Onedio Logo

Proje Okul, İhraçlar, Yeni Müfredat: 2. Eğitim Kongresi'nden Öne Çıkan 6 Başlık

Kapak Görseli

Milli eğitimde temel sorunların ve hedeflerin tartışıldığı 2. Eğitim Kongresi bugün Antalya'da başladı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da ihraç edilen öğretmenler, kapatılan FETÖ okulları, proje okul tartışmaları, mesleki eğitim ve gelecek yıl değişecek eğitim müfredatına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

null Görseli

Milli Eğitim Bakanlığınca, 'Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği” temasıyla düzenlenen 2. Eğitim Kongresi Antalya'da başladı. 

Bakan Yılmaz, kongrenin açılışındaki konuşmasının ardından, öğle yemeğinde bir araya geldiği gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkan 6 başlık şöyle:

15 Temmuz'un ardından başlatılan FETÖ soruşturmalarıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük tasfiyesine tanık olmuştuk. FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle binlerce kişi kamudaki görevlerinden ya ihraç edilmiş, ya da açığa alınmıştı. 

Kamudaki FETÖ temizliğinin en büyük ayağı Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılmıştı.

1- "28 bin 163 ihraç, 5 bin 78 göreve iade"

Bakan Yılmaz, ihraç edilen ve açığa alınan öğretmenlerle ilgili soru üzerine son rakamları paylaştı:

'28 bin 163 öğretmen ihraç edildi. İhraç edilen personelden 2 bin 829’u gözaltında, 193’ü tutuklu. 2 bin 648 kişi de adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Uzaklaştırma tedbiri devam eden 20 bin 88 öğretmen var. Bunlardan 10 bin 877’si de bölücü terör örgütü ile bağlantılı olduğu iddiasıyla açığa alındı. 5 bin 78 öğretmen görevine geri döndü.'

2- Dönüştürülen FETÖ okulları: "Ağırlığı İmam Hatip'lere vermiyoruz"

Bakan Yılmaz, Gülen yapılanmasına ait kapatılan okulların hangi okul türlerine dönüştürüldüğüne ve çoğunun İmam Hatip yapıldığı iddialarına dair ise, 'Okulların ağırlığı İmam Hatip yaklaşımı doğru değil. Halkın talepleri doğrultusunda Fen Lisesi, Anadolu Lisesi veya ortaokul yapıyoruz. İhtiyaç doğrultusunda karar veriliyor. Mesela İzmir’de 105 okuldan 55'i özel eğitime (engelli çocukların gittiği okullar) verildi' yanıtını verdi.

3- Proje okul tartışmaları: "Kıyamet koparmaya değer mi?"

Yılmaz, kamuoyunda tartışma yaratan proje okullarındaki 8 yılını dolduran öğretmenlerinin başka okullarda görevlendirilmesinin de doğru olduğunu söyledi:

'Türkiye’de 163 tane proje okulu var. Ancak Türkiye’de 50 bin okul olduğunu da unutmamak lazım. Proje okullardaki nitelikli eğitimi daha üst seviyeye çıkarmak için uğraşıyoruz. 8 yılını dolduran öğretmenlerin başka okullara gitmesiyle bu başarıyı diğer okullara da taşımak istiyoruz. Rastgele öğretmen atamıyoruz bu okullara. Daha önce Türkiye genelindeki proje okullarında yüksek lisansı olan 132 öğretmen vardı, şimdi bu rakam 186.

Liseliler Derste Değil Eylemde: Peki 'Proje Okul'a Neden İtiraz Ediyorlar?

İstanbul’daki proje okullarında çalışan öğretmen sayısı 1492. Görev yeri değiştirilen 275 öğretmen var. Yani öğretmenlerin yüzde 18’i ediyor. Yüzde 18 için kıyamet koparmaya değer mi? Değdi diyelim onda da şunu diyeceğim, 'Atarken kadrolaşma yapmıyoruz da görev yeri değiştirirken mi yapıyoruz'?”

4- Seneye yeni müfredat geliyor, pilot illerde okul öncesi zorunlu

Yılmaz, 5 yıldır hayata geçmeyen, öğretmenlerin niteliğini artırmayı amaçlayan Öğretmen Strateji Belgesi’ni yıl sonunda hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi. 

Yılmaz, gelecek eğitim yılında ikili eğitimin kalacağını, belirlenen pilot illerde de okul öncesi eğitimin zorunlu olacağını söyledi. Yine belirlenen pilot okullarda 5. sınıfta ağırlıklı yabancı dil eğitime geçilecek. Ayrıca Yılmaz müfredat yenileme çalışmalarının da şubat ayında tamamlanacağını, gelecek eğitim yılında yeni müfredatın uygulanmaya başlayacağını söyledi.

Yılmaz'ın verdiği bilgilere göre, öğrencilerin de öğretmenleri değerlendirdiği pilot olarak uygulanan performans sistemi de tüm Türkiye’de yaygınlaştırılacak.

5- 300 kitaptan 57’sinde FETÖ tespiti

300 ders kitabının içeriğinin incelendiğini belirten Bakan Yılmaz, 57 kitapta bir şekilde FETÖ ile bir atıf ya da resim tespit ettiklerini söyledi. 

57 kitapla ilgili yeniden ihaleye çıktıklarını belirten Yılmaz, bu kitapları ay sonu itibariyle öğrencilere dağıtacaklarını kaydetti.

Bakan bu ayın sonuna kadar bütün kitapların öğrencilerin ellerinde olacağını da sözlerine ekledi.

6- Çıraklık zorunlu eğitime dahil olacak

Mesleki ve teknik eğitimde reform için önemli bir adım attıklarını belirten Yılmaz, bu konuda hazırladıkları tasarının komisyondan geçtiğini söyledi. 

“Tasarı yasalaşırsa çıraklık eğitimi zorunlu orta öğretim kapsamına alınacak. İşletmelerde beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitimlere katılan öğrencilere ve çıraklara işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30’unu devlet karşılayacak. Okulda atölye eğitimlerine başlayan öğrencilere iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmasını sağlayacağız. Staj yapan öğrencilerin işletmelerde edindikleri bilgi ve becerinin ölçülmesi amacıyla sektör temsilcileriyle beceri sınavı yapılacaktır. Sınavı geçen öğrencilerimize teknisyen unvanı verilecektir. Teknik eğitim fakülteleri mezunlarına da fark derslerini vererek mühendis unvanı kazanmalarını sağlayacağız.”

Al Jazeera ve DHA

Popüler İçerikler

Kartalkaya’daki Otel Faciasında Ulaşılamayan İsimlerden Biri de Sözcü Yazarı Nedim Türkmen ve Ailesi
Kartalkaya’daki Otel Faciasında Ulaşılamayan İsimlerden Biri de Sözcü Yazarı Nedim Türkmen ve Ailesi
Kocasına Kıyamadı: Hacı Sabancı'nın Bir Oğlu Olduğunu Öğrenen Nazlı Sabancı'dan Meseleyi Kapatacak Paylaşım!
Kocasına Kıyamadı: Hacı Sabancı'nın Bir Oğlu Olduğunu Öğrenen Nazlı Sabancı'dan Meseleyi Kapatacak Paylaşım!
Bolu'daki Otel Yangınında Hayatını Kaybeden Tokcan Ailesinin Eğlenceli Yılbaşı Fotoğrafları Kahretti
Bolu'daki Otel Yangınında Hayatını Kaybeden Tokcan Ailesinin Eğlenceli Yılbaşı Fotoğrafları Kahretti
YORUMLAR
24.10.2016

eğitim sistemini batırdıkça batırdınız.öğretmenlere bu kadar zulüm yapılır mı? performans değerlendirme diye birşey uydurmuşsunuz, öğretmeni herkese kul köle yapmaya çalışıyorsunuz.şimdi birde öğrenci değerlendirecekmiş.ne kadar saçmalık varsa getirin.bütün bakanlıklar, o işten anlamayan kişilerle dolmuş.

25.10.2016

Eğitim sistemini 14 senede 20 kere değiştirip sorgulamayan, korkak, ahlaksız ve cahil bi gençlik yarattılar. Kendi deyimleriyle cehalet iktidar getirdi.

25.10.2016

Eğitimin ağzına nasıl sıçtık, onu anlatmış.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ