Onlar Ülkemizin Gururu! Dünyanın En İyi Okullarında Harıl Harıl Çalışan Bilim İnsanlarımızı Tanıyalım!

Onlar ülkemizde doğdu, bizimle aynı dili konuşuyorlar ve alanlarında kıymetli işlere imza atıyorlar. Gururlanmayalım da ne yapalım!

Canan Dağdeviren

Hacettepe Üniversitesi'nde Fizik Mühendisliği lisans eğitimini tamamlayan Canan Dağdeviren şimdilerde MIT'de medikal teknoloji çalışmalarıyla göğsümüzü kabartsa da 2015'te Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk oldu. Ayrıca adını giyilebilir ve tükenmeyen kalp pili çalışmasıyla iyiden iyiye duymaya başladık, tabii biraz da çalışmanın sonuçlarını düşünerek heyecanlandık!

Özgür Şahin

İzmir Fen Lisesi'nin ardından Bilkent Üniversitesi'nde eğitim gören Şahin, Columbia Üniversitesi'nde akademisyen olarak bilimin gücünü gösteriyor. Enerji üzerine meslektaşlarıyla yaptığı ve nemden elektrik enerjisi üretme potansiyeline sahip çalışmasıyla ABD'de Enerji Bakanlığı'ndan, birçok üniversite ve enstitüden ödüller aldı.

Mihrimah Özkan

Eşi Cengiz Özkan'la karbon emisyonunu en aza indirmeyi amaçlayan temiz enerjili araç projeleriyle geleceğe umut saçan Mihrimah Özkan, ODTÜ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlayıp Stanford sıralarında yerini almıştı. Kaliforniya Üniversitesi'nde çalışmalarına ve bizi gururlandırmaya devam ediyor.

Aydoğan Özcan

Özcan, 2012'de geliştirdiği ve yıllar boyunca iyileştirilen, cep telefonu vasıtasıyla DNA ilet iletişime geçip kanser teşhis edebilen cihaz projesiyle dünyanın en parlak 10 bilim insanı arasında gösterildi. Obama tarafından şahsi olarak ödüllendirilen bilim insanımız ABD'de, Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) bünyesinde bizleri gururlandıracak yeni çalışmalarını sürdürüyor.

Yusuf Leblebici

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde hem lisans hem yüksek lisans eğitimini tamamlayan Leblebici doktora eğitimini ABD'de tamamladıktan sonra akademik tutkusunun başladığı üniversitesindi İTÜ'de yıllar boyu konuşulacak dersler verdi. Şimdilerde uzun yıllardır bünyesinde çalışmalarını yürüttüğü İsviçre'de EPFL'de mikroelektrik üzerine bizleri gururlandırmaya devam ediyor. Ayrıca doktora öğrencileri arasında bizleri yeni gururlarla tanıştıracak birçok Türk beyin de var!

Gökhan Ünel

Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra CERN'de araştırmacı olarak dünya çapında çalışmalarına başlayan Ünel, 2003'ten beri Kaliforniya Irvine Üniversitesi'ne bağlı olarak CERN - Atlas deneyinde bizi bilim aşkıyla temsil ediyor.

Banu Onaral

Sadece bir profesör değil, bir fakültenin kurucu başkanı! Banu Onaral, Philadelphia'da bulunan Drexel Üniversitesi'nin Biyomedikal Mühendisliği, Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesi'nin kıuruluşunda yer aldı ve tıp alanında ürüne dönüştürülebilir araştırmaların öncülerinden olarak birçok ödüle sahip oldu. Bunlar heyecanlandıran çalışmalarının düşük bir yüzdesini oluşturuyor, detaylıca araştırmak ve onun gibi başarılı kadınlarımızın adının daha fazla duyulmasını sağlamak gerek!

Aziz Sancar

Dünya çapında gurur tablomuzu sıralarken Aziz Sancar'ı unutmak olmaz. Ülkemizde aldığı sayısız ödülün ardından 2015 yılında layık görüldüğü Nobel Kimya Ödülü'yle çalışmalarının kıymetini bir kez daha, bu sefer tüm dünyaya gösteren Sancar'a uzun bir ömür diliyoruz!

Mete Atatüre

Kuantum fiziği üzerine yıllardır çalışmalarını sürdüren Atatüre ölçülmesi mümkün görülmeyen ‘ışık seviyesinin gürültü ölçümü’nü başarıyla gerçekleştirerek tarihi bir başarı gerçekleştirdi. Bilkent Üniversitesi'yle ilk soluğu alan kariyeri Cambridge Üniversitesi'nde sürüyor.

Asuman Özdağlar

Asuman Özdağlar'ın ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği'yle başlayan kariyerinin son büyük adım sesini geçtiğimiz aylarda duymuştu., MIT'de Enformasyon ve Karar Sistemleri Laboratuvarı'na ve Operasyonel Araştırma Merkezi'nde çalışmalarını yürütürken bir yandan da bağlı olduğu akademik bölümün başkanı seçildi! Buna gurur demeyelim de ne diyelim?

Fatih İnci

Kariyer durakları arasında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, MIT, Harvard ve şimdilerde Stanford Üniversitesi olan İnci, burada Tıp Fakültesi bünyesinde radyoloji alanında çalışmalar yapıyor fakat çalışma yelpazesi hayli geniş, moleküler biyoloji, klinik tanı araştırmaları ve mikro-akışkan teknolojileri bunlardan sadece birkaçı!

Utkan Demirci

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yürüttüğü çalışmasıyla Utkan Demirci, yumurtalık kanserinin tespiti için gereken yüzlerce dolarlık testlei hem daha ucuz hem de daha hızlı şekilde uygulanabilecek hale getirdi. Hem de basit bir idrar tahliliyle! Kendisi dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı içinde yer alıyor. Hak ediyor doğrusu.

Bizlere gurur veren ve bilim aşkları ülkemizde hayat bulan kıymetli bilim insanlarımızın katlanarak artması dileğiyle!

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
Elini Bir An Olsun İrem Helvacıoğlu'nun Omzundan Çekmeyen Ural Kaspar'ın Gergin Tavırları Tepki Çekti!
Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
YORUMLAR
19.01.2018

Maşallah hepsi imam hatipli.

19.01.2018

İşin kötü tarafı da bir Şeyma Subaşı kadar değer görmüyor olmaları....

20.01.2018

Ne güzel dimi hepsi yurt dışında yaşıyor.Çünkü bizim ülkemizin beyinsizleri bu beyinleri sırtlayacak kapasitede değil.

TÜM YORUMLARI OKU (49)