Türkiye ve Dünya Tarihinin En Büyük Sporcularından Nam-ı Diğer Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu

O, tarihin en büyük sporcularından biri!

Nüfus kağıdına Naum Shalamanov ismiyle kaydolan Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967’de Türk kökenli bir maden işçisinin oğlu olarak Bulgaristan’ın Mestanlı kasabasına bağlı Ahatlı Köyü’nde dünyaya geldi.

Yaşadığı Mestanlı şehrinde yüzme sporuyla ilgilenirken o dönemin Sovyetler Birliği’nde görevli spor müfettişleri tarafından keşfedilen Süleymanoğlu, halter sporuna 10 yaşında başladı.

*Naim Süleymanoğlu'nun doğduğu ev

İlk zamanlarda ailesi bu sporu yapmasına karşı çıktı ancak, annesi Hatice Hanım’ın tamam demesiyle hocası Hilmi Bey eşliğinde halter antrenmanlarına başladı.

Kısa sürede Bulgaristan genç milli takımına giren efsanevi halterci, bir ay sonra kendi deyimiyle ‘Türk asıllı’ olduğu gerekçesiyle takımdan çıkarıldı.

Ancak başka bir yatılı okula yazılarak Bulgaristan şampiyonasında 20. oldu ve rakiplerine büyük fark attı. Yetkililer bu başarısından sonra Naim Süleymanoğlu’nu 2 ay sonra tekrar genç milli takımına almak zorunda kaldı.

Daha sonra Bulgaristan şampiyonluğunu elde eden Süleymanoğlu, Bulgaristan milli takımıyla antrenmanlara başladı.

Naim Süleymanoğlu 1982 yılında Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda henüz 16 yaşındayken ilk dünya rekorunu kırdı

Foto kaynak: Bulgaristangoc

Naim Süleymanoğlu böylece katıldığı ilk uluslararası turnuvada dünya şampiyonluğunu elde etti.

Kendi ağırlığının 3 katından fazlasını kaldırarak hafif siklette adından söz ettiren bir halterci oldu. 1984, 1985 ve 1986’da dünyada ‘yılın haltercisi’ seçildi.

O dönemde Bulgar hükümetinin Arap ve Türk isimlerini değiştirerek Slavlaştırması sonrası büyük baskı altında kalan Naim Süleymanoğlu’nun ismi de kayıtlara Naum Shalamanov olarak geçirildi.

Bu olaydan çok etkilenen genç halterci önce İsviçre’ye giderek iki kez iltica başvurusunda bulundu ancak bu başvurular kabul edilmedi.

Süleymanoğlu,1986’da Melbourne’e giderek katıldığı Dünya Halter Şampiyonası’nda Avustralya’nın Türk Büyükelçiliği’ne sığınarak iltica etti.

Naim Süleymanoğlu dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın girişimleriyle Türkiye'ye getirildi. Naum Shalamanov adı da aslına dönerek nüfus kaydına Naim Süleymanoğlu olarak geçti.

Ama o dönem çok da iyi olmayan Türkiye-Bulgaristan ilişkileri daha da gerildi. Araya dönemim başbakanı Turgut Özal girdi ve sorun 1 milyon Dolar’lık anlaşmayla çözüldü.

1983-1986 yılları arasında toplam 62 rekor kıran, Dünya ve Avrupa şampiyonlukları yaşayan Naim Süleymanoğlu, olimpiyatlara ilk kez 1988 Seul’de katıldı.

60 kiloda yarışan Naim Süleymanoğlu,, koparmada 152.5, silkmede 190, toplamda 342.5 kilo kaldırarak 9 dünya ve 5 olimpiyat rekoru kırdı. Nam-ı diğer ‘cep herkülü’ Türkiye’ye olimpiyat oyunları tarihinde güreş dışındaki ilk altın madalyasını kazandırdı.

Sırada 1992 Barcelona vardı. Koparmada 142.5, silkmede 177.5 kaldırdı ve toplamda 320 kilo kaldırarak olimpiyat şampiyonu unvanını korudu.

Yurda altın madalyayla dönen Naim Süleymanoğlu, aynı yıl, Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın en iyi sporcusu” seçildi.

1996 yılında Atlanta Olimpiyatları’nda da Naim fırtınası esti. 29 yaşında 3’üncü olimpiyat altın madalyasını kazandı. 64 kiloda toplam 335 kilo kaldıran Naim, kendisine ait dünya rekorunu geliştirdi ve 3 ayrı olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanan ilk sporcu oldu.

2000 Sydney Olimpiyatları’nda umduğunu bulamayan ve sonrasında emekliye ayrılan Naim Süleymanoğlu, ardında 3 olimpiyat, 7 dünya şampiyonluğu, 47 dünya rekoru ve sayısız başarı bıraktı.

Kendi kilosunun üç katından fazla kaldıran sporcu olarak tarihe geçti.

Spor otoritelerine göre tüm zamanların en iyi haltercisi olarak 1988 yılında Time dergisine kapak olan 10 Türk arasında yer aldı.

"Cep Herkülü", 18 Kasım 2017'de vefat etti.

Seni unutmayacağız Naim Süleymanoğlu!

Popüler İçerikler

Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
YORUMLAR
22.11.2019

Hem çevik hem zeki hem de ahlaklı bir insandı. Şimdilerin çoğu maalesef sürpüntü

23.11.2019

Katılıyorum

22.11.2019

Bu ülkenin gördüğü en büyük sporcuydu. Daha da onun gibisi gelmez.

22.11.2019

Çok gurur verici çokkk..

TÜM YORUMLARI OKU (18)