Sınav Stresi Önce Psikolojisini Bozdu Sonra Hastanelik Etti: 15 Yaşındaki Çocuk İlaçlar Nedeniyle Yoğun Bakımda

Türkiye'de neredeyse her yıl sınav sistemleri değiştiriliyor. Değişen sınav sistemleri halihazırda iyi bir okul için yarışan gençlerin endişelerini artırıyor. Sınavların stresi yüzünden intihan eden öğrencilerin yanında birçok genç antidepresanlara neredeyse bağımlı hale gelmiş durumda. 

Antalya'da sınav stresiyle antideprasan kullanmaya başlayan genç kızın başına gelenler ise sınavların gençlere nasıl daha iyi bir gelecek sağlayacağını sorgulamaya yönlendiriyor. Psikiyatri uzmanının yazdığı antideprasanları kullanan 15 yaşındaki H.Ü.'nün vücudu su topladı, yoğun bakımda hayat mücadelesi veriyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında değişen üniversiteye giriş sistemi lise öğrencilerinin sınav stresini daha da artırdı.

Dün Gece Ansızın Değişti: Üniversiteye Giriş Sınavı YKS İki Günde Yapılacak

Antalya'da lise ikinci sınıf öğrencisi H.Ü., sınav stresi için psikiyatriste gitti. Doktorun yazdığı ilaçları kullanan H.Ü'nün cildinde bir süre sonrasında kızarıklıklar oluşmaya başladı.

Doğan Haber Ajansı'ndan Alparslan Çınar'ın haberine göre psikiyatri uzmanı Dr. Ö.A, 15 yaşındaki H.Ü'ye kişilik testi yapıp, 2 farklı ilaç yazdı. İlaçları eczaneden alıp kullanmaya başlayan H.Ü, kısa süre sonra önce sol kulak arkasında, ardından ağız çevresi ve vücudunun değişik yerlerinde kızarıklıklar fark etti.

Vücudu su toplayan H.Ü, 18 Ocak günü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi acil servisine götürülerek tedaviye alındı.

Tüm vücudu morarıp su toplayan ve yanık oluşan H.Ü'ye, 'Stevens Johnson Sendromu' (Cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği nadir görülen ciddi bir rahatsızlık) teşhisi konuldu.

Teşhisi yapan doktorlar, sendroma ilaçlardan birinin sebep olduğunu, bu ilacın normalde 'epilepsi' hastalarına verildiğini kaydetti.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Servisi'nde tedavisi devam eden H.Ü. yaşam mücadelesi veriyor.

Anne Dilek Ü., ilk reçeteyi yazan doktorun da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne çağrıldığını belirterek, ''Kızımın bilinci açık ama bütün vücudu yanıklar içerisinde. Yaşadığı acıyı sözlerle anlatamıyorum. Biz ailece bu acıyı çekiyoruz. Başımıza ne gelecek bilmiyoruz. Başka aileler böyle şeyler yaşasın istemiyoruz. İlacı yazan doktor buraya çağrıldı. 'Neden bu çocuğa bu ilacı verdiniz' diye soruldu. Geldiğinde panik haldeydi. 'H.Ü. çok felsefik, filozof gibi bir çocuk, o yüzden verdim bu ilacı' dedi. Olgun bir çocuk olduğunu düşündüğü için bu ilacı verdiğini anlattı'' dedi.

Yaşadıklarıyla ilgili hukuki mücadele başlatacaklarını belirten Dilek Ü, kızlarının tedavi edilmesi için tıbbi destek beklediklerini kaydetti.

İlacı yazan doktor açıklama yaptı.

İlacı yazan Dr. Ö.A. ise yaptığı açıklamada kendisini savundu. Doktor açıklamasında, 'Kullanılacak ilacın böyle bir sonuca yol açabileceğini öngörmem mümkün değil. Pek çok ilaç, benzer sonuca yol açabilir, bu tabloya neden olabilir. Basit bir aspirin dahi böyle bir tabloya, hatta daha ağır bir tabloya yol açabilir' ifadelerini kullandı.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
28.01.2018

Doktorun suçu yok. Steve Johnson sendromu çok fazla ilacın milyonda bir neden olduğu yan etkidir. Türkiyede çok fazla kullandığımız kaba tabirle leblebi dediğimiz ı ağrı kesiciler bile buna sebep olabiliyor. Ama en büyük oran bile milyonda bir.. Ayrıca o ilacın epilepsi ile alakası yok sadece çocuk fazla endişeli diye beyindeki kan akışını yavaşlatmak için verilir ve ben 3 yıl kullandım ve başladığımda 14 yaşımdaydım. Eğer o doktora ceza verilirse bu ülkede bilim olmadığına bir kanıt daha demektir.

29.01.2018

hangi ilaç olduğunu nerden biliyorsun? haberde göremedim adını

28.01.2018

Çocukları bok gibi eğitiminiz yüzünden maymuna çevirdiniz,ruh hastası ettiniz.ezbere dayanan,hayata dair hiçbişey vermeyen bir eğitim sistemi için çocuklar heba oluyor.

28.01.2018

Yalnız doktor suçlı değil herkes doktora bindirmiş ilaç yazmasa kız kendine zarar verse yine doktor suçlu olacaktı. Kız stevens johnson sendromu geçirmiş buna hiçbir doktor müdahale edemezdi ki öngörülebilen birşey değil. Hem lise 2 öğrencisinin nasıl sınav stresi oluyor biz tıp fakültesinde sürünürken bu kadar stres olmuyorduk. Ayrıca kızın pskiyatri servisine değil psikoloğa ihtiyacı var antidepresanlar işin kolayına kaçmak oluyor işi ilaçla değil kafada bitirmek lazım. Ailesine sabır kıza da acil şifalar diliyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (24)