Mickey Mouse Her Şeye Sahip Oldu: Disney'in Fox'u Almasıyla E-Spor Dünyası Değişebilir

Geçtiğimiz günlerde Walt Disney, uzun zamandır dedikodusu dönen satın alımı gerçekleştirdi. Bunun sonucunda da 52.4 Milyar Dolar gibi bir fiyatla, 21st Century Fox'un eğlence sektöründeki tüm haklarını satın almış oldu. Bu kadar büyük bir satışın oyun dünyasına etkisinin olmaması söz konusu bile değil.

Disney'in E-Spor Dünyası'nda yeri neredeydi?

Disney'in bu satın alımdan önce Amerikan Beyzbol Ligi'nin medya partneri olan BAMTech'in %33'lük hisselerine sahipti. Bu satın alımla birlikte hissesini %75'e çıkartmış oldu. Şimdi 'Beysbol ile oyun dünyasının alakası ne?' diye sorabilirsiniz. Ancak BAMTech'in bizi ilgilendiren kısmı, Riot Games ile 2023 yılına kadar olan medya anlaşması. Yani bu da demek oluyor ki; Dünya'nın en popüler E-Spor organizasyonlarından birinin yayın haklarının %75'i Mickey Mouse'un elinde.

Ayrıca Disney bu yıl 'Disney Accelerator' programı dahilinde aXiomatic ve Epic Games'e yatırımlar yapacağını açıklamıştı. Epic Games, Fortnite oyununun yapımcısı ve dağıtıcısı olarak oyunlarının aynı PUBG gibi E-Spor sektöründe aktif olmasını istiyorlar. Diğer tarafta ise aXiomatic, 2016 yılından beri E-Spor takımı olan Team Liquid'in hisselerinin büyük bir kısmına sahip.

Sadece hisselerde değil, televizyonda da Disney etkili bir E-Spor parçası.

Disney kendi kanallarında bir süredir E-Spor yayınları yapıyor. Disney XD isimli kanallarında Super Smash Bros ve Street Fighter maçlarını yayınladı. 

Diğer yandan ESPN Esports kanalı Ocak 2016'dan beri yayında. Hali hazırda da spor yayıncılığının %80'lik kısmı Disney'e ait. Gelecek yıl Orlando'da bununan Walt Disney World Resort'da bulunan ESPN Spor Kompleksi'nde E-Spor turnuvalarına ev sahipliği de yapmayı planlıyorlar.

Bundan sonra neler olacak?

Zaten BAMTech'in %75'inin Disney'e geçtiğini söylemiştik. Böylece 2023 yılına kadar League of Legends yayınlarında da söz hakkı Disney'de. Riot Games bu yayınlar için, MLB.TV gibi ücretli paketlerin gelmesini istiyordu. Bu kadar büyük yatırımın ardından LOL maçları artık paralı kanallarda yayınlanabilir.

Anlaşma sonrasında 22 bölgesel spor kanalı da Disney'in eline geçmiş oldu. Bu da 61 milyon abone ve 44 spor takımının yayın hakkı demek. Birçok bölgesel takımın E-Spor yatırımları yaptığını düşünürsek, Disney'in elindeki bu kadar yayın hakkı korkunç bir hakimiyet anlamına geliyor.

Netflix'in rakibi de mi Disney'in?

Netflix'in rakibi olarak adlandırabileceğimiz Hulu'da büyük bir çoğunlukla Dinsey'in himayesine geçti. ESL ile anlaşması olan ve 4 yeni E-Spor programını duyuran Hulu, ücretli E-Spor yayınlarını internet bandından vermek için aranan yöntem olabilir.

E-Spor dünyası kökten değişebilir mi?

Bu kadar çok yayın mecrasının tek bir şirketin hakimiyetinde olması doğal olarak büyük bir sıkıntı. Aynı şirketin bir E-Spor takımının olması ve bu sektöre yatırım yapan takımların yayın haklarını eline geçirmesi işleri daha da karışık hale getiriyor. 

Yakın zamanda oyun yayıncılığı konusunda başı çeken şirketlerden olan Twitch, Amazon'a satılmıştı. Oyun ve E-Spor sektörü çok büyük paraların döndüğü bir düzen haline gelmeye başladı. İşin içine yatırımcılar girdiğinde de, düzenin eskisi gibi gitmeyeceğini öngörmek çok zor değil.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!