Şile Açıklarında Batan Kargo Gemisinden Acı Haber: Mürettebattan 4 Kişinin Cansız Bedenine Ulaşıldı

Gemlik Limanı'ndan Karadeniz Ereğli Limanı'na dökme demir taşıyan 78,5 metre boyunda 'Bilal Bal' isimli kargo gemisinin 1 Kasım tarihinde Şile açıklarında battı. 10 mürettebatı bulunan geminin gece saatlerinde radardan kaybolması üzerine, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kurtarma çalışmaları başlatıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı denizaltı kurtarma gemisi, batan geminin yerini tespit etti. Dalgıçlar ise gemiye ulaşmayı başardı. Bugün sabah saatlerinde 4 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Kayıp mürettebatı arama çalışmaları devam ediyor. Gemide 11 değil 10 kişi olduğu, kaptanın gemide olmadığı iddiaları gündemde... 

Dalgıçlar dün geminin köprü üstüne ulaştı

Dalgıçlar 88 metre derinlikte bulunan geminin yaşam alanı ve geminin kontrol edildiği yer olan köprü üstüne ulaştı.

Mürettebatın ailelerinin ve yakınlarının bekleyişi sürüyor...

Kazada kaybolan mürettebatın aileleri ve yakınları ise kıyı bölgesinde arama kurtarma çalışması yapan ekiplerden haber bekliyor. Bu arada gemi sahibinin oğlu olduğu öğrenilen Aşkın Küçük'ün de gemide olduğu tespit edildi.

Habertürk'e konuşan geminin 2. kaptanı Cüneyd Yedican'ın kızı Dilara Yılmaz, "Babam 2 hafta önce geminin su aldığını söylemişti ama önemli bir şey değildi" dedi.

Bilal Bal daha önce iki kaza daha geçirmiş

Şile açıklarında batan kargo gemisi Bilal Bal, 2013 yılında bakır yüklediği İnebolu Lİmanı'ndan çıkarken gemi onarım havuzuna çarptı. 

Geçtiğimiz temmuz ayında da karaya oturdu. Büyükada açıklarındaki Çakar sığlığında karaya oturan gemiyi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait römorkörler kurtardı.

Ne Olmuştu?

Geminin gece Karadeniz'e açılışını gösteren deniz trafik haritası 📌

Şile Kaymakamı Salih Yüce "battığını değerlendiriyoruz" demişti.

Kaza hakkında ilk açıklamaları yapan Yüce 'Kıyıdan ve denizden aramalarımız devam ediyor. Battığını değerlendiriyoruz, çünkü gemiye ait bazı buluntular var' dedi.

Arama çalışmalarında üzerinde "Bilal Bal" yazılı can simidi ile "ORAPİN 4" yazılı şişme can salı bulunmuştu.

Gemideki bir kaptan, ikinci kaptan, başmühendis, ikinci makinist, iki usta gemici, bir gemici, iki yağcı ve bir aşçı ile gemi sahibinin oğlu olan bir kişiyi arama çalışmalarına devam ediliyor.

Kaybolan mürettebatın isimleri açıklandı 👇

Kaptan Refik Telci, İkinci Kaptan Cüneyd Yedican, Başmühendis Ali Doğan, İkinci Makinist Hüsamettin Yazıcı ile Gemiciler Mert İlkmen, Nihat Küçük, Aşkın Küçük, Nedim Alicem, Sabri Yıldırım, Engin Selçuk ve Vedat Odabaşı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı "TCG ALEMDAR" gemisi tarafından kayıp geminin yerinin tespit edilmişti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada gemiden sabah saatlerinde tehlike sinyali alındığı belirtilmişti.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Şile'nin 7 mil açığında sinyal alınmış olup gemiye ve personele ulaşılamamıştır. Gemide Türk vatandaşı olan 10 mürettebat vardır. Arama kurtarma faaliyetleri Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ortaklığında yürütülmektedir. Arama kurtarma faaliyetlerine Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 1 sahil güvenlik uçağı, 1 sahil güvenlik helikopteri ve 2 sahil güvenlik botu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından 5 kurtarma botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından insansız denizaltı görüntüleme ve tespit cihazı destekli bir denizaltı kurtarma gemisi katılmıştır. Yapılan arama faaliyetlerinde, Şile sahiline 7 mil mesafede ve 88 metre derinlikte battığı tespit edilen gemiye ait olduğu değerlendirilen can simidi, can salı, filika ve lastik kurtarma botu bulunmuştur. Arama kurtarma faaliyetleri ilgili birimler arasında koordineli ve yoğun bir şekilde devam etmektedir.'

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Türkiye’deki Bu Orman Dünyada Tek: Sadece Özel İzinle Girilebiliyor
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
01.11.2017

Umarım kimseye bir şey olmaz. Hepsi sağ salim karaya çıkmıştır. Ama şu da bir gerçek kabotaj seferi yapan gemilerin çoğu bitik durumda. Çoğu jiletlik halde. Yüzen konserve kutusu. Limandan limana tamirat yaparak sefer yapıyor. Uzun süredir sadece kabotaj seferi yapıyorsa doğru dürüst survey yapılmamıştır. Dolaysıyla ne yeterli can salı vardır, ne yelek. Denizcilik zaten zor meslek. hele ki ufak tefek şirketlerde daha da zor. Suyun üzerinde paslı metalde, ailenden uzakta yaşadığın yetmez.Paranı alamazsın, gemide düzgün kumanya olmaz, hiç bilmediğin bir ülkede mahsur kalırsın. Nasılda bir illetse bu meslek her seferinde "bu sefer son" dersin ama gene kendini gemide bulursun.

03.11.2017

Bu arada Türk denizciliğinin hali için bir örnek ORAPİN 4 Tayland bandıralı bir tanker. 23 /04/2017 tarihinde Bankog'da servisten çekilmiş. 7 ay sonra hurda geminin can salı bir Türk gemisinden çıkıyor. Gemlik liman başkanlığına ya da son denetimi yapan liman başkanlığına sormak lazım " siz bu gemiye nasıl izin veriyorsunuz?" Gene olan denizcilere oldu. Daha servisteki çocuğa sahip çıkamayan kurumlardan, denizdeki cana sahip çıkmasını bekleyerek ahmaklığı biz yapıyoruz sanırım

03.11.2017

bi gemi öyle çok çok kısa sürede batmaz gibi geliyor neden botlar ve simitlerle atlamadılar acaba?

02.11.2017

Allah ailelerine sabır versin

TÜM YORUMLARI OKU (19)