NASA Mars'ta Marmara Denizi'nden 4 Kat Daha Fazla Su Barındıran Buzul Bulduğunu Açıkladı!

Yapılan açıklamada bulunan buz kütlesinin ABD sınırları içerisinde bulunan Superior Gölü ile aynı hacimde su barındırdığı belirtildi.

Büyüklüğünü daha iyi anlayabilmek için, bu miktarın Marmara Denizi'ndeki su hacminin 4 katına denk geldiğini belirteyim.

Keşif, NASA'nın Mars Yörünge Kaşifi'nin verileri kullanılarak yapıldı.

Texas Üniversitesi'nden bilim insanlarının liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan bu keşifte, buzulun Mars'ın Utopia Planitia bölgesinde bulunduğu belirtildi. Bu dev buzulun keşfinin önemli sonuçları olacağını söyleyeyim.

Nitekim buzul, Mars'ın tarihi açısından pek çok değerli veri elde etmemizi sağlayabilir.

Bilim insanları, bir süredir Mars'taki suyun dağılımı, zaman içerisinde yok oluşu ve kısmen de buzul hale gelişi üzerinde araştırmalar yürütmekte. Mars'ın geçmiş dönemlerde göl ve nehirlere sahip olduğu biliniyor, bu suların nasıl kaybolduğunu tam anlamıyla ortaya çıkarabilmek oldukça önemli.

NASA, bu buz kütlesinin ileride astronotlar için su kaynağı görevi görme ihtimalini de oldukça yüksek görüyor.

1-10 metrelik bir toprak tabakasının altında bulunan kütle, böylece buharlaşıp Mars'ın ince ve kuru atmosferinde kaybolup gitmekten korunuyor. Derinliği çok fazla olmadığı için de, astronotlar tarafından ileride kullanılabilmesi kolaylaşmış oluyor.

Araştırmacılar, toplam derinliği 80 ile 170 metre arasında değişen bu buz kütlesi içerisinde sıvı halde su tabakası bulunup bulunmadığını da inceledi.

Sonuçlara göre, kütlenin tamamı buz halinde. Araştırmacılar, sıvı halde su bulunsaydı, bunun radar sonuçlarında belli olacağını belirtiyor. Bununla beraber, dönemsel olarak bazı erimelerin oluşabileceği ihtimali de es geçilmiyor.

Bu erimelerin, mikrobiyal yaşamın oluşmasına izin verecek kadar uzun süreli ya da büyük miktarda olacağı ise düşünülmüyor.

Keşfin yardımcı olacağı bir başka konu ise, Mars'ın bazı yüzeylerinde büyük buz kütleleri birikmişken, neden diğer yüzeylerinde aynı oluşumların yer almadığının anlaşılmasına katkı sağlayacak olması. Bununla beraber, Mars'taki iklim değişikliklerinin izlerinin bulunabilmesi için de önemli bir kaynak değerinde.

Bakalım bu büyük keşif üzerine yapılacak ileri incelemeler nasıl sonuçlar getirecek?

Özetle, evrendeki ailemizin bir parçası olan Mars'ı gün geçtikçe daha fazla tanıyoruz...

Popüler İçerikler

Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Fenerbahçe Şampiyonluk Yarışında Ağır Yara Aldı, Icardi ve Galatasaray'dan Gönderme Geldi
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
YORUMLAR
23.11.2016

Peki bu suyla abdest alabilecek miyiz? Diyanet bir an önce bu konuya açıklık getirmeli!!!

23.11.2016

NASA'da kim oluyor biz daha iyiyz

''Eyyy Nasa! ''da var

23.11.2016

şöyle keşifleri görünce yorumlarda NASA ya carta curta bok atanları görünce küfür edesim geliyor mına kodumun andavalları bir bok yapmaktan acizler gelmiş milletin yaptığı işlerede bok atıyolar.

TÜM YORUMLARI OKU (17)