı 70 dakikalık görüşmenin ardından AK Parti MKYK toplantısından yansıyan bilgiler ve kulislerde yapılan değerlendirmeler, Başkanlık için referandum ve sonrasında bir erken seçimin ufukta göründüğü yönünde...

Yıldırım ve Bahçeli, 'Başkanlık Önerisi' Sonrası İlk Kez Bir Araya Geldi

Buna karşın bazı üyelerin Bahçeli'nin başkanlık konusunu gündeme getirmesinin ardında 'bir siyasi tuzak olup olmadığını' sorguladığı belirtiliyor...

Yıldırım bu görüş üzerine 'böyle bir intibâ' almadığını, Bahçeli'nin yaklaşımının samimi olduğunu belirtti. 

Al Jazeera 'ye bilgi veren bir kaynak, 'Başbakan, Bahçeli'nin 367 krizinde, 411 el olayında (üniversitelerde başörtüsü serbestisi için Meclis'te yapılan oylama) olduğu gibi kabul edebileceğimiz bir teklif olması halinde bu konuda da destek veririz dediğini söyledi' dedi.

Parti kaynakları Meclis'e sunulacak anayasa değişikliği teklifinin 12-15 madde arasında olabileceğini belirtiyor.

AK Parti kulislerinde görüşmenin ardından yapılan değerlendirme ise Başkanlık için referandum ve sonunda bir erken seçimin ufukta göründüğü.

'Her halükarda Nisan - Mayıs gibi referandum, yazın da erken seçim görünüyor' yorumu yapılıyor.

Habere göre AK Partililer bunun nedenini şöyle açıklıyor:

'Bahçeli neyi hedeflemiş olursa olsun önümüzde bu tablo var. Eğer başkanlık sistemini de içine alan anayasa değişikliği herhangi bir nedenle 330'un altında kalırsa bu zaten bizim için bir erken seçim gerekçesidir. Parlamentonun yenilenmesi gereği ortaya çıkmış demektir.

330 - 367 aralığı ise zaten referandum ve bunun sonucunda başkanlık seçimine gitmek demektir ki, bu da yine başkanlık için parlamentonun yenilenmesi demek.'

Peki 330'un altında kalınabilir mi?

Anayasa değişikliği teklifinin referanduma gitmeden kabul edilmesi için 367'nin üzerinde oy ile Meclis'ten geçmesi gerekiyor. Buna ihtimâl verilmiyor. Çünkü AK Parti'nin Meclis Başkanı dışarıda tutulduğunda 316 milletvekili var. Ancak AK Parti içerisinde fire olabilir. 

Parti yöneticisi bir kaynak, 'pragmatik yaklaşım içerisinde olanlar, beklentileri karşılanmayanlar zarar vermek için oylamada farklı tavır takınabilir' diyor.

MHP'nin ise 40 milletvekili var. Dolayısıyla AK Parti'nin hem kendi içinden fire vermemesi, hem de MHP'den en az 14 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Popüler İçerikler

Hepimiz Merak Ediyorduk: Ortalığı Kasıp Kavuran Mert Demir Stilinde Kimin İmzası Olduğunu Açıkladı!
AKP Milletvekili Adem Yıldırım'ın Gündem Olan Konuşması: "5 Milyondan Fazla Türk Vatandaşı Olmuş Arap Var"
Güldür Güldür Show'un Sevilen Karakteri Geri Dönüyor!
YORUMLAR
18.10.2016

Insallah gelecek secimlerde mhp barajı gecemez belki o zaman akillari baslarina gelir.

MHP' yi AKP gençlik kollarından daha iyi çalıştıryorsunuz. MHP' de olan, evet oyu kullanacak herkes vatan hainliğinden yargılanmalı. FETÖ' den farkınız mı var?

18.10.2016

12 hazirandan beri ne Tayyip ne AKP hiçbirisi devlet bahçeli kadar AKP ve tayyip lehine hareket etmemiştir, tarih sizi de yazacak diyecektim fakat gelecek karanlık. Hiç ümidim yok gelecekten. Eski nesil öldü, koyun ve biatçı nesile kaldı ortalık. Gün gelir Atatürk kelimesi bile yasaklanır bu ülkede, Abdülhamiti bile aratacak tam güçte bir monarşiyi bile getirir bunlar. Eğer ki güç kaybedecek olurlarsa, anında ülkeyi kaosa hatta iç savaşa sürüklerler. O yüzden kaçış yok. Her şey bitti umut tükendi yeminle intiharı düşündüğüm oluyor bunları gördükçe

TÜM YORUMLARI OKU (40)