Suistimale ve Fiyat Artışına Neden Olacak mı? AKK Tarihe Karışıyor...

Film, dizi ve oyunseverlerin kabusu Adil Kullanım Kotası tarihe karışmak üzere. İnternet sağlayıcılarının durumu faturaya yansıtıp yansıtmayacağı henüz bilinmese de bu uygulamanın miadı 31 Aralık'ta doluyor.

Tüm internet kullanıcılarının şikayetçi olduğu uygulama ne zaman hayatımıza girdi?

Milliyet'ten Hanife Baş'ın haberine göre, uygulama ülkemizde 2012’de getirildi. Tüketiciler satın aldıkları internet paketinin hızını doldurduklarında hızları ay sonuna kadar 3 megabit saniyeye düşürülüyordu.

Şikayetler ve içerik tüketiminin artması üzerine 2017’de iyileştirme yapıldı. 02:00-08:00 saatleri arasındaki kullanımlar AKK’ye dahil edilmedi.

İnternet Kullanıcılarının 'Baş Belası' AKK Kaldırılıyor: 6 Saatlik Dilimde Kullanım Kotaya Dahil Olmayacak

Ulaştırma bakanı 31 Aralık 2018’de ise AKK’nin tamamen kaldırılacağını duyurdu.

Ulaştırma Bakanı Adil Kullanım Kotasının Kaldırılacağını Açıkladı

Diğer ülkelerde de Adil Kullanım Kotası var mı?

Amerikaİngiltere ve diğer Avrupa ülkeleri de uyguluyor. Ancak en önemli fark, bu ülkelerde AKK’ye dahil kotaların 500 GB’lık boyutlarda olması. Bu nedenle tüketiciler açısından bir sorun teşkil etmiyor.

Yeni sistem suistimalin önünü açar mı?

İnternet başında sabah akşam film indiren, dizi izleyen, başkalarına izleten, bireysel aboneliğini iş için kullananlar bulunuyor. Bir aboneliği üç dört ailenin kullanması gibi durumlar da görülüyor.... Ancak bunların kim olduğunu internet servis sağlayıcılar görebiliyor. Bunların oranının da yüzde 1-2’leri geçmediği belirtiliyor. 

Türkiye’de en önemli sorun ise internet aboneliklerinde kotaların çok yetersiz olması. Ortalama kotalar 35-50 GB arasında. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, Türkiye’de ortalama kullanım ise 93 GB’yi buluyor. Tüketicilerin ihtiyaçlarıyla kullanımları birbiriyle uyuşmuyor.

Yeni dönem nasıl olacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, AKK’nin yıl sonunda kaldırılacağını duyurdu. Peki, AKK kalkınca kullanıcılarını ne bekliyor? Düzenleme tüketici haklarının korunması ve hizmet kalitesi açısından olumlu bir yaklaşım. İşletmeciler açısından ise mali ve operasyonel yükümlülükler getirecek. 

Düzenlemeler uzun vadede tüketiciye daha yüksek fiyat olarak yansıyabilir. ‘Eski kotaların geri getirilmesi, kota bittiğinde internetin kesilmesi’ gibi uygulamalar görülebilir. Bakan ve BTK, AKK’nin kalkmasının ardından nasıl bir sisteme geçileceği konusunda henüz açıklama yapmadılar.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
YORUMLAR
07.11.2018

devlet hayrına bişi yapmaz akk kalkar yeni bişi gelir

07.11.2018

diyelim kota kalktı bu kullanıcı açısından güzel ama şirket aynı fiyata verirse interneti işinine gelmez zarar eder ayrıca 24 ay anlaşmalı olan kullanıcılar var o yüzden fiyat artışına gidilir hıza göre fiyat belirlenir ayrıca ne yapar biliyonuzmu hızı düşük verir akk yi ararız zaten kardeşim amaç bizim gibi gariban insanların zar zor kazandığı parayı alıp hakkı olanı vermemek değilmi

08.11.2018

Taahhüt ettikleri hızın yarısı ancak geliyor. Tüm firmalar aynı ama müşteri olarak taahhüt vermediğiniz firmaları seçin bence. Superonline dedik kalite dedik abone olana kadar arkadaşlar. Abone olduktan imza attıktan sonra o da kanser. Şimdi 2 sene bitiyor gelecekler bu sefer ben kanırtıcam...

Pasif Kullanıcı
08.11.2018

Ya zaten hangi firma olursa olsun ttnet'in altyapısını kullanıyo hepsi. Fark eden bi şey yok. Türk telekom bu konuda tekel gibi bi şey. Bu firma yüzünden yabancı firmalar da piyasaya girmeye çekiniyo. Taksiyle uber gibi düşün.

TÜM YORUMLARI OKU (68)