Travmatik ve Skandallarla Dolu İktidara Çok Erken Yaşta Kavuşanlar: Tarihin ve Günümüzün Çocuk Hükümdarları

Hepimiz çocukken kral ya da kraliçe olup sınırsız güçle neler yapabileceğimizin hayalini kurmuşuzdur. Ancak, gerçek hayatta işler pek de öyle olmayabiliyor. Farklı zaman ve coğrafyalardan çocuk yaşta tahta çıkan kral ve kraliçeler:

Kaynak: 1 2 3 4 5

Simeon Saxe-Coburg Gotha, 6 yaşında Bulgaristan Çarı 64 yaşında Bulgaristan Başbakanı oldu.

2. Simeon, babası 3. Boris'in ani ölümü sonrasında 1943'te 6 yaşında Çar olarak tahta çıktı ama hükümdarlığı 3 yıl sürdü. 1946'da çarlığın kaldırılmasıyla annesiyle birlikte ülkeden ayrıldı. 

1996 yılında 50 yıl aradan sonra ülkesine döndü ve 2. Simeon Ulusal Hareketi ile siyasete atıldı. Sonrasında, 2001-2005 yılları arasında Başbakanlık yaptı.

İsveç Kraliçesi Christina, 6 yaşında tahta çıktı ve bir erkek çocuğu gibi yetiştirildi.

Kraliçe Christina, 6 yaşında tahta çıkmasına rağmen 18 yaşına kadar resmen kraliçe olmadı. Bu sürede bir erkek çocuğu gibi eğitim gördü ve keskin zekasıyla insanların takdirini kazandı. 

Hükümdarlığının 10. senesi olan 1654'te tahttan indirildi ve Roma'ya yerleşti. Burada dinini değiştirerek Katolik olan Christina 1689'da öldü.

Sultan 4. Mehmed, 6 yaşında padişah oldu ve Osmanlı İmparatorluğun en uzun süre tahtta kalan 2. padişahı oldu.

Avcı Mehmed olarak da anılan 4. Mehmed 39 yıllık saltanatıyla Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra en uzun süre tahtta kalan padişahtır.

2. Sobhuza, 1899'da daha 4 aylıkken "Yüce Şef" unvanıyla Afrika ülkesi Svaziland'da tahta çıktı ve tarihin en uzun hükümdarlıklarından birini yaşadı.

1899-1982 yılları arasında tüm ömrü boyunca Svaziland Kralı olan 2. Sobhuza aynı zamanda ülkesinin İngiltere'ye karşı kazandığı bağımsızlık kazanmasını sağladı. Tahminlere göre en az 70 eşi ve 100 çocuğu olduğu düşünülüyor.

1992 doğumlu 3 yaşından beri Toro Kralı olan Oyo Rukidi aynı zamanda Winchester Üniversitesi'nden işletme diplomasına sahip.

Toro Krallığı, Uganda'da sembolik olarak olarak yeniden oluşturulmuş beş krallıktan biri. Kralın yetkileri sadece kültürel alanlarla sınırlı.

3 yaşında Moskova Büyük Prensi olarak taç giyen 4. Ivan, hükümdarlığında yaptıklarından sonra tarihe adını "Korkunç Ivan" olarak yazdırdı.

14 yıl Moskova Büyük Prensi ve 37 yıl da Rus Çarı unvanlarıyla hüküm sürdü.

Kaçar Hanedanlığı'ndan İran Şahı olan son kişi 11 yaşında tahta çıkan Ahmed Şah Kaçar idi.

1909-1925 yılları arasında tahtta kalan Ahmed Şah Kaçar, Rıza Han'ın darbesiyle önce sürgüne gönderildi sonra da kraliyet elinden alındı ve 1930'da Fransa'da sebebi bilinmeyen bir nedenden ötürü vefat etti.

Firavun Tutankhamun tarihin en ünlü çocuk krallarından biridir. Tahta çıktığında 9 yaşındaydı.

M.Ö. 1332-M.Ö 1323 yılları arasında tahtta kalan Tutankhamun'un 1922'de keşfedilen mezarı tarihin en önemli arkeolojik başarılarından biri olarak kabul ediliyor.

İskoçya Kraliçesi Mary 6 günlük bir bebekken 1542'de taç giydi ve eğitimi için Fransa'ya gönderildi. 1558'de Fransa Kralı'yla evlenerek Fransa Kraliçesi oldu.

Evlendikten 1 yıl sonra Fransa Kralı'nın ölmesiyle ülkesine dönen Kraliçe Mary 1567'ye kadar İskoçya Kraliçesi olmaya devam etti. 

Ayrıca, İskoçya'nın son katolik hükümdarıdır.

Puyi, 3 yaşındayken 1908'de Çin İmparatoru olarak tahta çıktı.

Qing hanedanının son imparatoru olarak sadece 3 yıl tahtta kalabildi. İmparatorluğu sona erdiren 1911 devriminden sonra Japonya'ya gitti. 

1934-1945 yılları arasında Büyük Mançurya İmparatoru oldu. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra 1950'de savaş suçlusu olarak Çin'e iade edildi. 

1959'da affedilen Puyi 1965'te ölene kadar normal bir vatandaş gibi yaşadı.

12 yaşında tahta çıkan 13 yaşında tahttan indirilen Romulus Augustus son Batı Roma İmparatoru'dur.

476 yılında Romulus Augustus'un tahttan indirilişi Orta Çağın başlangıcı kabul edilmektedir.

4. Henry İngiltere monarşi tarihinin en genç tahta çıkan kralıdır.

9 aylıkken çıktığı tahtta yaklaşık 40 sene kalmıştır.

1890'da 10 yaşında çıktığı tahtta 1. ve 2. Dünya Savaşlarını gören Wilhelmina 1948'de kendi isteğiyle tahttan çekilene kadar 58 yıl Hollanda Kraliçesi unvanını taşıdı.

28 Kasım 1962'de 82 yaşındayken Hollanda'da öldü. 1948'de tahtı devretmemiş olsaydı 72 yıllık hüküm süresiyle Avrupa'nın ikinci en uzun saltanatına sahip olacaktı.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Antik Mısır'ın En Genç Firavunu Olan Çocuk Kral Tutankhamun'un Gizemli Hayatına Dair İlginç Bilgiler
“Kral Unvanın mı Var Derdin Var” Diyeceğiniz 21 Enteresan Gerçek
Tahtı Ele Geçirmesin Diye Fransa Kralı Tarafından Kadın Gibi Giyinmesi İstenen Kardeş: Dük Philippe

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
12.09.2020

Puyi ile ilgili bi film vardı, üzücüydü milletin elinde oyuncak olmuştu yavrucak

Pasif Kullanıcı
21.09.2020

Avcı Mehmed'in en büyük şanssızlığı babasının Deli İbrahim olmasıdır. "Enkaz devraldık" goygoyu onun için ortaya çıkarılmıştır adeta zira devraldığı devlette mali tablo kötüdür, dahası kasaya gelir sağlamak için kadılık ve daha nice memurluklar parayla satılır olmuştu. Bana kalırsa günümüzde dahi çözemediğimiz torpil, yolsuzluk ve rüşvet gibi liyakat problemleri Sultan İbrahim döneminden kalma kötü, iğrenç ve mide bulandırıcı bir mirastır. 4. Mehmed de kötü bir yönetici değildir aslında (ne de olsa işi ehline, Köprülülere bırakmıştır) ama ne derler bilirsiniz: "Delinin biri kuyuya bir taş atar, kırk akıllı çıkaramaz". Biz de 1640'ta atılan taşı yüzyıllardır çıkaramıyoruz.

Svaziland kadar gelenekleri ve krallık uygulamaları berbat olan bir ülke daha var mıdır, sanmıyorum. Gerçekten her şeyiyle dünyanın b*k çukuru.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ