Minnoşluğu ve Uysallığı ile Herkesin Sahiplenmek İstediği Scottish Fold Cinsi Kedileri Yakından Tanıyalım!

Son derece sevimli ve dikkat çeken cinslerden biri olan Scottish Fold'ların sağlık sorunlarına yatkın olduğu biliniyor. Peki bu kedilerin bakımı nasıl olmalıdır?

Kaynak: 1 , 2 , 3 , 4 , 5

Kıvrık kulakları ve renkleri ile oldukça dikkat çeken Scottish Fold tüm dünyada oldukça popüler hale geldi.

Fakat bu durum hayvanseverler tarafından oldukça tepki görüyor. Çünkü bu sevimli görüntülerine genetik bir mutasyon sebebiyle sahip olan bu kediler sevimli görünümlerinin yanı sıra bu mutasyondan farklı şekillerde de etkileniyorlar. Bu mutasyon vücutlarının farklı kısımlarını da etkiliyor ve büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Tüm tepkilere rağmen bu kedilerin üretimine devam ediliyor.

Bu şekilde acı çeken, sağlık sorunlarıyla boğuşan bu kedilerin sayısı giderek artıyor.

Scottish Fold'ların fiziksel özellikleri;

  • Erkekleri genellikle 4-6, dişileri ise 2,7-4 kilo ağırlıkta olur. 

  • Bacakları kısa ve güçlüdür. 

  • Patileri yuvarlaktır. 

  • Kısa ve sık tüyleri vardır.  (Uzun tüylü olan Scottish Longhair isimli bir tür vardır.)

  • Genel olarak füme-gri bir renk ile bilinirler ancak tekir, tekir-beyaz, iki renkli, krem, duman, portakal gibi tüy renklerine de sahip olabilirler. 

  • Karakteristik gri tüy renkleri gibi göz renkleri de genellikle bakır ve altın rengidir. Bunun dışında mavi gibi farklı göz renkleri de görülebilir.

  • Kafaları yuvarlak ve gözleri ortalama büyüklüktedir. 

  • Doğduklarında kulakları düzdür. Büyüdükçe kıvrılır. Sıcaklığın bunun üzerinde etkisi vardır. Soğuk iklimlerde fold kedilerin kulakları daha muntazam kapanır. Sıcak iklimlerde ise dikleşmeye meyillidir. 

  • Bu kediler genellikle baykuşa benzetilir.

Karakterleri;

www.ajanimo.com

Bu kediler oldukça sakin ve uysaldır. Kucakta olmayı pek sevmezler. Oyun oynamayı en çok seven cinslerden biridir. Genellikle sessizlerdir. Yalnız kalmayı sevmezler. Diğer hayvanlarla ve çocuklarla iyi anlaşırlar.

Bakımı nasıl olmalıdır?

  • Bu kedilerin bakımında en dikkat edilmesi gereken şey kulaklarıdır. Kulakları kapalı olduğundan, düzenli olarak temizlenmediğinde enfeksiyon ve uyuz gibi sorunlar görülecektir. 

  • Aşırı tüy döken bir cins değildir. 2-3 haftada bir taranması tüylerinin daha sağlıklı uzaması ve tüy dökülmesinin azalması için önemlidir.

  • Tırnak bakımına ise küçük yaşlarından itibaren başlanması önerilir. Kedinizin buna alışması için önemlidir.

Bu kedilerin sağlık sorunlarına yatkın olduğu bilinmektedir. Peki bu sorunlar nelerdir?

  • Konjenital osteodistrofi: Bu hastalık uzuvlarda, omurgada ve kuyrukta kıkırdaklar ile kemikleri etkileyen ve doğuştan gelen bir hastalıktır. Hastalık kemiklerin kalınlaşmasına ve zamanla hareketliliğin azalmasına yol açar. Bu kedilerin kulaklarının kıvrık olmasının sebebi de bu hastalık yüzünden oluşan kıkırdak hasarının bir sonucudur.  Bu hastalıktan yoğun biçimde etkilenen kediler çok ciddi ağrılar çekerler ve gerçekten çok acılı bir hayat sürerler.

  • Polikistik böbrek hastalığı: Ebeveynlerden miras alınan bu hastalık böbreklerde çeşitli kistler oluşmasına neden olur. Küçük ve içi sıvı dolu kistler zamanla çoğalıp büyüyerek böbreklerin düzgün çalışmasına engel olurlar. Scottish Fold kedilerde bu durum 2 ila 10 yaşları arasında herhangi bir dönemde gelişebilir. Ebeveynlerinden birinde bu hastalık olan Scottish Fold kedilerin bu hastalığa yakalanma olasılığı %50’dir, hastalık böbrek yetmezliği neticesinde ölümle sonuçlanabilir.

  • Kulak sorunları: Kulakların kıvrık olması sebebiyle bu kedilerde kulak enfeksiyonları, kulak uyuzu gibi kulak sorunları görülme riski yüksektir.

  • Bunların dışında ırkın kedilerde en sık görülen kalp hastalıklarından biri olan hipertrofik kardiyomiyopatiye de yatkınlığı vardır.

Scottish Fold ırkı 1961 yılında İskoç bir çiftçi olan William Ross tarafından tesadüfen keşfedildi.

İskoçya’nın Tayside bölgesindeki Coupar Angus kasabası yakınlarındaki çiftliğinin yanındaki komşu çiftlikte kulakları olağan dışı şekilde kıvrılmış olan Susie isimli beyaz bir kedinin yaşadığını fark eden Ross kediye hayran olmuş ve Susie’nin aynı kendisi gibi kıvrık kulaklı yavrularından birini alıp Snooks ismini vermiş. Ross kedisi Snooks ile Pat Turner isimli bir genetik uzmanının yardımını alarak bir üreme programı başlatmış. 3 yıl içinde 42'si kıvrık kulaklı olmak üzere 76 yavru elde etmiş. Ayrıca çeşitli kedi şovlarına katılmış.

Bu ırka ilk olarak kulakları tavşan kulaklarına benzetildiğinden Lops ismi verilmiş. Ross cinsi Birleşik Krallık’ın en önemli kedi ırkları kuruluşlarından biri olan Governing Council Of The Can Fancy (GCCF)’ye kaydettirilmiş ancak kuruluş bu kedilerin sahip olduğu genetik sorunlar, kuyruk sakatlanması, kulaklarındaki enfeksiyonlar, akarlar ve sağırlık gibi çeşitli sağlık sorunlarına ilişkin kaygılar sebebiyle ırkı kaydetmeyi 1971 yılında kesmiş.  Bazı kedi kuruluşları ırk için Scottish Fold ismini kullanırken bazılarıysa Highland Fold ismini kullanıyor.

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR

Hiç sevimli değil... Karakteri de iç bayıyor. Tekir candır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ