Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın aktardığına göre ÖSYM’nin bu durumda önünde iki seçenek bulunuyor.
Birincisi bu 12 adaya eşdeğer sınav yapmak. Bu da aslında tartışmaya neden olacak bir karar olur. Çünkü adaylar kendilerinin neden olmadığı bir hata yüzünden tekrar aynı stresi yaşamak istemeyebilir.
İkinci seçenek ise daha mümkün görünüyor. Bu da 12 adayın birim zamanda sınavda çözebileceği soru sayısını hesaplama yöntemi.
12 adayın her birinin 135 dakika süre içinde yaptığı doğru soru sayısına bakılarak sanal 30 dakika verildiğinde kaç soruyu daha doğru cevaplayacağı tahmin edilip, ona göre puan verilebilir.
Örneğin adayın 135 dakikada 60 soru çözdüğü varsayılarak 30 dakikada 15 soru daha çözeceği düşünülür. Burada şuna da dikkat etmeli. Sınavın ilk dakikalarında adaylar genellikle kolay soruları cevaplar, son 30 dakikaya zorlandığı soruları bırakır. Belki de bazı sorulara hiç doğru cevap veremeyecek.
ne yapılırsa yapılsın bir kesime haksızlık olacak
Ne yapsanız olmaz
Tahmini puan vermek adaletli bir çözüm değil. Ortalama bir yıllık dershane,yemek,ulaşım vs maddi değerler hesaplanır. Sonra adayların 1 sene daha çekeceği stres dolayısıyla vicdanlı bir hakim manevi tazminatı da belirler. Mis gibi olur. Adayların da böyle olursa itiraz edeceğini sanmıyorum. Geri kalanlara da haksızlık olmamış olur.