Mısır'da En Az 2500 Yıl Öncesine Ait 100'den Fazla Lahit Bulundu

2011 Arap isyanlarından beri sekteye uğrayan ve Kovid-19 pandemisi nedeniyle duran turizm sektörünü canlandırmak amacıyla arkeolojik tanıtma seferberliğine giren Mısır, bu kez 2500 yıldan da eskiye ait hiç bozulmamış 100'den fazla lahitten oluşan bir hazine bulduğunu açıkladı.

Mısır'ın başkenti Kahire'nin 24 km güneybatısındaki en eski antik başkent Memphis'te yaşayanların defnedildiği Sakkara nekropolünde birbiri ardına en az 2500 yıl öncesine ait lahitler ortaya çıkarılıyor. 

Sputnik Türkiye'nin haberine göre 2011 Arap isyanlarından beri sekteye uğrayan ve Kovid-19 pandemisi nedeniyle duran turizm sektörünü canlandırmak amacıyla arkeolojik bulguları tanıtma seferberliğine giren Mısır, bu kez 2500 yıldan da eskiye ait hiç bozulmamış 100'den fazla lahitten oluşan bir hazine bulduğunu açıkladı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bu yılın en büyük arkeolojik keşfi, Sakkara nekropolünün 12 metre derinlikteki üç kuyu mezarından çıktı.

Antik Mısır'ın Geç Dönem ve Ptolemaios Dönemi üst düzey yetkililerine ait mühürlü ahşap tabutlar, medyanın önünde açıldı. 

Arkeologların açtığı bazı tabutlardan parlak renkli hiyeroglif resimlerle süslenmiş kefene sarılmış mumyalar çıktı.

'Ne zaman bir lahit kuyusu boşaltsak bir diğerine giriş buluyoruz'

Mısır, içinde mumyalar bulunan 100'den fazla tahta tabutu Sakkara'da sergiye açtı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Mısır'ın en eski antik başkenti Memphis'in muazzam genişlikte nekropolü Sakkara, bir düzineden fazla piramide, antik manastırlara ve hayvan mezarlarına ev sahipliği yapıyor.

Antik Eserler ve Turizm Bakanı Halid el Anani, bir hazineyle karşı karşıya olduklarını belirterek 'Sakkara'nın tüm içeriği henüz ortaya çıkarılmadı. Kazılar halen devam ediyor. Ne zaman bir lahit kuyusu boşaltsak bir diğerine giriş buluyoruz' dedi.

Heykeller ve maskeler de çıktı

Bakan, 40'dan fazla antik tanrı heykeli ve ölü maskesinin keşfedildiğini de duyurdu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Mısır Antik Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri de 6. hanedanın bir yargıcına ait mezarda iki ahşap heykel daha bulunduğunu belirtti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Veziri, heykellerin yargıcın aile üyelerinden herhangi birini tasvir edip etmediğini henüz bilmediklerini, ancak bir heykelin 'kralın çok saygı duyduğu' Heteb Ka adlı bir kişiyi tasvir ettiğine inanıldığını söyleyerek ekledi:

'Heykelin güzelliği... kaşlarının, bıyığının ve kirpiklerinin karmaşıklığında görülüyor. Kesinlikle güzel ve harika.' 

Sakkara nekropolündeki bir başka keşfin aralık ayında veya 2021'in başlarında duyurulması bekleniyor.

Arkeologlar ayrıca mumyalar için ahşap tabut imal eden antik bir atölye bulmayı umuyor.

Popüler İçerikler

Yaprak Dökümü'nün Hayriye'si Güven Hokna'nın Son Hali Görenleri Şaşırttı!
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
YORUMLAR
15.11.2020

Arkeolojinin en iyi dostu Mısır iklimi. Geçen yıllarda Orta Anadolu'da Oymaağaç'ta MÖ 2. binyılın sonlarından kalma bir tünelde yer altı sularının basması sayesinde korunabilmiş bir tahta parçası herkesi ne kadar hayrete düşürmüştü. Kalas parçası alt tarafı. Suriye'de de Mezopotamya'da da aynı şekilde sadece taş, pişmiş kil ve metaller bulunabilir. Dokuma ve ahşap sonsuza kadar yok olur bu iklimlerde. Hititlerin binlerce metinden oluşan tahta tablet arşivleri ve daha geç dönemlerde deri ve papirüs gibi materyallerden oluşan Assur ve Pers arşivleri de bu şekilde yok olup gitmiştir mesela. Kaybolup giden bilgileri bir düşünün o arşivlerde. Ama Mısır'a baktığınızda MÖ 3. binyıla kadar bile her tür materyale ulaşmak mümkün.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ