Müzisyenin Karakteri, Görüşleri ve Özel Hayatı Müzik Dinlerken Ne Kadar Etkili?

Bir müzisyenin karakteri ya da hayat görüşü müziğinin önüne geçmeli mi, geçmemeli mi? Yıllardır bu konu tartışılır durur, ancak kimse tam olarak işin içinden çıkamaz. Müzikseverlerin çıkmazı olan bu konuyu biraz açalım.

Popüler şarkıcılar da bizim gibi birer insan; onların da kişilikleri, hayat görüşleri var.

Tıpkı Justin Bieber gibi bazen kavga edebiliyorlar.

Bazen abartıp adli suçlara karışabiliyorlar.

Chris Brown sevgilisi Rihanna'yı dövmüş, bu olay uzun süre gündemde kalmıştı. İlginç olan bu olayın üzerinden zaman geçtikten sonra aralarında yeniden aşk dedikoduları çıkmasıydı.

Hatta bazen cinayetle bile yargılanabiliyorlar.

Bu tür olaylar dinleyicide şok etkisi yaratıyor.

Metal müzik dinleyicisinin grubu Burzum ile yakından tanıdığı bir isim olan Varg Vikernes de 1993 yılında Mayhem'in ve o dönem Burzum'un da gitaristi  Euronymous'u öldürmüş, bu olay metal müzik tarihinin en önemli olaylarından biri haline gelmişti.

Sadece adli olaylar değil elbette; müzisyenin hayatı, kişiliği ve siyasi görüşü gibi müziğinin önüne geçebiliyor.

Ermeni asıllı grup System Of A Down, bunun en iyi örneklerinden biri. Popüler oldukları yıllarda ülkemizde büyük bir tartışma konusuydular. Türk karşıtı ifadeleri ve soykırım iddiaları nedeniyle onların müziğini dinleyen hain ilan ediliyordu.

Peki şarkıcının görüşleri, müziğinin önüne geçen bir etken mi?

Çok uzağa gitmemize gerek yok. Ahmet Kaya'nın görüşleri ve söylemleri sebebiyle eleştirilmesinin, dinleyicilerine kötü gözle bakılmasının üzerinden çok uzun yıllar geçmedi.

Bu konu uzun yıllardır tartışılıyor.

Örneğin popüler hip hop dünyasında kadının konumu sebebiyle feminist bir bireyin hip hop dinlemesi tuhaf mıdır? Bu bir tartışma konusu.

Özel hayat, müziğin ne kadar önüne geçebilir?

Özel hayatındaki bazı davranışlarını tasvip etmediğiniz bir şarkıcının müziği size hitap ettiği halde onu asla dinlememek gibi katı kurallar geliştirmek mantıklı mı?

Bazılarına göre şarkıcılar asla müziklerinin önüne geçecek bir beyanda bulunmamalı.

Özel hayatlarını gizli saklı yaşamalı, siyasi görüşlerini; hatta tuttukları futbol takımlarını bile açıklamamalılar. Çünkü müzik evrensel ve ona hiçbir zarar gelmemeli.

Bazılarına göre de aksine herkes görüşünü açıkça söylemeli, sanatçılar toplumsal gelişmelere karşı sessiz kalmamalı.

Taylor Swift'in Trump protestolarına karşı sessiz kalması hayranlarını sinirlendirmişti.

Sevdiğimiz ünlüleri kafamızda idealleştiriyor, hiçbir kusurları olmasın ve hatta bizimle aynı görüşe sahip olsunlar istiyoruz.

Ancak elbette bu her zaman mümkün değil. Örneğin Michael Jackson'ın sansasyonel pedofili davasında masum olup olmadığını muhtemelen hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Bu durumda da insan kolay yolu, inkarı tercih ediyor. Sevilen müzisyenlere aykırı davranışlar yakıştırılmıyor. Müzik ön planda tutuluyor.

Tarihte müziğin görüşlerin önüne geçtiği pek çok örnek var.

Peki bu durum müzik dinleyicisi için bu bir tutarsızlık teşkil ediyor mu?

Irkçılık karşıtı biri faşist bir grubun müziğini dinleyemez mi? Önde olan müzik midir, yoksa müzisyen mi? Bu konuda farklı görüşler mevcut. Kimi müzikseverler hiçbir koşulda fikren uyuşmadıkları müzisyenlerin eserlerini dinlemiyor. Kimilerine göreyse önemli olan müzik ve müzisyenin özel hayatı müziğinden tamamen bağımsız; bu kişiler sevmeleri durumunda her müziği dinliyor. Kimileri de tutarlılığını koruyamıyor. Yani bazı isimlerin müziğine karşı özellikle soğuk oluyor, bazen de bunu umursamıyorlar; yani söz konusu kişiye göre davranış geliştiriyorlar.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
26.02.2017

siyasi görüşü beni ilgilendirmez ama şiddet pedofili gibi olaylarda dinlemeyi bırakıırm

23.02.2017

hoşuma giden her şeyi dinlerim. o sanatçı ne demiş ne yazmış protesto etmiş mi etmemiş mi onu övmüş mü buna sövmüş mü diye araştırmıyorum. alt tarafı 3-4dklık mesele için kimsenin şeceresinin peşine düşecek değilim. kulağımda o sesin olmasından keyif alıyorsam benim için mesele bitmiştir. ama sözlere dikkat ederim. kıymet verdiğim şeylere alenen hakaretlerde bulunulan ya da nahoş ifadeler içeren şarkıları dinlemem. sadece enstrüman varsa ne ala hiç sıkıntı yok demektir. ayrıca usta sanatçılar savunduğu fikirler ne olursa olsun kendini dinletir. bu kişilerin görüşleriyle eserleri doğrudan bağlantılı değildir ve bu sayede çok geniş kitlelere kendilerini sevdirirler. bağlantılı olsa bile kimseyi irrite etmeden bunu yaptıkları için tepki çekmezler. sadece belli bir kesime hitap edenler sanat adına değil siyasetten ekmek yeme peşinde olduğu için bunu yapar. kimi yandaşlıktan para götürür kimi protesto ayağına. ikisinin de farkı yoktur.

23.02.2017

valla ben de adam kayırıyorum yani. rihanna olayından sonra chris falan dinlememeye başladım. soad'ı da sevmem ama bazı şarkılarına bayılıyorum. karışık işler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ