Tohum Takas Etkinlikleri Sayesinde Sizi Atalık Tohumlarla Tanıştırabilecek 11 Komünite

Çoğumuz bilmesek de duymasak da yerel tohumların devam etmesi için çaba harcayan 15'inden 85'ine gönül vermiş birçok insan var. Yerel tohum bilincinin oluşması ve kullanımının yaygınlaşması için düzenlenen tohum takas şenlikleri belki de ileride oluşabilecek felaketlerin önüne geçilmesinde etkili bir yöntem... Bu etkinliklerle sizleri buluşturabilecek komiteleri derledik.

1. Karaot Tohum Derneği

Köy köy gezip yerel tohum toplayıp bu tohumları yeniden üreterek belki de ileride kahramanımız olacak olan mücadeleci bir grup.

Çekmiş oldukları belgesele buradan, kurucusunun Tedx konuşmasına da buradan ulaşabilirsiniz.

2. Can Yücel Tohum Merkezi

Seferihisar belediyesine bağlı olarak 2011 yılında kurulmuş olan bu merkez, ''Yerel Tohumlar Mirasımızdır'' sloganıyla yola çıkarak yerel tohumlarımızla birlikte kültürümüzü ve geleneklerimizi de koruyup mirasımızı yeni nesillere aktarabilmeyi ilke edinmiş.

3. Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği

Fethiye Belediyesinin de desteğiyle Fethiye'de düzenlenmiş olan tohum takas şenliği ile ve 'Yerel Tohum Projesi' kapsamında okulları ziyaret edip yerel tohumun önemini anlatarak yerel tohumların kaybının önlenmesine destek olmuştur.

4. Tohum Takas Ağı

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, yerel tohumların devamı ve yaygınlaşması için bu 'Tohum Takas Ağı' projesini oluşturmuş ve kendi ürünlerini yetiştiren kişilerin ellerinde bulundurdukları yerel tohumlarını takas etmeleri için bir buluşturucu olmuştur.

5. Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi

Yerel tohumların öneminin ve sayısının artması için yola çıkan merkez, bu amacını gerçekleştirmek için yerel tohumların çoğaltılması, etkinliklerle takas edilmesi ve öneminin anlaşılması için çalışmalarda bulunuyor.

6. Ulusal Tohum Takas Merkezi

Herhangi bir parti, STK, kurum ve kuruluşla bağlantısı olmayıp gönüllülerden oluşan Ulusal Tohum Takas Merkezi yine bu isimle yayın yapan web sitesi üzerinden tohum paylaşımı gerçekleştirmekte.

7. Bodrum Tohum Derneği

Nineden gelen, yerel tohumların desteklenmesi için çalışmalarda bulunan Bodrum Tohum Derneği standart tohum, hibrit tohum veya GDO’lu tohum kullanmadan üretilen ürünler sunmakta.

8. Ovacık Köyü Kadın Tohum Derneği

'Yeryüzü Pazarı' ile birlikte daha da çok kişiye yerel tohumu ulaştırmayı başaran ve kadınlarımızın ürettiği yerel, doğal ürünleri doğrudan tüketiciye ulaştırabilen projeler üzerinde çalışan bir dernek.

9. Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Bitki çeşitliliğinin ve neslinin devam edebilmesi için tohuma olan gereksinimin önemini vurgulayıp tohum takas şenliklerinde edindikleri yerel tohumları dağıtarak destek olan bir kuruluş.

10. agaclar.net

Doğayı seven ve korumak için çaba harcayan herkesin içeriğinde bulunan bilgilerden yararlanabileceği bir forum sitesi. Daha fazlası için ise üye olmanız yeterli.

11. Pembe Domates Ağı

Yerel ve doğal tohumların devamlılığını az bulunan pembe domates tohumlarıyla sürdürmeye çalışan bir ağ... Azıcık insandan çok fazla sayıdaki üyeye ulaşan bu ağ, gönüllü ve istekli olan kişilerin evlerinde bile pembe domates yetiştirerek pembe domates tohumlarına sahip çıkabileceğini savunuyor.

Yerel tohumdan üretilmiş ürünler için: Yenipazar Kadın Kooperatifi

Yerel tohumlardan üretilen ürünleri kurutup Aydın'dan Türkiye'nin her yerine gönderen bir kuruluş. Yalnızca kooperatif üyeleriyle, doğal olan ürünlerin satışını yapmak için çalışıyorlar.

Bu coğrafyada yaşamaya devam edebilmek için Yamula Patlıcanı'na da, Sakız Kabak'a da ihtiyacımız var.

Atalarımızdan çeyiz sandıkları içinde bugünlere gelen tohumlarımıza sahip çıkın, yerel üretimi destekleyin. 

#AtaSofraları

Popüler İçerikler

Hakim Sosyal Medya Hesabından Duyurdu: 17 Yaşında 70 Suç Kaydı Var
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
27.10.2017

çok güzelmiş ya çok iyi yapmışlar.

28.10.2017

Yerli tohum işlerine gelmiyor ki bizimkilerin. Dışarıdan alınan tohum daha verimli diye yerli tohum dikmeyi bitiren bizim çiftçilerimiz. Para aşkına sağlığımıza büyük darbe yaptılar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ