Oruç Tutmak İnsan Vücudunu Nasıl Etkiliyor ve Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor?

Ramazan bu yıl da havaların sıcak olduğu döneme denk geldi. Peki, oruç tutmak sağlığı nasıl etkileyecek? Bu 30 gün boyunca vücudumuzda ne gibi değişiklikler olacak? Dr.Razeen Mahroof'un bu konudaki tavsiyelerine mutlaka kulak vermelisiniz.

En zoru, ilk günler.

İnsan bedeni 'oruç' tuttuğunu son öğünden 8 saat sonra kavrayabiliyor. Yani bağırsaklar son öğünde alınan tüm besin maddelerini tamamen sindirdiği zaman.

Vücut bir sonraki aşamada enerji ihtiyacını karşılayabilmek için karaciğerdeki ve kaslardaki glükoza yöneliyor.

Glükozu tükettiğinde de bir sonraki enerji kaynağı, vücuttaki yağlar oluyor.

Yağların yakılması kilo vermemize, kolesterol seviyemizi düşürmemize ve diyabet riskini azaltmamıza yardımcı oluyor.

Öte yandan, kan şekerinin düşmesiyle vücutta halsizlik ve uyuşukluk baş gösteriyor.

Açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu da semptomlara ekleniyor.

3. gün ve 7. gün arası su içmeye dikkat!

Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. 

Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.

İftar ve sahur vakitlerinde öğünlerde karbonhidrat ve bazı yağların gerekli düzeyde alınması, enerji üretimi için şart.

Dengeli bir diyetle, protein, tuz ve su gibi belli besinleri almak önemli.

8. günden 15. güne: Vücut oruca alışıyor.

Bedeniniz artık 3. aşamaya geçti ve vücut oruca neredeyse tamamen uyum sağladı.

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi'nin Anestezi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, bu aşamanın vücutta bazı olumlu etkileri de olduğunu söylüyor.

"Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor.

Oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor. Vücut yeniden daha önemli fonksiyonlarına odaklanıyor. Enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan kurtulması da kolaylaşıyor.'

16. günden 30. güne; 'detoks zamanı'

Ramazan ayının 2. yarısında, kalın bağırsak, böbrek ve deri toksinlerinden arınmaya başlıyor.

Dr. Mahroof bu dönemde organların maksimum kapasitesine döndüğünü söylüyor. Hafıza ve konsantrasyon yeniden güçlenirken, enerjinin de arttığını vurguluyor.

"Oruç şafak vaktinden gün doğumuna kadar olan dönemi kapsar. Böylece enerji veren gıda ve sıvıları alabilme fırsatı olur. Oruç kasları korurken kişinin kilo vermesine de yardım eder.

Ancak bedeniniz enerji için protein almaya başlarsa, ileri açlık moduna geçip kaslarınızı kullanmaya başlar. Bu en sık, günlerce ve haftalarca uzatılan oruç dönemlerinde görülür. '

Dr. Mahroof'a göre yanıt 'Evet' ama bir şartla:

'Oruç tutmak neyi ne zaman yediğimize odaklanmamızı sağladığı için sağlığa faydalı ama bir aylık dönemi uzatıp gün be gün oruç tutulmasını önermiyoruz.'

'Orucu uzatmak uzun vadede yağı enerjiye dönüştürmeyi engeller ve vücut enerji kaynağı olarak kaslarınıza yönelir. 'Açlık moduna' geçtiği zaman uzun vadede kilo vermeyi zorlaştırarak sağlığı kötü etkiler.'

Hatırlarsanız 2016 Nobel Tıp Ödülü'ne, hücrelerin kendi kendini sindirmesi olarak bilinen 'otofaji' alanındaki çalışmasıyla layık görülen Japon bilim adamının bu çalışması oruç ile ilişkilendirilmişti.

Bilim adamına göre vücudu aç bırakmak, kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar üretilmesini sağlıyor ve vücudun bağışıklık sistemini tamamıyla yeniliyor.

Çalışmanın detayları için 👇

Nobel Tıp Ödülü Japon Profesör Yoshinori Ohsumi'nin

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
16.05.2018

Oruç sabır demektir, bereket demektir. Dikkat ederseniz Ramazan ayında mutfak adeta taşar, 11 ay bu kadar dolu olmaz, Ramazan bitince mutfak yine azalır, bu Allah'ın rahmetine ve varlığına açık bir delildir. Oruç tutup açlık çekmemizin nedeni Allah'a olan sevgimizi ortaya çıkarmaktır aslında yani imanda bir samimiyet testidir. Başka nedir, nimetin değerini bilmemiz, yoksulun derdini anlamamız, paylaşmamız vs.. Allah oruçlarınız kabul etsin, Hayırlı Ramazanlar...

16.05.2018

Hepimizin Ramazani mubarek olsun.Bol bereketli hayirli bir ay olur insallah.

16.05.2018

Oruç tutarken özen gösterdiğim şeyler var; mümkün olduğunca müzik dinlemem, şarkı söylemem, çok konuşmam, argo kelimeler kullanmam, sinirlenmemeye çalışırım, Oruç, eğilimli olduğum tüm düşkünlüklerimi gözden geçirip onlarla mücadele edebilmem için bir dönem sunar.. Bu beni daha özgür, daha anlayışlı, öğrenmeye açık biri yapar.

TÜM YORUMLARI OKU (14)