Steve Jobs'ın Gölgesinde Kalsa da Apple'ın Gerçek Yaratıcısı Olan Mütevazı Deha: Steve Wozniak

Hayatımızın tam ortasında yerini her gün sağlamlaştıran ve teknoloji dünyasında rekabeti yeni bir şeyler üretmek yerine daha basit, sade üretimlerle körükleyen bir Apple var. Herkes Apple dendiğinde bir Steve adı geçirir fakat soy ismi genelde Jobs'la tamamlanır. Aslında başka bir Steve vardır, bizden içeri...

İşte o Steve'in soyadı Wozniak!

ABD doğumlu bir mühendis, Stephen Gary Wozniak namıdiğer 'The Woz'. Steve Jobs'la oturur düşünürler ve 1976'da kafa kafaya verip kurdukları Apple Computer, şimdilerde dünyada teknolojinin trendlerini belirliyor.

Hemen not edelim, soyadındaki Wozniak hiç Amerikan durmuyor değil mi? Değil zaten, Polonya kökenli.

İkilinin üretim kararı aldığı ilk iki ürün olan Apple I ve Apple II, Woz tarafından sırtlandı.

Hem dizayn hem de oluşan açıkların düzeltilmesi, iyileştirmelerin yapılması Apple'ın araştırma-geliştirme biriminin başkanı olan Steve Wozniak tarafından yürütülüyordu. Teknik ve geliştirme süreçlerinde Steve Jobs'ın neredeyse hiç rolü yoktu

İlk ürünlerden itibaren ortaya çıkan kullanım kolaylığı ve sadelik hedefleyen dokunuşlar Wozniak'ın eseriydi.

Her şey Apple I ile başlar...

Donanım tasarımlarından iyileştirmelere dek her yere koşturan Wozniak bir yandan da Apple'ın sunduğu yazılımların da mühendisi konumundadır. Donanımı tasarlayıp nasıl çalışacağını, nasıl kontrol edileceğini tanımlayan kodları da kendisi yazar.

İyi bir mühendis, çalışkan bir yönetici olmasının yanında eğlenceli kişiliğini vurgulamadan geçmemek gerekir.

Woz iş zekasını mizahla yoğurarak 1973'te evleneceği kadınla tanışır! Önceden kaydedilen şakaların arayanlara rastgele dinletilmesiyle çalışan sistemi kurarken direkt yanıt verme özelliği de ekler. Bir gün ilk eşi servisi arar ve telefona Woz çıkar. Dönemin 'interneti' olan telefonlar için öyle girişimler yapar ki bir seferinde Vatikan'ı arayıp şaka yapmaya bile yeltenir. Detaylara girmiyoruz.

Wozniak'ın ileri görüşlülüğünü anlamak için basit bir örnek de yeter aslında.

İlk bilgisayarları için geliştirmeler yaparken cihazlara iki çip ekler ve bu çipleri ekrana grafik yansıtacak şekilde kodlar hem de basit grafikler değil, yüksek çözünürlüklü grafikler. Şöyle anlatalım, ekranlarda sadece yazı gösterebilen bilgisayarlar çağında Woz, yüksek çözünürlük sağlayacak çipler kullanmayı akıl etmiş. Nasıl ama?

İşler iyiye gider, hatta Apple ilk halka arzını gerçekleştirdikten sonra milyoner olur iki Steve de. Fakat felaket yaklaşmaktadır.

1981'de kişisel uçağıyla havalanırken yaptığı basit bir hata sonucu uçak düşer, hayatını etkileyecek bir bedensel kaybı olmaz lakin geriye dönük belleğini yitirir, öyle ki iyileştiğinde kaza geçirdiğinden bile uzun bir süre haberdar olamaz

Olaylar kendisine detaylıca anlatıldığında hafıza problemini parçaları bütün haline getirerek yenmeye başlar. Tabii bu süreçte kendi tasarladığı oyunların da iyileşmesinde faydası olduğunu söyler, iyileşmesinin ardından yuvaya dönmez ve Apple defterini kapatır.

Sonraki dönemde kısa süreli, destek amaçlı bir dönüş gerçekleştirse de 1987 yılında Apple'dan tamamen ayrılır.

Sebebi Steve Jobs'la olan problemleri değildir, bu denli büyük bir yapıda mutlu kalamamasıdır. Yeni fikirlerin peşinden gitmiş ve ayrılmasının ardından CL 9 şirketini kurarak 'evrensel uzaktan kumanda' tasarımlarına yoğunlaşmıştır. Şimdilerde bunun ne olduğunu hepimiz biliyoruz.

Apple'ın ardından hayatında açtığı alana hayır işlerini dahil eder, gönüllü öğretmenlik yapar.

Okullara teknoloji gelişimi için kaynak sağlarken öğrencilere bilgisayar eğitimi verir, bilgisayar teknolojsine çağ atlatan dehadan ders alan birçok ABD'li öğrenci vardır, şanslılar!

Ah bu Woz, ah bu Woz!

1982 ve 1983 yıllarında kendine verdiği molaları değerlendirmek için Santana, U2 ve Scorpions gibi devlerin de sahne aldığı UNUSON festivalini gerçekleştirir. 20 milyon dolar da zarar eder ama önemli değil zira Wozniak bu etkinlikleri ABD ve Sovyetler arasındaki soğuk savaşın halk üzerindeki boğucu etkisini yumuşatmak için, sosyal sorumluluk amacıyla yürütmüştü, kazanç elde etmek amacı değildi:

Çalışmaya, üretmeye ve yeniliğe adanmış bu ömür neden satır aralarında kaldı diye soruyor insan.

'Woz Apple II için tüm donanım ve devrelerini tasarlamış, yazılımları kodlarken Jobs pazarlama hamlesi olarak yatırımcıları telefonla bağlamaya çalışırdı. Woz'un ürettiği donanım ve yazılımlar tek bir hataya bile sahip değildi ki bu neredeyse imkansızdır. İşte bu sebeple Woz Apple'ın çekirdeğiydi.'

Alıntı her şeyi açıklıyor aslında, Steve Wozniak'ın yaratıp büyüttüğü teknoloji Steve Jobs tarafından sadece pazarlanıyordu ama puanları, övgüleri toplayan Jobs'tu.

Ne yapalım, üreten, geliştiren ve geleceği okuyan fikirlerden ziyade vitrine takılı kalmak modern toplumun huylarından biri.

Her ne olursa olsun, teknolojik öngörülerin ve mütevazı duruşunla seviliyorsun neşeli adam!

Popüler İçerikler

Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
10.03.2018

Gölgesinde falan kalmamıstır wozniak jobs kadar para pul şöhret meraklısı değildi jobs wozniakın aklıni çelmese şirket kurup milyarder olmak gibi bir amacı yoktu kazandıgı paralarin cogunu projelerine yatirir çok rahat kendi haline takilan biri oldugu icin gencliginde yaptigi projelerine patent alma geregi bile duymaz patent kavgalarina gereksiz bulur benim gözümde jobs edison wozniak tesladır

10.03.2018

Woz'un hedefi hiçbir zaman için büyük çaplı işler değildi, haliyle sıkıldı ve bıraktı. Bunu da hiçbir zaman dile getirmezlik yapmadı. Ayrıca bugün gene birlikte devam etselerdi veya Jobs şirketin başında olsaydı, Apple da piyasaya geri dönmek için Nokia gibi Android yapıyor olurdu. Jobs yüzünden şirket kaç kez batma eşiğine geldi ve kendi kurduğu şirketten kovuldu da.. Bunun aksini söyleyen kişi Apple'dan para alıyordur. Çünkü Jobs gibiler, ben gibiler yaptığımız şeylerden ders almayız; prensip ve takıntılarımızla yok oluruz. Steve bugün yaşıyor olsaydı yapacağı telefon en fazla 4.3 inç boyutunda olurdu ve dayanıksız olacağını düşüneceğinden çerçevesiz ekrandan nefret ederdi. Ama bunları gelip de marka sevici görgüsüzlere anlatamazsın.. Onlar hala '' Steve olsaydı Ayfonlar daha güzel olurdu'' derdindeler..

20.11.2020

Alakasız, Jobs manav değil trilyon dolarlık bir şirket kurdu. Yüz binlerce çalışanın başındaki koltuğa, "ders almaz" diye nitelendirdiğin bir adam sahip olamaz. Batma eşliği ve kovulma hikayeleri de Jobs'un aksine Pepsi zihniyetine sahip Sculley'in yüzündendir ki Jobs'ın projelerini uçuk bulur ve ters düşüp bütün yönetimi ikna ederek Jobs'a tekmeyi basar. 80lerde "American Star is Falling" diye manşet geçen amerikan gazeteleri 00larda dünyayı değiştiren şirket diye nitelendirir Apple'ı. Ders almaz dediğin adam da ölmeden önce yaptığı, tarihin en iyi konuşmalarından diye değerlendirilen Stanford'daki konuşmasında Apple'dan atılmasının bir işaret olduğunu ve kovulmasının buralara gelmesinde çok büyük önem taşıdığını dile getirmiştir. Ve.."ders almaz"lıkla korkusuz inovatörü birbirinden ayırmak lazım. Bir çobanın bile almaya korktuğu risk derecelerini dünyanın en değerli şirketini yaratan adam alıyorsa bunu daha farklı bir şekilde nitelendirmelisin.

12.03.2018

jobs kovulurken woz kodluyordu

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ