Buraya kadar bahsettiğimiz meslekler içerisinde belki de en sıra dışı olanı çöp mühendisliği olarak değerlendirilebilir. Dünya nüfusunun ve buna bağlı olarak tüketimin de artması beraberinde büyük sorunları da getirmekte. Bu sorunların başında ise atık konusu geliyor. Her yıl tüm dünyada 2 milyar tonu aşkın atık oluşuyor. Gelecekte bu rakam daha da yukarılara ulaşacak. Dolayısıyla atıkların planlı bir şekilde yönetilmesi ve geri kazanılması gerekiyor. İşte bu noktada çöp mühendisliği kavramı ortaya çıkıyor. Çöp mühendisleri; atıkların oluştuğu andan itibaren ayrıştırılarak sınıflandırılması ve çevreye zarar vermesini önleyecek şekilde sürdürülebilir ve yenilenebilir olarak geri kazandırılması konularında gerekli donanıma ve teknik bilgiye sahip kişileri tanımlıyor. Bu meslek şu an başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede bilinmekte ve kabul görmekte ki hatta Cambridge ve Stanford gibi dünyaca ünlü üniversitelerde bu alanda uzman yetiştirecek programlar
açılmaya başladı.
Saydığımız tüm bu meslekler çok yakın zamanda hayatımızda yer almaya başlayacak. Bunların dışında daha pek çok meslek var ama bazıları hayal dahi edilmedi.
Her geçen gün hızla ilerleyen teknoloji toplumsal hayattan iş ve özel yaşamımıza kadar birçok değişikliği beraberinde getiriyor ki bu değişikliklerin hemen hepsi insan hayatına yeni konfor alanları ekliyor. Hemen her gün yeni bir bilimsel gelişmenin, yeni bir teknolojinin haberini aldığımız günümüzde daha önce duymadığımız yeni kavramlarla tanışıyoruz. Bu yenilikler daha önceden hayatımızda var olan birçok şeyi değiştirirken bazılarının ise yok olmasına neden oluyor. Geçmişe bakıldığında pek çok mesleğin kaybolduğunu ve onların yerini başka mesleklerin aldığını görebiliyoruz. Eskiden var olan ama günümüzde varlıklarını yitirmiş meslekleri bir düşünün. Kalaycılık, nalbantlık, hasır işlemeciliği ya da hallaçlık. Gelişen teknoloji ve makineleşmenin getirisiyle birçoğunun ismi çoktan unutuldu bile. Şimdilerde ancak ya büyüklerimizden dinliyoruz ya da kitaplardan okuyabiliyoruz o mesleklerin varlığını. Şu an mevcut olan mesleklerin bazıları da tıpkı diğerleri gibi gelecekte unutulacak ve her alanda olduğu gibi teknolojinin getirdiği değişim onları da etkileyecek.
Değişim devam ediyor
Burada değinmemiz gereken bir nokta var ki o da geleceğin mesleklerinin geleneksel ya da mevcut mesleklere kıyasla daha fazla bilgi ve donanım gerektirmesidir. Günümüzden kısa bir süre önce teknolojilik uygulamalar ve akıllı olarak tabir edilen yeni nesil teknolojik ürünler hayatımızda bu denli yer edinmemişti. Hızla gelişen teknoloji iş yaşamından sosyal hayata hemen her alanda etkisini göstermeye başladı ve insanların bu sürece uyum sağlamaları artık bir zorunluluk halinde geldi. Bilgi teknolojileri, akıllı nesneler, bilişim, yapay zeka ve yüksek teknolojili uygulamalar konusunda gelecekte çok daha büyük gelişmeler yaşanacak. Dolayısıyla bu popüler meslekleri icra edecek kişilerin gerekli eğitimleri alarak mesleki açıdan donanımlı hale gelmeleri önem taşımakta. Burada gelecek nesilleri her bakımdan yeterli ve donanımlı bir şekilde eğitmek ve yönlendirebilmek adına ebeveynlere büyük görev düşüyor. Dünyanın büyük bir hızla kültürel, ekonomik, sosyal, bilimsel ve teknolojik değişimler yaşadığı günümüzde geleceğin mesleklerinin neler olacağını bilmek sağlıklı bir gelecek öngörüsünde bulunmaktan geçiyor ki bu durum çocuklarımız için doğru bir kariyer planlaması yapılabilmesine de etki ediyor.
İnsanlığın ulaştığı son noktada bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeler geçmişte uygulanan birçok meslek ve iş alanını ya yok etmiş ya da dönüşüme uğratarak günümüz koşullarına uyum sağlayacak şekilde yeniden dizayn edilmesini sağlamıştır. Geleceğin inşasının da bilim ve teknolojiden bağımsız yapılamayacağı aşikar. Bu doğrultuda günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler gelecekte oluşacak yeni meslekleri de doğrudan etkileyecek.
Günümüzde toplumları yönetmek bilgiyi yönetmektir. Bilgiyi yönetmek de ancak teknoloji ile mümkündür.
Instagram
Twitter
Facebook
Likedln
YouTube
Öğrenmek istediğim gibi bir içerik olmuş, teşekkürler. Bir de sağlık alanında da Tıbbi Danışmanlar olacağı söyleniyor. Şu sayfadan ulaştım: https://www.karel.com.tr/blog/yakin-gelecegin-en-populer-10-yeni-meslegi