Sokaklarda Yaşayan Hayvanlar Hakkında Bilmeniz Gereken 15 Gerçek

1. Aslında sokak hayvanı yoktur.

Sokak hayvanı dediğimiz kedi ve köpekler, insanlar tarafından evcilleştirilmiş ve insanın olduğu her yere insanla birlikte gelmiştir. Maalesef insanlar, bu canlıları kendilerine mahkum kılmakla kalmayıp bir de bu hayvanları sokaklara terk etmiş, sonrasında ise sokaklarda dahi bu varlıklarına tahammül göstermez olmuştur.

2. Kedi köpeklerin kısırlaştırılması doğaya aykırı mıdır ?

Kedi ve köpeklerin yaşam hakkını savunurken aslında doğayı da savunmuş olmayız. Zira bu hayvanlar doğadaki yaban hallerinden uzaktır. Bundandır kedi ve köpeklerin yaşam hakkını savunurken kısırlaştırılmalarını da savunmamız. Doğaya ait olmayan kedi ve köpekler var olabilmek için doğadaki türlere ister istemez zarar vermektedir. Fakat elbette bu kedi köpekleri öldürün demek değildir (Üstelik doğaya en büyük zararı verenin kim olduğu tartışmasızken) Onları evcilleştiren ve insanlığa mahkum kılan insanlarsa, bunun bedelini ödemesi gereken de insanlar olmalıdır. Kedi ve köpekleri kısırlaştırarak, aşılayarak ve hayvan düşmanı insan ve belediyelere karşı inatla yaşam haklarını sonuna kadar savunarak insanların hatasını az da olsa telafi edebilmek mümkündür.

Kaynak

3. "Kedi ve köpek aç kalmaz, Allah onların rızkını verir" mi?

‘‘Kedi ve köpek aç kalmaz, Allah onların rızkını verir’’ zannetmeyin. Maalesef aç kalıyorlar, hatta açlıktan ölüyorlar! Onlara en azından artan yemeklerinizi verebilirsiniz. Şu anda bu satırları okuyorsanız belki de onları besleme konusunda Allah sizi vesile kıldığı için okuyor olabilirsiniz. Peki, ne verebilirsiniz onlara? Cevap bir sonraki maddede.

4. Kedi ve köpeklere neler verebilirsiniz?

Yoğurt, kefir, haşlanmış yumurta besleyici yönleri bakımından oldukça iyi tercihlerdir. Ayrıca makarna, bulgur, pirinç pilavı, haşlanmış et suyuna ekmek doğramak, ciğer haşlamak ya da kuru mama alıp vermek onlar için yapabileceğiniz büyük bir iyilik olacaktır.

5. Sokak hayvanlarından korkuyorum!

Aslına bakılırsa onlar da sizden korkuyor, belki de sizden bile fazla. Evet, kedi ya da köpeklere karşı fobiniz olabilir. Korkulara saygı duyuyoruz fakat siz korkuyorsunuz diye onları beslemekten vazgeçemeyiz. Onlarla yaşamayı öğrenmek zorundayız. Köpeklerin yanından geçerken hızlı yürümemeye çalışmak, hayvanla göz teması kurmamak (göz teması meydan okuma olarak algınanır) vb.

6. Çocuklar ve sokak hayvanları meselesi

Aslında çocuklar için sokak hayvanlarından çok daha büyük bir tehlikedir insanlar. Bu yüzden çocuklarınızı başta insanlar konusunda uyarmanız en doğrusudur. Kedi tırmalar, köpek ısırır ama insanın yapabileceklerinin sınırı yoktur.

Sokak hayvanları konusunda ise çocuklarınıza verebileceğiniz tavsiyeler var. Öncelikle bir hayvanın önünden koşarak geçmemeyi öğütlemelisiniz. Kaçmak hayvanlarda saldırma güdüsünü tetiklemektedir. Yine özellikle yavrulu

hayvanlara yaklaşmamaları, asla hayvanlara taş atmamaları ve köpekleri havlayarak (yanlış okumuyorsunuz maalesef çocukların köpeklere havlamasına çok şahit oluyoruz) ya da korkutmaya çalışarak tahrik etmemeleri konusunda uyarabilirsiniz.

7. "Salyası akıyor acaba kuduz mu?"

Salya akması = kuduz algısı yanlıştır. Bazı köpeklerde genetik olarak salya akması yaygındır. Yine bazı enfeksiyonlarda da ağızdan salya gelmesi görülebilmektedir.

Kuduz olan hayvan ise tek gezer, davranış bozuklukları sergiler ve saldırganlık gösterir. Normal yeme içme davranışı da gözlenmez. Kuduz olmasından şüphelendiğiniz zaman da bu şüpheden ötürü hayvanı öldüremezsiniz. Kuduz ihbarı zorunlu bir viral enfeksiyondur dolayısıyla kuduz şüphesinde yetkililere haber verip konunun araştırılmasını istemelisiniz.

8. "Sokak hayvanları için barınaklar yapılsa da onlara orada bakılsa daha iyi olmaz mı?"

Hayır olmaz. Her belediyenin bir bakım evi olmalıdır. Sokak hayvanlarının bakım ve tedavileri buralarda yapılmalıdır. Yine sokak hayvanları buralarda kısırlaştırılıp aşılanmalıdır. Fakat ölene kadar sokak hayvanlarının bakım evlerinde bakılması fikren iyi niyetli görünse de mevcut bakım evlerinin hali ve belediyelerin sokak hayvanlarının bakımı konusundaki isteksizliği ve beceriksizliği düşünüldüğünde her türlü şiddetin olduğu sokakların bakım evi denilen yerlerden çok daha iyi olduğu tartışmasızdır.

9. "Bize uyuz geçer mi ?"

Uyuz da bit, pire, kene gibi aslında bir dış parazit türüdür. Evet insanlara geçebilen türleri vardır fakat insana kedi, köpekten uyuz geçme ihtimali düşüktür. Çıplak elle defalarca uyuz köpeklere dokunmuş biri olarak bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Çıplak elle dahi temas etmiyorken sizlere mahallenizdeki hayvandan uyuz geçmesini zaten beklemeniz hata olur. Uyuz köpeklerin tedavisi de zannedildiğinden çok daha kolaydır. Bu yüzden bu hayvan uyuz olmuş uyutulsun diye düşünmek aslında o hayvan için büyük

bir haksızlık olur. Kilosuna göre uygulanan enjeksiyon ya da hap yutturmak ile

tedavisi kısa sürede yapılmaktadır.

10. İnsanlardan köşe bucak kaçan hayvan, şiddet gördüğü için kaçar.

Tam olarak değil. Özellikle yavruyken insanla yeterince sosyalleşmeyen kedi

ve köpekler insanlardan korkarlar. Aslına bakılırsa iyi de yaparlar. İnsanla

sosyalleşen kedi ve köpeklerin şiddet görme ihtimali insanlarla haşır neşir

olmadan büyüyen hayvanlara nazaran çok daha yüksektir.

11. Kediler nankördür?

Kediler nankör değildir. Her canlının kendi doğasında kendine özgü bir yaşamı vardır. Kediler bilinenin aksine yalnız yaşayan soliter canlılar değildir. Kedilerde daha çok akraba dişi kedilerden oluşan fakat çok da sıkı bağlardan oluşmayan bir kolonileşme görülür. Siz kediyi yaşamınıza dahil ettiğinizde de durum üç aşağı beş yukarı böyle olacaktır.

Kendilerine özgü karakterleri olan kedileri canınız istediğinde sevemezsiniz, onlar canları isterse kendilerini sevdirir. Bir gün beslediğiniz kedi aniden ortadan kaybolursa bu sizi terk ettiği anlamına da gelmez. Kediler hastalandıklarında ya da yaralandıklarında saklanma eğilimindedir. Her şey dört dörtlükken yaşadığı mekana son derece bağlı olduğu bilinen kedilerin durup dururken ortadan kaybolması halinde, ‘‘nankör kedi bizi terk etti !’’ diye düşünüyorsanız, belki de kediler nankör değil insanlar iftiracıdır.

12. Kediye süt, köpeğe kemik verilmelidir.

Köpeklere tavuk kemiği verilmemelidir, kedilere de öyle.Tavuk kemikleri hem besleyici değildir hem de özellikle pişmişse cam gibi sertleşmekte ve hayvanların iç organlarında çeşitli tahribatlara sebep olabilmektedir. Aynı durum balık kılçığı için de geçerlidir. Süt konusunda ise insan dahil yetişkin hiçbir canlının aslında süte ihtiyacı yoktur. Laktaz enzimi belli bir yaştan sonra azalmaktadır bu da sütteki laktozun sindirimini zorlaştırmaktadır. Süt yerine yoğurt, kefir, tuzsuz peynir tercih edilebilir.

13. Köpekler gece çok havlıyor.

Doğrudur havlayabilirler. Köpek havlayacak, kedi miyavlayacak, kuşlar ötecek, dalgalar kıyıları dövecek, fırtına, yağmur pencerelere vuracak, gök gürleyecektir. Bunlar doğal seslerdir. Doğal olmayan insan kaynaklı gürültüleri kanıksayıp doğal seslerden rahatsız olabilmemiz çok çok acı.

14. Bulduğunuz hasta yaralı hayvanlar için belediyeleri aramalıyım

Maalesef birçok il için cevap hayır. Bulunduğunuz bölgedeki bakım evlerinin nasıl çalıştığını bilmiyorsanız, hasta ya da yaralı olan hayvanı belediyeye teslim ederek aslında ölüm fermanını imzalamış olabilirsiniz. Hele de ilinizde bir bakım evi yoksa hayvanın sonu ne olur bilinmez. Özel kliniklerde tedavi ettirme şansınız yoksa tek çare bakım evinde tedavi ettirmekse bile siz de hayvana eşlik edin, süreci takip edin.

15. Sokak hayvanları çöpleri dağıtıp çevreyi kirletiyor.

Çöpleri dağıttıkları doğru ama neden diye sordunuz mu ? Kedi, köpekler çöplükleri yiyecek kaynağı olarak görüyor çünkü insanlar artan yiyeceklerini de çöplere döküyor. Siz artan yiyeceklerinizi bir kenara koyarsanız onlar da çöpleri karıştırıp dağıtmak zorunda kalmazlar.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
08.04.2016

oğlum 4 aylık olduğunda köpek seslerinden korkup uyanıyodu. onu aldım camın önüne köpekleri gösterdim aa bak hav hav arkadaşlarımız annesini çağırıyo gel gel diyo dedim. ve bunu aylardır tekrarlayarak anlattım farklı farklı. şu anda 13 aylık ve köpek kedi kuş ne görürse görsün çok heycanlanıyo ve seviniyor. havlama sesinden asla uyanmıyor. çok zor değilmiş demi?

08.04.2016

Dünya kurtulursa senin gibi güzel annelerin yetiştirdiği çocuklar sayesinde kurtulacak zaten . Herkes sizin gibi olsa keşke .

08.04.2016

hayvanlara yemek verince laf yapan komşununda amına koyayım

Migroslarda 1 liraya kedi ve köpek maması satılıyor ben çantamda bir paket köpek için bir paket kedi için taşıyorum bazen otobüs beklerken kedi vs oluyor onu severken oraya bırakıyorum siz de yapabilirsiniz hem de sadece 1 lira ve bolca sevgi ile :))

16.04.2016

Kadıköy'de Beşiktaş İskelesinde yaşlı bir amca var vapur beklerken her sabah çantasından köpek mamalarını çıkarır ve köpekleri besler. Hatta köpekler bazen ondan erken gelir ve iskelede onu bekler görür görmez de mutluluktan çıldırıyorlar :D Şu hayatta gördüğüm en anlamlı manzaralardan biri..

TÜM YORUMLARI OKU (112)