Sivillere Mermi Hakkının 5 Kat Artırılmasına Tepkiler Sürüyor: 'Bu Mermiler Nerede Kullanılacak?'

İçişleri Bakanlığı tarafından sivillere tanınan mermi hakkının 5 kart artırılarak 200'den 1000'e çıkarılmasına muhalefetten ve sivil toplum kuruluşlarından tepkiler sürüyor. Bireysel silahlanma problemini defalarca Meclis gündemine taşıdığını ancak bir önlem alınmadığını belirten CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, 'Silahlar bakkaldan peynir ekmek alır gibi alınıp satılıyor. Şimdi ise yurttaşların alabileceği mermiler artırıldı. Bu mermiler nerede kullanılacak?' diye sordu.

Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı’nın sivillere tanınan yıllık 200 mermi hakkını 1000 mermiye çıkarması kamuoyunda tartışmalara neden oldu. CHP Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm, bireysel silahlanmayı defalarca Meclis gündemine taşıdığını ancak bir önlem alınmadığını söyleyerek, “Her üç kişiden birinde silah var. Bu silahlarla sokak ortasında insanlar, kadınlar katlediliyor. Silahlar bakkaldan peynir ekmek alır gibi alınıp satılıyor. Şimdi ise yurttaşların alabileceği mermiler arttırıldı. Bu mermiler nerede kullanılacak? Ülkede herkes can ve mal güvenliğinden tedirgin” dedi.

"107 bin kayıp silah var"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, bireysel silahlanma arttıkça kadınların daha çok öldürüldüğüne dikkat çekerek “Namlunun ucundakiler en çok kadınlar” diye konuştu.

Türkiye’de 25 milyon kayıtsız silahın bulunduğunu aktaran Tüm, “2017 yılında 107 bin kayıp silah var. Bu silahlar nerede? Bununla ilgili de soru önergeleri verdim. Ama yanıt alamadım” dedi. Hükümetin acilen önlem alması gerektiğini vurgulayan Tüm, “Helin Palandöken sokak ortasında öldürüldü. Zanlı silahını kargoyla aldığını söylemişti” ifadelerini kullandı.

"Devlet teşvik eden konumuna geçmiş oluyor"

Gülsüm Kav, silahlanma artışının doğrudan kadın cinayetlerinde ateşli silahla öldürülmeyi artırdığına dikkat çekerek şunları söyledi: 

“Helin Palandöken cinayetinin ardından toplumda bireysel silahlanmaya karşı ortak bir baskı oluşmuşken hayati bir sorunla ilgili tam tersi bir adım atılmasını kınıyorum. Bu cinayetlerde devlet işbirlikçi ve teşvik eden konumuna geçmiş oluyor. Acilen tedbir alınmalı.”

"Silahlanmada darbe girişiminin öne sürülmesi yanlış"

Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayhan Akcan ise toplumda silahlanma yönünde bir talep olduğuna dikkat çekti. Bu talebin zorlaştırılmasından çok, talebin yerine getirilmesinin daha ön planda olduğunu aktaran Akcan, “Silahlanma için 15 Temmuz darbe girişimi öne sürülüyor. ‘Vatandaş darbeye karşı hazırlıklı olur’ diye düşünülüyor. Bu bir yanlış. Buna bağlı olarak seri yeni düzenlemeler yapıldı. Ruhsat başvurusu sırasında silahın hemen alınma yetkisi getirildi. KHK ile görevlerinden uzaklaştırılan ya da ihraç edilen yurttaşların silah taşımaları yasaklandı” ifadelerini kullandı.

"Silaha sahip beş kişiden biri silahını kadın cinayetinde kullanıyor"

Resmi rakamlara göre halkta 2.5 milyon silahın bulunduğunu belirten Akcan, Umut Vakfı’nın verilerine göre ise bu rakamın 20 milyon olduğuna dikkat çekti. Akcan şunları söyledi:

 “Silahlanma aile içerisinde şiddete neden oluyor. Silaha sahip beş kişiden biri silahını kadın cinayetinde kullanıyor. Her yıl 750’ye yakın kadın silahla öldürülüyor. Kocasını öldüren kadınlara baktığımızda ise cinayet suçundan cezaevinde bulunan kadınların yüzde 40’ı kocalarını, kocalarına ait silahlarla öldürmüş. Silah en çok aile içi şiddette, sonra ise namus ve alacak verecek meselelerinde kullanılıyor. Üç evden birinde silahla ilgili kötü bir geçmiş var. Türkiye’de üç erkekten birinde silah var. Maalesef halen talep var ve bu talep de karşılanıyor.”

Silahlı olaylarda bir yılda yüzde 28 artış

Umut Vakfı verilerine göre, Türkiye’de her yıl 4 binden fazla insan bireysel silahlarla can verdi. 2017 yılında 3 bin 494 silahlı olay medyada yer aldı. 2016 yılına göre ise silahla yaşanan olaylarda yüzde 28’lik bir artış oldu. Bu olaylarda en az 2 bin 187 kişi öldürülürken birçoğu ağır 3 bin 529 kişi de yaralandı. Son iki yılda, bireysel silahlarla işlenen suçların yüzde 74’ünde ateşli silahlar kullanılırken, bu oran 2017’de neredeyse yüzde 80’lerde.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
20.03.2018

Yani olası bir darbede halk askerin kafasına sıkacak öyle mi? Haklıyken haksız duruma düşecek öyle mi? Ah benim cahil ülkem. 15 Temmuz'daki birkaç tank, uçak, helikopter ve harp okulundan ansızın alınan 19 yaşındaki erlerle yapılan kıyımın hala tam anlamda bir darbe olduğunu sanan güzel, saf ülkem. Halbuki şöyle bir geriye dönüp 80 darbesine, 60 darbesine baksa, darbe nedir, anlamı nedir, kim tarafından kime nasıl yapılır bir araştırsa, ama okumak adam vurmaktan daha zor bilmez misiniz? Eğer bir gün tam anlamda bir darbe yapılırsa, inanın o silahı çekmek aklınıza gelen en son şey olur. Zira postal, parlak ayakkabılara benzemez. Seçimler için güzel bir kılıf olabilir ama. Ülkeye hala derin bir iç çekmeden bakmayan kaldı mı sahi?

20.03.2018

Kadınlara, çocuklara sıkacaklar, sonra isteyen olursa intihar edecek, e Uber'e de sıkacaklar, sonra karşıt görüşlü olanlar var, var da var, liste uzar gider...

20.03.2018

Fikir çok güzel de, onlar yapınca yırtıyorlar, biz yapınca ömür boyu hapis yiyoruz. Önce ona çare bulmak lazım.

20.03.2018

bizim üzerimizde kullanılacak, karşıt görüşlü insanların üzerinde kullanılacak, çıkarlarına ters düşen insanların üzerinde kullanılacak, bunu hepimiz biliyoruz. işin kötüsü konu siyaset olunca haklı çıkacaklar çünkü karşıt görüşlü herkes onlar için vatan haini bunu da biliyoruz ve istediği kişiyi öldürecekler... al sana iç savaş

TÜM YORUMLARI OKU (19)