Meclis'te Skandal İddia: 'İsmail Kahraman Kadın Tiyatrocuları Sahneye Çıkarmadı'

TBMM'de, Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi anması kapsamında sahnelenen tiyatro oyununda kadın oyuncuların sahneye çıkması son anda engellendi. Engellemenin Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın bilgisi dahilinde olduğu iddia edildi. Kadın oyuncular sahneden indirilmeleri nedeniyle gözyaşlarını tutamadıklarını söyledi. TBMM'den ise yalanlama geldi...

TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu tarafından başlatılan “Meclis Sohbetleri” etkinliği kapsamında 18 Mart Çanakkale Anmasına ilişkin bir tiyatro gösterisi sergilendi.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Devlet Tiyatroları'nın üç gün provasını yaptığı gösteriye bir saat kala kadın oyunculara sahneye çıkamayacakları ifade edilirken herhangi bir gerekçe gösterilmedi. Erkek oyuncuların sahnede oyunu sergiledikleri sırada konukların arkasında merdivenlerin üzerinde bekletilen kadın oyuncular, oyunun bitiminin ardından TBMM’den çıkartıldı.

"Pek çok sanatçı gözyaşlarını tutamadı"

Sahneye çıkması engellenen kadın tiyatrocular açıklamalarda bulundu. Kadın sanatçıların merdivenlerde şiir okuyacağını ancak sahneye çıkamayacağını öğrendiklerinde pek çok kadın sanatçının gözyaşlarını tutamadığını ifade eden tiyatro sanatçısı, “Pazartesi gününden beri prova yapıyoruz. Gece 11 buçuğa kadar sürüyor. Dün de gösterimiz vardı. Öncesinde de prova aldık. Çok çalıştık. Gösteriye bir saat kala, herkes hazırlanmak üzereyken kadın oyuncuların sahne önünde yar almamasını, sahnenin yanında olmasını istediklerini belirttiler. Böyle bir şok atlatmış olduk ve bir karar vermek zorunda kaldık. Emri vaki oldu. Çok kısa sürede yeniden prova alıp yeni bir düzenleme ile gösterinin gerçekleşmesini sağladık” dedi.

"Oyunda olmamız da onların isteğiydi ama son anda Mustafa Kemal resimleri bile istenilmedi"

Korodaki kadın sanatçılardan birinin ağlayarak TBMM’yi terk ettiğini ifade eden kadın tiyatro sanatçıları TBMM'de yaşanan skandalı şöyle anlattı:

“Son dakikada yapıldıysa bir tahrik etme unsuru olabilir mi diye düşünüp inadına çıkıp söylemek istedik sözlerimizi ama olmadı. Oyunda bizim olmamız da onların kendi isteğiydi. Bize anlatıldı ve günlerce bunu çalıştık. Ama son anda Mustafa Kemal resimleri bile istenilmedi. 12 dakikalık gösterimiz 4 dakikaya düştü. Biz de kenarda merdivenlerde şiirlerimizi söylemek zorunda bırakıldık.”

"İsmail Kahraman istemedi"

Tiyatro sanatçısı sahneye çıkmak istemediklerini ancak ilgili müdürleri tarafından ikna edildiklerini belirtti. Sahneye çıkmalarının engellenmelerinin arkasında TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın olduğunu iddia eden sanatçı şunları söyledi: 

Oyun bitiminde selam vermedik ama onlar bunun ne demek olduğunu anlamamışlardır tabii ki. Çoğumuz sinirden ağladık, direnemedik. Şöyle bir an var, kostümlerimizi giymiş merdivenlerden iniyorduk ki İsmail Kahraman’la karşılaştık. ‘Bayan oyuncular çıkmıyor değil mi, aferin’ dedi. Asker kostümlü arkadaşlara da ‘Siz kaçıncı alaydasınız’ diyerek güya espri yaptı, kimse gülmedi. Esas amacı teyit almaktı.”

CHP soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu Meclis gündemine taşındı. Bakan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • TBMM’de düzenlenen ‘Çanakkale Anması’ etkinliği için oynanacak tiyatro oyunu hangi gerekçeyle oyuna 1 saat kala iptal edilmiştir?

  • ‘Kadın oyuncuların sahneye çıkmaması’ yönünde karar aldığınız iddiası doğru mudur?

  • Sahnedeki Atatürk büstünün kaldırılmasını da talep ettiğiniz iddiası doğru mudur?

Oyuncular Sendikası da yazılı bir açıklama yayımladı. "Ortaçağ karanlığına dönmeyi reddediyoruz" başlıklı yazı ile sorumlular istifaya çağrıldı 👇

Devlet Tiyatroları'ndan yalanlama geldi.

Devlet Tiyatroları yaptığı basın açıklamasıyla oyuncuların ifadelerini yalanlayarak 'Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğümüzden gelen kadın ve erkek sanatçılarımız, TBMM tören salonun iki tarafında ve katılımcıların arasında yerlerini almış, toplantının başında 10 dakikalık bir gösteri düzenleyerek Çanakkale Türküsünü ve Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine şiirini birlikte icra etmişlerdir' dedi.

TBMM'den ise "Kadın ve erkekler birlikte oynadı" açıklaması geldi.

Devlet Tiyatroları'nın yaptığı yazılı açıklamadan sonra bir açıklama da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından yapıldı. Yapılan yazılı basın açıklamasında, kadın ve erkeklerin bir arada oynadığını söyleyen TBMM, 'Yapılan gösteri ve toplantı kameralar tarafından kayda alınmıştır. Böylesi başarılı bir toplantıyı gölgelemek, tarihe ve şehitlerimize karşı saygısızlık ve kesinlikle maksadını aşan bir dezenformasyondur” ifadelerine yer verdi.

Twitter'ın bir numaralı gündem maddesi oldu...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Cem Garipoğlu'nun Otopsi Fotoğrafları Ortaya Çıktı: Sağ ve Sol El Parmaklarındaki Morarmalar Dikkat Çekti
YORUMLAR
29.03.2018

Ne ironidir ki Çanakkale zaferini anmak için sahnelenen bir oyunda, ülkenin bağımsızlık savaşında , bugün sahneye çıkılmasına izin verilmeyen Türk kadınları erkekleri ile birlikte omuz omuza mücadele vermiştir.Halide Onbaşı, Nezahat Onbaşı,Şerife bacı,Halime çavuş,Gördesli Makbule,Zeynep Mido çavuş,Hemşire Safiye Hüseyin gibi niceleri sizin hayalinizdeki gibi evlerine kapanmayıp, can verdi bu ülke için kahramanca.Avustralyalı bir piyadenin annesine yazdığı mektupta"18 mayıs 1915 günü keskin nişancı bir Türk kızı savaşıyordu.Gizlendiği yerden gün boyunca ateş açıyordu ve bir çok adamımızı öldürdü ve aynı akşam vurulduğunda onun için üzüldüm yine de" diye bahsettiği Türk kadınlarıyız biz, evirmeye çalıştığınız Arap modeli örnekli ne idüğü belirsiz bir formda olmayacağız ne yaparsanız yapın ne kadınımız ne erkeğimiz.

30.03.2018

Türkte asla arap çıkmaz. Bunu en iyi öğretecek olanlar Türk Kadınları'dır.

Pasif Kullanıcı
29.03.2018

Böyle haberleri okuyunca anlıyorum ki Türkiye'de kadın olmak gerçekten çok zor, ve gittikçe daha da zorlaşıyor. Atatürk, avrupada kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren "ilk" lider olurken; bu hükümetteki adamlar ellerinde olsa kadınlara ev hapsi verecek ve onları toplumdan silecekler. Ama şunu unutmasınlar ki Atatürk'ün felsefesini kavrayan insanlar, kadınlara duyulan saygı ve sevgiyi onlardan hiçbir zaman esirgemeyecektir.

Bunlar bir ATATÜRK'den, bir de Kadınlardan korkuyor :D

TÜM YORUMLARI OKU (34)