Otoriteyi Redderek Toplumu Derinden Etkileyen Sinema Tarihinin En İyi 19 Anarşizm Filmi

İsyan, başkaldırı, düzeni değiştirme gibi temaları çok iyi işleyen bu filmleri sizleri için derledik. Şimdiden iyi seyirler.

*Filmler IMDb puanına göre sıralanmıştır. 1990 yılında önce çekilen filmler listeye alınmamıştır.

19. The Anarchist Cookbook (2002)

IMDb:5,2

Anarchist Cookbook adlı içinde molotof yapımına kadar tarifler bulunan kitapla aynı isimdeki film, ilk bakışta bir uyarlama olarak düşünülebilir. Ancak bir grup gencin adeta nihilist bir tavırla hiçbir şey yapmama özgürlüğünü anarşizm olarak tanımlayan film, temelde anarşizm ideolojisiyle ters düşse de aslında bunu çok da sezdirmeden yapıyor.

İzleyiciye başlangıçta çekici bir anarşist yaşam portresi sunan film, izleyicinin karakterlerle özdeşim kurmasının sonucunda tüm bunların “yanlışlığını” gösteren ve sorumluluk almanın önemini vurgulamasıyla, anarşizm konulu ancak izleyicisini bu noktada ters köşe yapan bir film olarak değerlendirilebilir.

Kaynak

18. No God, No Master (2012)

IMDB: 5,9

Terry Green’in yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendiği filmi, gerçek olaylara dayanıyor. Sacco ve Vanzetti davasının yanı sıra, Amerika’nın Colorado eyaletinde grev yapan madencilerin üzerine ateş açılması ve 2 kadın, 11 çocuk, 20 işçinin ölmesine sebep olan Ludlow katliamına değinen film, 1919 yılında Amerika’da iş adamlarına ve politikacılara düzenlenen bombalı saldırıları da konu ediniyor.

Kaynak

17. La Mujer Del Anarquista - Anarşistin Karısı (2008)

IMDb: 6,3

Yönetmenliğini Marie Noelle ve Peter Sehr’in birlikte yaptıkları film, İspanya İç Savaşı sırasında yapayalnız kalmış bir kadının hikayesini anlatıyor. Kadının eşi, Franco’nun adamlarıyla mücadele eden bir anarşisttir. Adam yakalanıp kampa yollanır. Manuela ise kocasını beklemeye devam eder. Hiç mektup gelmemesine rağmen bile beklemekten vazgeçmez.

Kaynak

16. Romper Stomper - Gözü Kara (1992)

smg.photobucket.com

IMDb: 6,8

Hando, Nazi sempatizanı bir grubun lideridir. Yaşadıkları bölgeyi çekik gözlüler diye tabir ettikleri insanlar basmıştır ve buna dur demek gerekmektedir. Filmin yönetmen koltuğunda Geoffrey Wright oturuyor. Bu yapım ayrıca Russell Crowe’un ortaya çıktığı film olarak da biliniyor.

Kaynak

15. What to Do in Case of Fire? (2001)

IMDb: 6,9

Berlin’in Doğu Almanya tarafında bir ada olduğu 80’li yıllarda 6 anarşist Alman gencinin nükteli ve dokunaklı hikayesini anlatan film gençlerin türlü eylemlerle sisteme karşı duruşları ile başlıyor. 80’lerin sonuna gelindiğinde grup düşünce farklılıkları nedeniyle dağılır.

2000 yılında Almanya’nın başkenti Berlin’de bir bomba patlayıp, kanıtlar 6 genç anarşisti gösterdiğinde ise ekip tekrar bir araya gelecek ve delillerden kurtulmaya çalışacaktır. 

Kaynak

14. Libertarias - Özgürlük (1996)

IMDb: 7,1

Filmde, Özgür Kadın Teşkilatı’nı kuran anarşist kadınların cephede verdikleri mücadeleyi, hem faşistlerle hem de kendi yoldaşlarının içine işlemiş seksist düşünme biçimine karşı vermek zorunda oluşlarına tanık oluyoruz. 

Film boyunca Bakunin ve Kropotkin’e verilen referanslara da bol bol şahit olacağınız film, trajik sonuyla çarpıcı yapımlardan biri olarak aklınızda yer edebilir.

Kaynak

13. Nineteen Eighty-Four – Bin Dokuz Yüz Seksek Dört (1984)

IMDb: 7,2

Distopik bir evrende geçen film 3. Dünya Savaşı'nın henüz sonlandığı dünyamızda geçer. Dünyanın en büyük devleti olan Okyanusya, günümüz Londra'sının yerine kurulmuştur. Okyanusya deyim yerindeyse tam bir korku imparatorluğudur. Bu ülkede yaşayan herkes, yönetim diktesinin buyurduğu her şeye harfi harfine uymak zorundadır. Bu evrende ne kitap okumak serbesttir ne de aşık olmak...

George Orwell'ın klasik romanından beyaz perdeye uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Michael Radford bulunuyor.

Kaynak

12. Ay, Carmela! - Ay Carmela (1990)

IMDb: 7,2

Alegorik bir tiyatro oyunundan uyarlanan film, tiyatrocu bir çift ve konuşma engelli yardımcıları olmak üzere cephede Cumhuriyetçileri eğlendiren oyunlar düzenleyen bu üç kişilik grubun bir yolculuk esnasında kendilerini faşistlere esir düşmüş olarak bulmaları üzerinden ilerler. Kurşuna dizilmeyi bekledikleri sırada faşist komutanın tiyatro geçmişi sayesinde, askerlere bir gösteri düzenlemelerine karar verilir. Adını dönemin dillerden düşmeyen Ay Carmela! adlı şarkısından alan film, anarşistlerin ve komünistlerin birlikte savaştığı İspanya İç Savaşı’na yönetmeninin deyişiyle biraz daha mizahi ve cepheden uzak bir bakış imkanı sunuyor.

Kaynak

11. The Believer - İnançlı (2001)

IMDb: 7,2

Yahudi bir dahi olan Danny Balint, daha çocuk yaştayken Hz. İbrahim’in oğlunu kurban etmesi hadisesine kafayı takmıştır. Okulu bırakır ve bir neo-nazi olur. Aslında çok zeki olmasına rağmen bu takıntısının ardından battıkça batmaya başlar. Filmin yönetmeni Henry Bean’dir.

Kaynak

10. The Baader Meinhof Complex – Bir Terör Filmi – 2008

IMDb: 7,4

Filmde, Almanya’da önde gelen ve en çok tanına solcu grup olan Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun hapse kadar uzanan hikayesi anlatılıyor. Adam kaçırma, bombalama ve hırsızlık gibi pek çok olaya karışan bu grubun faaliyetlerine sert bir bakış atılıyor. Filmin yönetmenliğini Uli Edel yapmıştır.

Kaynak

9. Die Fetten Jahre Sind Vorbei - Eğitmenler (2004)

IMDb: 7,5

Jan, Jule ve Peter, zengin kesimin adaletsiz gücüne bir son vermek için plan yaparlar. Bazı zenginlerin evlerine girerler ve eşyalarıyla çalışmalar yaparlar. Yine bu eylemlerinden biri sırasında fark edilince, zengin adamı da kaçırarak oradan çıkarlar. İşler ciddileşmiştir. Durum gittikçe zorlaşır. 

Kaynak

8. Land and Freedom - Ülke ve Özgürlük (1995)

IMDB: 7,6

Jim Allen'in yazdığı, filmlerinde ezilen sınıfları konu edinmesi ile tanınan İngiltere'li yönetmen Ken Loach'un yönettiği 1995 yapımı film.

Filmde Büyük Britanya Komünist Partisi'ne üye bir işsiz olan ve İspanya İç Savaşı'nda Cumhuriyetçilerin tarafında savaşa katılmaya karar veren David Carr'ın hikâyesi anlatılır. Ayrıca film İspanya İç Savaşı'na, Uluslararası Tugaylar aracılığıyla cumhuriyetçilere destek olmak üzere bizzat katılan George Orwell'ın burada yaşadıklarını kitaplaştırdığı Katalonya'ya Selam (Homage to Catalonia) adlı eserinde anlatılanlara geniş yer vermiştir.

Kaynak

7. Los Lunes Al Sol - Güneşli Pazartesiler (2002)

IMDB: 7,7

Javier Bardem’in başrol oynadığı, Fernando Leon de Aranoa’nın yazıp yönettiği film, bir grup arkadaşın işsizlikle mücadelesini işliyor. Bir eylemden görüntülerle başlayan film, sadece işsiz, kaybetmiş insanların değil politik bir sorunun varlığından şikayet ediyor. Nitekim, filmin başlığı olan “bu film gerçek bir hikayeye değil, binlercesine dayanıyor” sloganı da bu çıkarımı doğrular nitelikte. Ağustos böceği ve karınca hikayesi sahnesinin de filmin önemli sahnelerinden biri olduğu söylenebilirken, “Herkesin bir Avustralya’sı vardır.”repliği ütopik bir dünya düzeninden dem vurmasıyla daha farklı bir sistemde yaşama arzusunu vurgular.

Kaynak

6. Naked - Çıplak (1993)

IMDb: 7,9

Johnny Manchester'dan apar topar Londra'ya kaçmıştır. Çünkü geldiği yerde ciddi bir suç işlemiş ve başına bir şey geleceğinden korkmuştur. Londra'da eski bir kız arkadaşını bulur önce. Sonra evsiz olarak yaşamaya başlar, kendisi gibi zor durumda olan insanlarla tanışır.

Kaynak

5. La Commune de Paris 1871 - Paris Komünü (2000)

IMDB: 8,0

1871 yılındaki Fransa-Prusya Savaşı’nın son günlerinde, işçi sınıfında artan huzursuzluk Paris’te bir ayaklanmaya yol açtı. Ayaklananların sloganı “Demokrat ve sosyal cumhuriyet!”ti. Paris’i ve cumhuriyeti korumak için silahlı milis kuvvetleri kurdular. Seçimle başa gelen devrimci “La Commune”, şehri iki ay boyunca yöneterek sosyal bir reform programı uygulamaya çalıştı, ta ki monarşist Ulusal Hükümet’in kanlı müdahalesine kadar. Film bu tarihi olayı yeniden canlandırıyor.

Kaynak

4. La Haine - Protesto (1995)

IMDb: 8,1

Göçmen ailelerin bulunduğu bölgede polisle gençler arasında sürekli bir çatışma yaşanmaktadır. Abdel adındaki bir bir gencin polis tarafından ağır bir şekilde darp edilmesi gerilimi had safhaya taşır. Vinz adındaki başka bir genç polise ait bir silah bulduğunda eğer Abdel ölürse bir polisi öldüreceğine yemin eder. 

Kaynak

3. V for Vendetta (2005)

IMDb: 8,2

Anarşist filmler listesinin olmazsa olmazı olarak değerlendirilebilecek olan V for Vendetta, “Remember, remember the fifth of november” repliğiyle akıllara kazındı. Wachowski kardeşlerin sinemaya uyarladığı film, totaliter bir yönetime doğru evrilen gidişat ve bu gidişata baş kaldıran V’yi konu ediyor.

“İnsanlar devletten korkmamalı, devlet insanlardan korkmalı.”

Kaynak

2. American History X – Geçmişin Gölgesinde (1998)

IMDb: 8,6

Derek, babasının katilini bulup öldürmek istemektedir. Bu nedenle mahallesindeki beyaz hareketin liderliğine kadar yükselir. Son derece zekidir ve zekasını da kasabayı karıştırmak için kullanır. Ancak birini öldürdüğü gün başına artık büyük bir bela almış ve hapse girmiştir.

Kaynak

1. Fight Club - Dövüş Kulübü (1999)

IMDB: 8,8

Dövüş Kulübünün birinci kuralı: Asla Dövüş Kulübü hakkında konuşma... Dövüş Kulübünün ikinci kuralı: Asla ve asla dövüş kulübü hakkında konuşma... Jack, hayatın sıradanlığına kapılmış bir sigorta memurudur. Uzun bir süredir 'insomnia' yani uykusuzluk hastalığından şikayetçidir. Kendi psikolojik sıkıntılarından kurtulabilmek adına grup terapilerine katılmaktadır. Terapiler esnasında Marla adında bir kızla tanışır. Bir süre sonra da hayatını değiştirecek olan Tyler Durden ile... Durden, Jack'in ulaşmak istediği tüm hedeflere ulaşmış olan bir adamdır ve Jack'i asla hakkında konuşulmaması gereken bir organizasyon olan 'Dövüş Kulübü' ile tanıştıracaktır. David Fincher'ın kısa sürede kült mertebesine erişen filminin popülerliği dillere destan.

Kaynak

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
29.08.2017

Anarsizm sanilanin aksine kontrolsuz vandalizm ve kaos degildir. Insani kontrol eden her turlu sistemi duzeni red eder, insanlarin uzerlerinde bir otorite hatta devlet olmadan harmoni icinde yasayabilcegini savunur. Duzen huzur icin insan kole olmak zorunda degildir.

28.08.2017

“İnsanlar devletten korkmamalı, devlet insanlardan korkmalı.” Tam da ihtiyacımız olan şey..

devletler insanların siyasi ,sosyal ve benzeri faktörlerden dolayı birleşimi sonucu oluşur yani devletin kökü de insan oluyor . söylediğiniz söze göre devleti oluşturan temel birim devlet kelimesi yerine konulunca cümlenin mantıksızlığı gün yüzüne çıkıyor bana göre . söze gelirsek ''İnsanlar insandan korkmamalı , insan insanlardan korkmalı '' tam da ihtiyacımız olmayan şey gibi geldi ... tekrardan bence :)

28.08.2017

Bu maskenin altında etten daha fazlası var. Bu maskenin altında bir fikir var! Ve fikirler kurşun geçirmez.''

TÜM YORUMLARI OKU (17)