Rönesans dönemi İtalyan mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı ve ressamıdır. En tanınmış yapıtları Mona Lisa (1503 - 1507) ve Son Akşam Yemeği'dir (1495 - 1497). Rönesans sanatını doruğuna ulaştırmış, yalnız sanat yapısına değil, çeşitli alanlardaki araştırmaları ve buluşlarıyla da tanınan, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından ve dehalarından biridir. 2. milenyumun adamı seçilmiştir.
Sanatçı Rönesans dönemine adeta damga vurmuştur. Günümüzde hala dünyanın en önemli yapıtları arasında olan Mona Lisa ile özdeşleşen Leonardo Da Vinci tarihin unutamayacağı kadar büyük bir dehadır.
İnsanlık tarihinin en iyi resimlerinden birisi kabul edilen Mona Lisa için 1503’te çalışmaya başladığı söylenir. Bu resmi tamamladıktan sonra hiç yanından ayırmamış, tüm seyahatlerinde yanında taşımıştı.
Floransa’yı 1482’de terk ederek Milano Dükü Sforza’nın hizmetine girdi. Dükün hizmetine girebilmek için köprüler, silahlar, gemiler, bronz, mermer ve kilden heykeller yapabileceğini anlattığı ancak göndermediği mektup bütün zamanların en olağanüstü iş başvurusu sayılır.
Leonardo, 1499’da şehir Fransızlar tarafından alınıncaya kadar 17 yıl boyunca Milano Dükü için çalıştı. Dük için sadece resim ve heykeller yapmak, festivaller organize etmekle uğraşmadı; aynı zamanda binalar, makineler ve silahlar geliştirdi. 1485 - 1490 yıllarında doğa, mekanik, geometri, uçan makineler, kiliseden kale ve kanal yapımına kadar her türlü mimari ile ilgilendi; anatomi çalışmaları yaptı; öğrenciler yetiştirdi. İlgi alanı o kadar genişti ki başladığı çoğu işi
bitiremiyordu. 1490 - 1495 yıllarında çalışmalarını ve çizimlerini deftere
kaydetme alışkanlığı geliştirdi. Bu çizimler ve defter sayfaları, müzeler ve
kişisel koleksiyonlarda toplanmıştır.
Bu koleksiyonculardan birisi de Leonardo’nun hidrolik alanındaki çalışmalarının el yazmalarını toplayan Bill Gates’dir. Leonardo Da Vinci 1519 yılının baharında 2 Mayıs’ da Amboise’da ki evinde 67 yaşında hayatını kaybetmiştir.
Bizim ülkemizde neden sanat deyince Rönesans, felsefe deyince de Rus Edebiyatı anlaşılıyor? En entelektüeli bile bu klişelerin dışına çıkmıyor. Şahsen ben Rönesans sanatçılarının hepsini yavan buluyorum. Sanata kattıkları bir şey yok. Foto-realistizm tavan yapmış. Her şeyi bire bir aynı yapmaya çalışmşlar. Mesela Picasso'nun Guernica tablosunu Mona Lisa'ya tercih ederim. Çünkü Mona Lisa bugün yaşıyor olsa 4K bir kamera ve en kaliteli objektifle çekilecek bir fotoğrafı, Da Vinci'nin tablosuna göre kusursuz olacaktır ama Guernica'nın daha iyisi yapılamaz çünkü var olan bir şeyi doğrudan aktarmak yerine renk, form, ışık ile aktarmıştır. Yani; Rönesans ressamları rekleri gerçekliğe teslim ederken, Picasso gerçekliği renklere teslim etmiştir.
böyle içeriklerin devamı gelsin lütfenn
Rönesans sanatçıları, düklerin, kiliselerin hizmetinde çalışıp tamamen ekonomik ve dini kaygı güderken, picasso İspanya İç Savaşı'nı ve Franco'nun faşizmini korkusuzca tablosuna aktarmıştır. Günümüzde de Rönesans kültürüyle çalışan sanatçılar bir an önce sergi açıp resimlerini satmak için küratörlerin kapısını aşındırırken, bağımsız sanatçılar beş kuruş para almadan sanat yapıyor ve paylaşıyor.