Meral Velibeyoğlu Yazio: Çark Ettim Yolumu Buldum

Geçen hafta koç kimliğimle konuşmacı olarak davet edildiğim bir grupta farkındalık çalışması yaptırmak amacıyla ŞİMDİ ve BURADAN baktırarak, GELECEĞİ tasarlamayı sağlayan bir yöntem uyguladım. Bunun için ilk önce bir mevcut durum analizi yapılıyor. Bir çark üzerinden kendi değerlerinizi ortaya koyup mevcut durumunuza bakıyorsunuz. Buradaki amaç durumunuzu görselleştirerek ve somutlaştırarak kendinizi görebilmeniz. 

Daha sonra kişi kendi çarkına bakarak, mihenk taşını buluyor ve çarkını daha iyi nasıl döndürür konusunda mevcut durumuna “adaptif çözümler” arıyor. Bu çözümlerden hedefler oluşturuluyor ve en son aşamada kişi kendi eylem planını çıkarıyor. Hedef deyince genelde gözümüz korkar, bazen de ulaşılamaz görünür. Ama hedefler amaçlarımızdır, en önemlisi umutlarımızdır. Bizi yolda ve canlı tutar.  

Çalışmayı yaparken, aklıma benim bu çalışmayı öğretmen kimliğimle yapmak geldi. Bu kaotik uzaktan eğitim döneminde kafamdaki karmaşaya netlik kazandırır diye düşündüm. Eve gelir gelmez oturdum mevcut öğretmenlik becerilerim ile ilgili çarkımı çıkardım.  

Sizinle kendimle ilgili fark ettiklerimi ve durumu iyileştirmek için hangi hedefleri belirlediğimi paylaşmak istiyorum.

1. Öğrencilere heyecanla derslerime gelmesi için güven ortamı sağlamak istiyorum.

Empatik dinleme yaparak, yargılamadan duygularını ifade etme imkânı vermek istiyorum. Bunun için derslerimde koçluk becerilerimi daha etkin kullanabilirim.

Bilgiyi edinme ve kullanma konusunda onlara rol model olabilmeliyim. Merak uyandıran güçlü sorular sorabilir, öğrencilerden merak ettikleri konu, soruları toplayabilir, bu konuları ve soruları dersime entegre edebilirim.

İletişimin %80’i beden dilinden ibaret olduğunu düşündüğümüzde, ekran karşısında kendimi ifade etme ve dersi canlı tutabilmek adına tiyatral beceri, hikâye anlatıcılığı, ses, diksiyon ve mimikler konusunda kendimi geliştirebilirim.

4. Uzaktan eğitimde ders içeriklerimi ve yöntemlerimi geliştirmek istiyorum.

İnovasyon diye yıllardır bağırıyoruz. Hadi bakalım tam zamanı. Nasıl inovatif olabilirim? Olmak için neye ihtiyacım var? Yaratıcılık ve cesaret. Kutunun dışına çıkmak için en saçma fikirlerimi not alıp, uygulayabilirim.

Bunun için derslerimde sohbet için zaman ayırabilir ve online belli aralıklarla anketler yapabilirim.

6. “Learner Autonomy” diye adlandırdığımız öğrencilerin öğrenme sürecinde sorumluluk alma, kendi kararlarını verme ve kendi öğrenmelerini yönetme becerilerini kazandırmak istiyorum.

Bu çok uzun soluklu bir hedef, farkındayım. Ama ilk etapta öğrencilerime kendi öğrenme deneyimi ile ilgili bu farkındalık çalışmasını yaptırabilir, kendi mevcut durumlarını analiz etmelerini sağlar, oradan kendi yol haritalarına çıkarmalarına destek olabilirim.

Bu küçücük çalışma bile zihnimdeki kaosu ve bulanıklığı berraklaştırdı ve beni çok hafifletti. Kendi kendime bir yol haritası çıkardım. Yapılacak çok şey var. Biliyorum hedeflerim büyük, yolum uzun ve adımlarım küçük.  Ama farkındayımumutluyum ve yoldayım.  

Instagram

Popüler İçerikler

Şoray Uzun Yolda'nın Bitmesine Neden Olan Yasak Aşk Skandalı
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
14.09.2020

Keşke her öğretmen böyle yapsa ama bi çoğu neredeyse tamamı ezberden anlatıp geçiyor

17.09.2020

Değerli Meral hocam, geçirdiğimiz sıkıntılı dönem çocuklarımızın motivasyonunu çok düşürdü, uzaktan eğitim malesef yeterli olmuyor, Yazılarınızda ele aldığınız konular, iç dünyamızı yansıtıyor, kullandığınız dil sade ve anlaşılır okudukça içimizde kıpırtılar ve heyacan uyandırıyor, yeni normalde bize yol gösteriyor, Ailece sizi takip ediyoruz, Kaleminize, emeğinize sağlık, Murat KIRLI

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ