Tüm Sene Boyunca Kötülük Yaptıysanız Sizi de Ziyaret Edecek Olan Canavar: Krampus

Bu yıl iyi bir insan oldunuz mu? Eğer olmadıysanız Krampus bu Noelde en beklenmedik misafiriniz olabilir... 😈

Krampus insanlara iyi niyetli olmaları için işkence eden, yarı keçi, yarı iblis; mitolojik bir karakter.

Karakter, mitolojide boynuzlu, siyah saçlı, sivri dişli ve Noel Baba'nın tam aksi bir karakter olarak tasvir edilmektedir. Noel babanın görevi o sene soyunca iyi davranışlar sergileyen çocukları ödüllendirmekken, Krampus'un görevi iyi davranmayanları cezalandırmaktır.

Krampus yanında bir zincir, zil ve çocuklara işkence etmek için kullandığı ağaçtan bir sopayla gelir.

Kötü niyetli çocukları cezalandıran Krampus, ardından onları yeraltı dünyasına götürür.

Peki bu Noel canavarının kökleri nereye dayanmaktadır?

Krampus ismi, Almanca bir kelime olan ve pençe anlamına gelen 'krampen' sözcüğünden gelmektedir. İskandinav mitolojisinde bir tanrıça olan Hel'in oğlu olan Krampus, aynı zamanda Yunan mitolojisindeki benzer karakterler olan Satir ve Pan'la ortak özellikler taşımaktadır.

Efsane, kökü yüzyıllar öncesine dayanan ve Noel kutlamalarının Aralık ayının ilk günlerinde başladığı bir Alman geleneğine dayanmaktadır.

Geleneğe göre Krampus 6 Aralık gecesi kent sokaklarında beliriyor ve bu gece 'Krampusnacht' yani 'Krampus Gecesi' olarak biliniyor. 6 Aralık aynı zamanda Aziz Nikolaus (Noel Baba) Günü olarak da biliniyor ve bir gece öncesinden evlerinin önüne ayakkabı bırakan Alman çocuklar, ertesi gün ayakkabılarının içine hediye mi, yoksa bir değnek mi bırakıldığını kontrol ediyor.

Krampus geleneği bugün çeşitli ülkelerde sürdürülmeye devam ediyor.

Avusturya, Almanya, Macaristan, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde Krampus gibi giyinen insanlar, 'Krampuslauf' yani 'Krampus Koşusu' adı verilen etkinlikte kent sokaklarında insanları takip ediyor.

Bu ürkütücü karakter, uzun yıllar boyunca Katolik Kilisesi tarafından unutturulmaya çalışıldı.

Kilise, Krampus için yaratılan hikayeleri ve düzenlenen etkinlikleri yasakladı ve bu mitolojik karakter unutulmaya başlandı. Ayrıca II. Cihan Harbi sırasında faşistler, Krampus'u değersiz gösterdi çünkü bu karakterin sosyal demokratların bir yaratısı olduğu düşünüldü.

Bugün ise Krampus, tekrar popüler kültürdeki yerini alıyor.

Avrupa'da ve Amerika'da düzenlenen etkinlikler ve Avusturya'da yaygınlaşan Krampus çikolataları, heykelleri ve boynuzları, bu eski geleneği tekrar gün yüzüne çıkartıyor. Neyse, ne diyorduk: Peki siz, bu sene iyi bir insan oldunuz mu?

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
25.12.2016

Peki ben değilde yıl bana kötü davrandıysa? Krampus artık olmayan bacadanmı, klosetin deliğindenmi çıkar bilmem ama olurda çıkarsa bi' yerden, abartmıyorum, "tek kişilik dev linç" denen yeni bir olaya kalkışırım.

25.12.2016

bunu türkiyede kesip kıyma yaparlar

25.12.2016

Noel babanın ne ekmeğini yedik ki !!!! İyi de olsak hep biz gondikleniyoruz nasıl olsa.

TÜM YORUMLARI OKU (17)