'Türkiye’de Her 100 Reçeteden 30’una Antibiyotik Yazılıyor'

Birleşmiş Milletler geçtiğimiz ay antibiyotik direncini 'en büyük ve en acil ele alınması gereken küresel tehlike' olarak tanımladı. Türkiye Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke, gereksiz antibiyotik kullanımının dirençli mikroorganizmaların gelişmesine neden olabileceğini, ölüme varan tabloların ortaya çıktığını belirtiyor ve ekliyor: ''Kişi başına antibiyotik kullanımı konusunda rakamlarımız şunu gösteriyor ki hastaneye herhangi bir sebeple giden 100 kişinin 30'unun reçetesinde antibiyotik yer alıyor.'' 

Ege Üniversitesi (EÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Büke, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada uygun olmayan, akılcı, yanlış antibiyotik kullanımının söz konusu olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığının yeni uygulaması kapsamında artık antibiyotiklerin reçetesiz verilmediğini hatırlatan Büke, uygulamayı desteklediklerini çünkü eczaneden reçetesiz antibiyotiklerin kullandırılması, antibiyotiklere dirençli mikroorganizmaların oluşmasında rol oynayan en önemli faktör olduğunu söyledi.

Antibiyotiklere direnç gelişmesinde neden olan faktörlerden biri de antibiyotiklerin gereksiz kullanımı

Buna bir örnek de kış döneminde grip ya da üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda tüm dünyada antibiyotik tüketiminde ciddi artış olması. Bunların yarısından fazlası da gereksiz antibiyotik kullanımı.

Antibiyotik direnci yılda dünya genelinde 700 bin kişinin ölümüne yol açıyor...

Gereksiz antibiyotik kullanımının çok farklı yan etkileri olduğunu kaydeden Çağrı Büke, “Dirençli mikroorganizması gelişmesine neden olabilir, böbreklere toksik etkileri olabilir, karaciğerde enzim yüksekliğine yol açabilir, kan değerlerinde düşmelere neden olabilir, nörolojik yan etkileri var. Onun için mutlaka hekimin önerisiyle kullanılmalı, hekim de bakteriyel enfeksiyon mu, değil mi buna karar vermeli” bilgisini veriyor. 

Prof. Dr. Büke, oluşan enfeksiyonların hastayı “vücudun aşırı ve kontrolsüz yanıt vermesi” anlamına gelen sepsis tablosuna götürebildiğini anlatarak, multiple sepsis durumununda yüzde 90-100 oranında ölümle sonuçlandığını aktarıyor.

Tüm dünyada antibiyotiklere dirençli mekanizmalar ve buna bağlı ortaya çıkan enfeksiyonların ciddi bir tehdit olduğuna işaret eden Büke, şöyle devam ediyor:

“Hatta öyle bir tehdit ki bazı ülkelerde bu durum hükümetler ya da cumhurbaşkanları, devlet başkanları düzeyinde ele alınmış. Bu konuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapılmıştır. Hatta bu öyle bir durum ki çareler, çözümler bulunmazsa 2010 yılı sonrasında tüm dünyada yılda 10 milyona yakın insanın antibiyotiklere dirençli mikroorganizmalara bağlı enfeksiyonlar nedeniyle kaybedileceği öngörülüyor. Şu anda Avrupa’da ve ABD’de dirençli mikroorganizmalara bağlı enfeksiyonlar nedeniyle binlerce kişi yaşamını yitiriyor. Avrupa’da 23-25 bin, ABD’de ise 25-30 bin kişi bu nedenle ölüyor.”

2013 verilerine göre Türkiye liste başı 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Antibiyotik kullanımı neden zararlı?

Helsinki Üniversitesinde Ocak ayında yapılan bir araştırmada, iki yaşından önce tekrar eden antibiyotik kullanımının, bağırsak florasında değişiklikler yaptığını, çocuklarda hem astım hem de obezite riskini arttırdığını gösteriyor.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony konu ile ilgili şöyle konuşuyor:

'Son dönemlerde yapılan araştırmalar, vücudumuzda milyonlarca mikrop olduğunu gösteriyor.  Mikrobiyomu oluşturan bu mikroplar,  vücudumuzun her yerinde; içinde ve dışında bulunuyor. Bu mikroplar bakteri, virüs ya da mantar türlerinde olabiliyor. Her bir organın taşıdığı mikrop sayısı ve kombinasyonu birbirinden farklı olduğu gibi, sağlıklı insanda bir denge içerisinde bulunuyor. Mikrobiyomdaki mikroplar arasında ki bu dengenin bozulması hastalıklara neden oluyor ve hastalıklarda, mikrobiyomun dengesini değiştirebiliyor. Antibiyotik kullanımının ise mikropları öldürdüğü için bağırsak florasını bozduğu ve birçok hastalığa neden olduğu görülüyor.'

Peki çözüm ne?

Yapılacak en önemli şey, zaruri olanlar dışında antibiyotik kullanımına son vermek. Bu ilaçlarla ilgili yerleşmiş anlayış ve uygulamaları yeniden gözden geçirmek gerekiyor. Örneğin kulak ya da idrar yolları eknfeksiyonu için ille de antibiyotik kullanmak gerekmeyebilir; hatta antibiyotik kullandıktan sonra kendinizi iyi hissetseniz bile ilaç bitene kadar kullanma tavsiyesinin bile ne kadar geçerli olduğuna bakmak gerekiyor.

Üstelik alışkanlıklarını değiştirmesi gerekenler sadece doktorlar da değil. Hastaların da her aksırık ve tıksırık için antibiyotiğin çare olmadığını anlaması gerekiyor. Genellikle üst solunum yolu hastalıklarına virüsler neden olur ve bu durumda antibiyotik kullanılmaz; çünkü antibiyotik sadece bakterileri öldürür.

Tarım ve hayvancılık alanında da antibiyotik kullanımına son verilmesi ya da en azından azaltılması çağrıları yapılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, hayvanlarda enfeksiyon riskine karşı hemen antibiyotiğe baş vurulmaması, aşı, hijyen ve biyogüvenlik gibi alternatiflerin geliştirilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Bakterileri içeriden tüketen bakteriyofajlar antibiyotiğe alternatif olabilir.

Bakteriyofaj ya da 'bakteri yiyen' virüsler alternatif çözüm olabilir. Bu virüsler aslında bakterileri yemiyor, onu yuva olarak kullanıp çoğalarak başka bakterilere yayılıyor.

Bakteriyofajlar 1915'te keşfedildi ve 2. Dünya Savaşı'nda kangren tedavisinde kullanıldı. Bugün de antibiyotik krizine çözüm amacıyla yeniden inceleniyorlar.

AA, National Geographic, Indigo ve BBC Türkçe 

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR

Allah kimseyi gözünü para bürümüş doktorun eline düşürmesin. Boğazım ağrıyor diye gittim antibiyotik yazdı. ben sadece ayağa kaldırsın diye bi iğne istemiştim. Çıktım manava gittim 1kg mandalina aldım 1 haftada faranjiiti yendim. Ha her hastalık için alternatif tıp faydalı olur mu bilmem ama hastaneye adım atana antibiyotik ve penadur dayıyolar. çüküm ağrıdı desen penadur, gtüm ağrıdı desen penadur. boku çıkmış sağlık sektörünün zaten geçen kadın doğuma gittik suriyeliler yüzünden muayene olamadık. her ay çocuk mu doğuruyo ne bok yiyorlarsa zibil gibi suriyeliydi her taraf.

penadur-la penisilinin mg olarak fazla olanıdır sakın yaptırmayın hele hele de basit hastalıklarda! çok ağır enfeksiyonlarda,kullanılması zorunlu olduğu zamanlarda kullanılmalı ben yan etkilerini çok çektim penisilin ve penadurun sakın ha

07.11.2016

Herkes olumsuz olunca ülke diyo ülke de bi şey yok kardeşim insanlar insan olmayı öğrensin. sırf bi tatil alacak sırf yeni bir model telefon alacak diye insanların sağlığına kasteden doktorlar var.

07.11.2016

Zirvedeki yalnızlık.Hiçbir ülke yetişemiyor bize.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ