Öyle Biliyorsunuz Ama Öyle Değil İşte! Çoğumuzun Yanlış Bildiği 17 Bilgi ve Doğruları

Bazı bilgileri etrafımızdan o kadar fazla duyarız ki, bunca insan yanılıyor olamaz diye düşünerek araştırmayı ihmâl ederiz. İşte bilimin size aksini göstereceği 17 kanıksanmış yanlış bilgi:

1. Çoğumuz güneşin sarı renge sahip olduğunu düşünürüz; ancak aslında güneşten aldığımız ışık beyaz renktedir. Güneşi sarı görmemizin sebebi ise, gözlerimiz ve güneş arasında bulunan atmosferdir.

2. Dünyamızda bulunan en büyük çöl Sahra değildir. Kuru ve yerleşim imkânı bulunmayan ortamlara verilen çöl ismine göre en büyük çölümüz Antarktika'dır.

3. Arama yaptığınız zaman, telefonunuzdan çıkan sinyal bir uyduya gidip geri dönmez. Bu sinyal, en basit tanımıyla kablosuz bir radyo sinyalidir ve iki telefonu birbirine bağlayan ise baz istasyonlarıdır.

Bunun yanında ordu tarafından kullanılan uydu telefonları ise tam da tahmin ettiğiniz gibi çalışmaktadır...

4. Uzaydan görülebilen tek insan yapımı konstrüksiyon Çin Seddi değildir. Eğer uzaydan kastınız, 400 kilometre üstümüzde bulunan Uluslarası Uzay İstasyonu ise, buradan yalnızca Çin Seddi değil, insan elinde çıkmış pek çok yapı görülebilmektedir.

Ha eğer kastınız Ay ise, oradan ne Çin Seddi'ni, ne de başka bir yapıyı görebilirsiniz...

5. Yıldırımın aynı yere iki kez düşmeyeceği doğru bir bilgi değildir. Aynı yere defalarca kez düşebilir. Örneğin New York'ta bulunan Empire State binasına yılda ortalama 100 kez yıldırım düşmektedir.

6. Deniz seviyesine göre yüksekliği düşünüldüğüne, gezegenimizdeki en yüksek dağ Everest'tir. Ancak yalnızca kendi uzunluğu göz önünde bulundurulursa, dünyanın en büyük dağı, Hawaii'de bulunan Mauna Kea dağıdır.

Bu dağın yarısından fazlası Pasifik Okyanusu'nun altında bulunduğu için Everest'e attığı 1,6 kilometrelik fark gözardı edilmektedir.

7. Suyun çok iyi bir iletken olduğunu daha ilkokulda öğrenmişizdir. Ancak aslında saf ya da damıtılmış su, elektriği iletmek konusunda başarılı değildir.

Elektriklendirilmiş suda çarpılamamızın sebebi ise, suyun içinde bulunan mineraller ve elektriği iyi ileten yabancı maddelerdir.

8. Ay'ın karanlık yüzü sanıldığı gibi hep karanlık değildir. Bu yüz de bizim gördüğümüz diğer yüzü gibi Ay'ın safhalarını geçirmektedir.

9. Atmosferin dışına çıkan insanların ağırlıksız olduğu yanlış bir bilgidir. Bu insanlar aslında uzayda bulunan farklı kütlelerin çekimine kapıldıkları için yavaş bir düşme hareketi içerisindedirler.

10. Elmas, Dünya yüzeyinin 145 kilometre altında sıkışan ve ısınan karbondan meydana gelir. Kömür ise karbonun daha derinlerde oluşturduğu bir maddedir. Bu yüzden hayır, elmas kömürden meydana gelmez.

11. Yazların sıcak olmasının sebebi, dünyanın güneşe daha yakın olması değildir. Gerçek sebep, dünyanın eğik durması ve yaz mevsiminde Güneş'in enerjisini daha direkt olarak almasıdır.

12. Asteroid Kuşağı sanıldığı gibi tehlikeli bir bölge değildir. Aslında bu alan oldukça tenha bir noktadır. Eğer bu bölgede yer alan tüm asteroidleri bir araya toplasaydık, oluşturacakları kütle Ay'ın kütlesinin yalnızca %4'üne denk olurdu.

13. Ay'ın Dünya'ya çok yakın olduğunu düşünürüz; ancak bu çok doğru bir bilgi değildir. Ay, Dünyadan 384 bin kilometre kadar uzaktadır ve eğer bir Boeing 747'ye atlayıp son hızda Ay'a seyahat etme imkânı bulunsaydı, yolculuğunuz 17 gün sürerdi.

14. Nükleer silahların bir asteroidi tuzla buz edebilecekleri doğru değildir. Bir asteroide bu şekilde saldırarak sonuçları yok edemez, yalnızca daha kötüye götürürüz. Bu yüzden filmlerde gördüğümüz dünyayı kurtarma sahneleri maalesef gerçeklikten oldukça uzaktır.

15. Hiçbir şeyin ışık hızını geçemeyeceği yanlış bir bilgidir. Saniyede 299,792,458 metre olarak bilinen bu hız, ışığın vakumda aldığı hızdır. Buna karşın suda hızı %25, elmasta ise %59 düşmektedir.

Ve elektron, nötron ve nötrino gibi parçacıkların bu maddelerdeki hızları ışık hızından çok daha yüksektir.

16. Uzay boşluğunun çok soğuk olduğunu kesin duymuş ya da düşünmüşsünüzdür. Ancak bilinen uzayın hem çok soğuk, hem de çok sıcak noktaları bulunmaktadır ve astronotların giysileri de ikisine karşı da koruma sağlayacak şekilde tasarlanmaktadır.

17. "Maddenin üç hali vardır: katı, sıvı ve gaz." Daha yanlış bir bilgi olamazdı. Biz kocaman bir kaya parçası üzerinde yaşadığımız için katı maddenin en çok rastlanan form olduğunu düşünürüz ancak, Güneş dahil tüm yıldızlar, parlayan plazmalardır.

Maddenin başka bazı geçiş formları da bulunmaktadır ancak bildiğimiz kadarıyla dört temel hâli bunlardır.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
YORUMLAR

kaynak: editörün götü

06.09.2016

#17 maddenin 4 hali vardir, yanlis... maddenin bose-einstein yogunlasmasi, quark-gluon plasmasi gibi ekstreme soguk yada yuksek enerjilerde ortaya cikan daha pek cok farkli hali daha vardir.

Pasif Kullanıcı
06.09.2016

feyk sen yorum yaptığımda kendimi aşırı cahil hissediyorum bu normal mi ?

08.09.2016

Plazma zaten biliniyor aslında ama okullarda 3 temel üzerinden gidiyorlar,plazmayı daha sonralardan müfretada koyuyorlar

Pasif Kullanıcı
09.09.2016

Son zamanlarda ara bilgi olarak veriliyor.

TÜM YORUMLARI OKU (45)