Midenizin Yemekleri Bağırsağa Göndermek Yerine Ağzınıza Geri Göndermesi: Neden Kusarız?

Son derece doğal bir tepkime olsa da kusma eylemiyle barışık olmak kolay değil. O yüzden gelin, bu nahoş deneyimin nedenlerini, sonuçlarını ve olası çözümlerini masaya yatıralım.

Neden kusarız? Pek çok neden var. Önce kusmanın doğasıyla ilgili biraz konuşalım.

Kusmanın karmaşık sayılabilecek bir süreç olduğunu ve ancak bütün aşamalar yerine geldiğinde gerçekleştiğini ifade etmek gerekiyor.

Yani kusmak, çekiçle vurulan dizin sıçraması ya da ödümüz koptuğuda çığlığı basmamız gibi tek aşamalı bir refleksten ibaret değil.

Kusmak, midedeki milyonlarca reseptörün başını çektiği, beyindeki enformasyonla uyumlu olarak çalışıp ortaya çıkardığı bir çözüm yöntemi daha çok.

Midede bir şeyler ters gittiğinde beyin, eldeki verilerden hareketle bir karar verir. Kusmak ya da kusmamak. İşte bütün mesele bu.

Karar alındıktan itibaren mide ve bağırsak, muhtevasını ittirmeye başlar.

Bu midedeki düz kaslar vasıtasıyla istemsizce yapılır ama kusacağınızı anlarsınız. En yakın klozeti aradığınız an, bu andır.

Kusmak tüm canlılara nasip olmamıştır. Sözgelimi kemirgenler ve atlar kusamaz.

Bu yüzden Kemirgenler, gıdaları kemirerek yerler. Yedikleri şeyin ufak bir parçası onları rahatsız edecek olursa yemeyi bırakırlar. Atların ise kemirmesi mümkün değil. Bu yüzden, zararlı gıdaları tüketmek onlar için ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Sonuç olarak, kusmak hayat kurtarabilir!

Her ne kadar hoşlanmasak da kusabiliyor olmamızın çok derece kıymetli bir özellik olduğunu bilmekte fayda var. 

Gelelim kusma nedenlerine. Pek çok kusma tetikleyicisi mevcut.

Bayat gıdalar ve alkol

Bu yolla yaşanan zehirlenmelerde kusmuk aniden geliyor ama öncesinde bulantı yaşanıyor.

Mide ve bağırsak virüsleri

Bunlardan kaynaklı kusmaların en temel özelliği aniden kusmaya neden olması. Mide sensörlerinin virüsle karşılaştığında afallaması ve birden el frenini çekmesi durumunda aniden kusuyorsunuz.

Alışılmadık hareketler

Lunapark’taki salıncak ya da hareketli taşıtta giderken kitap okumak mide bulandırıyor ve nihayetinde kusmanızla sonuçlanabiliyor. Bunun en yalın açıklaması şu: Gözlerin edindiği bilgiler, kulağın edindiği bilgilerle uyuşmazsa, beyin ne yapacağını bilemez ve acil durum tuşuna basar. 

Ruhsal çöküntü ve stres

Stres hormonu olan CRF’nin salgılanması son derece hayati. Zira bizi gün içindeki ruhsal durumumuza karşı dirençli yapıyor. Ve olur da gün gün içinde son derece ani bir duygusal değişim yaşanırsa, vücut CRF’ye biraz fazla abanabiliyor. Beyinde olduğu gibi mide ve bağırsaklarda da salgılanan hormon, mide reseptörlerini harekete geçirerek bulantıya ve kusmaya sebep oluyor.

Mide bulantısının ve gereksiz kusmaların önüne geçmek için neler yapılabilir?

  • Seyahat süresinde kitap okumak ya da elektrik direklerini izlemek yerine ufka, en az hareketli olan noktaya bakmak.

  • Kulaklıkla müzik dinlemek. 

  • Yan yatmak.

  • Zencefil yemek. Yapay tatlandırıcılara sahip olmadığı sürece zenfecil yemenin mide bulantısı ve kusmalara iyi geldiği biliniyor.

P6 tekniği

Bu teknik de şu sıralar revaçta olan ve işe yaradığı gözlemlenen bir teknik. Tam olarak nasıl mide bulantısına etki ettiği bilinmese de, plasebo ya da başka bir yolla mideyi rahatlattığı düşünüyor. Görseldeki şekilde bölgenin üzerinde seri masajlar uygulamak iyi geliyormuş.

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
02.12.2021

"Gözlerin edindiği bilgiler, kulağın edindiği bilgilerle uyuşmazsa, beyin ne yapacağını bilemez ve acil durum tuşuna basar." Yeterince açıklayıcı olmamış, burada kastedilen şu; hareket halindeki bir aracın içindesiniz, kulaklarınızdaki denge merkezi aracın hareketini algılıyor, öte yandan gözleriniz olduğu yerde sabit duran kitabı okuyor. Yani kulaklarda ki denge merkezinden gelen sinyaller beyne "Hareket halindeyiz" derken sabit duran kitabı ve yine sabit duran aracın içini görebilen gözlerden gelen sinyal "Olduğumuz yerde duruyoruz" diyor. Beyin birbiri ile çelişen bu iki sinyal arasında büyük karmaşaya düşüyor ve acil durum butonuna basıyor ve mideye diyor ki "Yolunda gitmeyen bir şeyler var. Zehirlenmiş olabiliriz her şeyi derhal dışarıya at" bu tür durumlarda kitabı elinizden bırakmadığınız müddetçe araç tutması düzelmez. Pencere dışında akıp giden manzaraya bakın ki gözler ve denge merkezinden giden sinyal birbirini tutsun ve beyniniz boş yere paniklemesin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ