Tarantulalar Hakkında Muhtemelen İlk Kez Duyacağınız 13 Enteresan Bilgi

Öncelikle tarantulaların böcek sınıfına ait bir canlı olmadığı konusunda anlaşalım. Fakat böcekler gibi eklembacaklı grubuna dahil canlılardır. Yaklaşık 900 türle temsil edilen bu grubun, gelin ilginç özelliklerine bakalım!

1. Kamboçya'da tarantulalar yüksek çinko içeriğinden dolayı, özellikle çocukların gelişimi için temel besin kaynağı olarak tüketiliyor.

1970 ve sonrasında Kamboçya'ya ''Khmer Rouge'' komünist rejimi gelmesiyle birlikte, ülkede açlık ve kıtlık artmış, alternatif besin kaynağı olarak ilk kez örümceklerden tarantulalar tüketilmeye başlanmış. 1990'larda ise dünya çapında da popüleritesi artarak temel besin kaynağı haline geliyor.

2. Tarantula ismi, bir dans türü olan tarantelladan geliyor.

Tarantula ismi İtalya'nın Güney'indeki Taranto Limanı'ndan geliyor. Taranto'da yapılan tarantella dansının hareketleri kontrolsüz sıçramalar, kasılmalar içeriyor. Bu örümcekler ısırdığında insanların bu hareketleri yaptığı düşünüldüğü için bu canlılara da tarantula ismi verilmiş.

3. Tarantula herhangi bir örümcek gibi katı gıda yiyemez.

Tarantulalar genellikle böcekler ve diğer örümceklerle beslenirler. Bazıları ise kuşlar, fareler, küçük yılan ve amfibileri yiyebilirler. Avını yakaladıktan sonra avının üzerine sindirim sıvısı salgılayarak avını eritip çorba haline getirdikten sonra emerek tüketirler.

4. Arı sokması, tarantulanın ısırmasından daha toksik olabilir.

Tarantulalar oldukça sakin canlılardır ve çok nadir insanları ısırırlar. Savunma halinde salgıladıkları zehirli sıvı ise bir arınınkinden daha az toksiktir. Fakat bazı insanlarda alerjik etki yaratabilir. Uysallığı nedeniyle evcil hayvan olarak beslenen hayvanlar arasında yer alır.

5. Düşmek, tarantulalar için ölümcül olabilir.

Tarantulalar oldukça ince deriye sahip canlılardır. Özellikle karın çevresi çok hassastır. Kısa bir yükseklikten düşmeleri bile dış iskeletinde kopmalara ve yırtılmalara sebep olabilir. Aslında çok narinler!

6. Dişi tarantulalar erkeklerden daha uzun yaşarlar.

Dişi tarantulaların doğada 30 yıla kadar yaşadığı biliniyor. Dişi, çiftleşme esnasında erkeği öldürebilir. Erkek tarantulalar çiftleşmeden sonra hızla uzaklaşırlar. Bu nedenle erkeklerin ömrü 5-10 yıl kadardır.

7. Dişi tarantulalar erkeklerden daha büyüktür.

Erkeklerde çiftleşme kancası ve mahmuzlar da bulunur. Çiftleşirken dişinin dişlerini mahmuzlar meşgul eder. Yoksa dişi erkeği yiyebilir. Erkeklerin bacakları daha uzundur. Dişiden kaçarken uzun mesafe katetmesini sağlar.

8. Tarantulalar omurgasız canlılardır.

Tüm eklembacaklı canlılar gibi tarantulalar da omurgasız canlılardır. Bu canlılarda kas desteğini dış iskelet sağlar.

9. İpek üreten ayaklara sahip canlılardır.

2006 yılında tarantulaların ayaklarında ipek üreten bölgeler olduğu yayınlandı. Bunlar sayesinde ayaklarını zararlı etkilerden koruduğu düşünülüyor. Ancak bu konu bilim insanları arasında hala tartışılıyor.

10. Tarantulalarda kalp, sinir hücreleri yerine kas hücreleri tarafından desteklenir.

Kalpleri ince uzun boru şeklindedir. Genellikle sinüsler yoluyla değil, kan damarlarının dairesel sistemi yoluyla vücudun tüm kısımlarına kan pompalanır.

11. Tarantulalardaki renkliliğin av-avcı ilişkisi ve cinsel seçilim sonucu ortaya çıktığı düşünülüyor.

Renkleri genellikle kahverengi olmakla birlikte, dünyanın farklı yerlerinde siyah, beyaz, sarı çizgili, kobalt mavisi gibi çeşitli renklerde tarantulalara rastlayabilirsiniz. Evrimsel süreç sonucunda, birbirine yakın akraba olan türler aynı renk tonlarını taşıyor.

12. Tarantulalar kopan bacaklarını yeniden üretebilir.

Tarantulalar bazen çok aç kaldıklarında kendi bacaklarını protein kaynağı olarak tüketebilirler. Savunma esnasında da bacaklarını kaybedebilirler. Fakat rejenerasyon yetenekleri sayesinde yok olan bacağın yerine yenisi üretilir.

13. Sekiz tane gözleri vardır, ancak iyi göremezler.

Bir tarantulanın vücut üzerindeki tüyleri algılama için en hassas organlarıdır. Titreşimleri, kimyasal değişiklikleri, rüzgarın yönünü, sesleri; dolayısıyla avlarını gözleriyle değil vücutlarındaki tüylerle algılarlar.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
08.06.2016

Velede bak çokomel yiyo sanki

08.06.2016

Halamın kızının bebesi oldu çocuk, emziğini düşürse mikrop kapar diye acil durum alarmı veriyor mk, elin bebesi tarantula yiyor lan , bırakın bebeler mikrop kapsın bağışıklığı artsın diyoz ama dinleyen yok -.-

08.06.2016

amk :Dd

08.06.2016

bence tipinden çabucak önyargıya kapılıyorsunuz baksanıza ağzı olsa "bana patik örer misin teyze" falan diycek hassaslıkta bir kişi <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3 yiaa ben senin o tüylerini her gün argan yağıyla sağlığına kavuşturur, her ayağın için en pahalı pedikür randevusu alır, bana kolayca ulaşabilmen için boynuna cep telefonu bağlarım <3

Yalnız tokanırsan tüylerini fışkırtıyo.

TÜM YORUMLARI OKU (45)