Sosyal Medyanın Aslında Lise Hayatının Birebir Kopyası Olduğuna Dair İlginç Teori

Hepimizin çağımızın en önemli olgusu olarak bahsettiğimiz sosyal medya için 'Popular: The Power of Likability in a Status-Obsessed World' kitabında 'günümüz dünyasının lisesi' tanımını kullanan Psikolog ve Nörobilim uzmanı Dr. Mitch Prinstein, herkesi bu konu hakkında düşünmeye sevk ediyor.

Günümüzde sosyal medya, bazı kişilerin normal hayatlarının önüne geçmiş durumda. Herkesin tek bir amacı var; popülerlik.

Bunun için yapılmayacak hiçbir şey yok gibi. Filtreler, fotoğraf düzenleyiciler, estetik operasyonlar, sadece sosyal medya paylaşımı için gidilen yerler, etkinlikler... Hepsi daha çok beğeni, iltifat, takipçi kazanmak; popüler olmak için.

Özellikle sosyal medya sayesinde ünlü ve popüler olanlara gıptayla bakılıyor.

Hem ünlüler, hem seviliyorlar, hem de bundan para kazanıyorlar! Harika, değil mi? Üstelik bunu kayda değer bir şey yapmadan, sadece paylaşımlarıyla başarıyorlar.

Bu çılgın popülerlik yarışı size de hayatınızdaki özel bir dönemi, lise yıllarını hatırlatmıyor mu?

'Sosyal medya dünyanın lisesidir' diyen Psikolog ve Nörobilim uzmanı Dr. Mitch Prinstein bu durumu psikolojik ihtiyaçlarımız ve davranışlarımız çerçevesinde açıklıyor.

Aslında doğduğumuzdan beri ilgi odağı olduğumuzu hissetmekten keyif alıyoruz, ancak bunun farkında olmamız 11 yaş civarına denk geliyor.

Beynimizdeki bu keyif merkezi bu yaşlarda daha güçlü oluyor ve popülerlik için her şeyi yapmaya hazır hale geliyoruz.

Ortaokul lise çağında akranlarımız arasında popüler olmaya her şeyden çok önem veriyoruz.

Kimi zaman ailemizi karşımıza alıyoruz, kimi zaman okulun popüler öğrencilerine duyduğumuz hayranlığı abartıyoruz, onları taklit ediyoruz ve çoğu zaman da yeterince popüler ve havalı bulunmayan öğrencilere kötü davranıyoruz. Yani tıpkı günümüzdeki sosyal medya davranışlarına benzer şekilde davranıyoruz.

Bu durum özellikle gençler için tehlike arz ediyor.

Şöyle ki, yapılan araştırmalarda insanların yüksek puan almış kötü bir şarkıyı indirdikleri, popüler insanların favorisi olan yemekleri kendi damak tatlarına uymasa da beğendikleri görülmüş. Bu tür onlarca deneye var ve bu anlamda sosyal medya tehlikeli olabilir. Örneğin çok beğeni almış tehlikeli bir paylaşım gençleri etkileyebilir.

Sosyal medyanın üstümüzdeki bu etkisinden daha önce bahsetmiştik. 👇

Herkesin Sözleşmiş Gibi Benzer Davrandığı Instagram Sayesinde Hayatımıza Giren Pozlar

İşin liseye benzer bir boyutu daha var.

O da tıpkı lisedeki gibi mezun olunması, popülerliğin el değiştirmesi. Bir dönemin etkileyici Myspace, Yonja, Sosyomat ve hatta ilk dönem Twitter fenomenleri bile etkilerini yitirdi. Sosyal medya popülerliği de tıpkı lisedeki gibi birkaç yıl sürüyor, kişi şöhretini gerçek yaşam alanlarına taşımazsa unutulup gidiyor.

Bir araştırma kapsamında bir lisenin öğrencileri mezun olduktan sonra 10 yılı aşkın bir süre boyunca izlenmiş.

En popüler çocukların ilişki sorunları, bağımlılık, kaygı ve depresyonla daha fazla mücadele ettiği görülmüş. Arkadaşlarını yalnızca statülerine göre seçen, iş yaşamında hiyerarşide üst konumda olabilmek için saldırganlaşanlar da yine lisenin popüler isimleri olmuş.

Lisede popüler olmayan öğrenciler ise uzun vadede kazananlar olmuş.

Daha iyi sosyal ilişkiler kurmuş, kariyerlerinde daha başaılı olmuş ve daha fazla para kazanmışlar. Kısacası popüler olamamanın bir dezavantaj olmadığını ortaya koyan bu araştırma sonucu sosyal medya ile bağlantılı.

Gençlerin tıpkı lise gibi sosyal medya popülerliğinin her şey demek olmadığını, geçici bir durum olduğunu kavramaları gerekiyor.

'Hayatım boyunca sosyal medya fenomenliği yapacağım' diyerek bunu kalıcı bir meslek olarak gören, uğruna okulunu bırakan çok fazla genç var. Eğer farkındalık kazanmazlarsa popülariteleri kısa süre sonra geçip de yerlerini başkalarına bıraktığında psikolojik sorunlar yaşayabilir, gerçek hayatta başarısız olabilirler.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Gözaltına Alınan 65 Kişiden Biri Olan 'Basel' Tutuklandı
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
23.07.2017

şu herkesin sözleşmiş gibi birbirinin benzeri davranması kesinlikle var. ulan bazen kendimi matrixte zannediyorum bu tipler yüzünden, programdan çıkma gibi birbirinin aynısı insanlar. görünüşleri aynı, hareket ve konuşma tarzlarıda aynı, üzücü.

23.07.2017

sonunda biri duygularıma tercüman olmuş

23.07.2017

Başkaları için bir yerlere gidiyor başkaları için yemek yiyor başkaları için yaşıyoruz.Yapmak istediğiniz şeyi yapmak istediğiniz için yapın yahu

TÜM YORUMLARI OKU (25)