MEB, PISA'ya Alternatif Sınav Yaptı: Çocuklarımız Fen Bilgisi ve Matematikte Yine Kötü

Milli Eğitim Bakanlığı uluslararası eğitim ölçeği PISA'ya alternatif bir sınav yaptı. Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi ismiyle yapılan sınava 38 bin 8. sınıf öğrencisine 51 soru soruldu. 100 öğrenciden 26.4'ü matematikte, 17.9'u da fende en alt düzeyde çıktı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın en önemli uluslararası eğitim ölçeklerinden PISA sınavında Türkiye'nin 72 ülke içinde son sırada yer alması konusunda yaptığı 'PISA tek başına bir ülkenin seviyesini göstermeye yetmez' açıklaması sonrası öğrencilerin MEB'in kendi yaptığı araştırmadan da benzer sonuç çıktı.

İşte detaylar... 👇

38 bin öğrenci katıldı

Vatan gazetesinde yer alan habere göre, ABİDE 2016 geçtiğimiz yıl nisan ve mayıs ayında 81 il 495 ilçe 1299 okuldan 38 bin 8. sınıf öğrencisinin katılımıyla yapıldı. Araştırmada matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler ve Türkçe'den 51 soru öğrencilere soruldu.

Matematikte %89 'alt yeterlilikte'

MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından öğrenci başarısındaki gelişimin izlenmesi için yapılan ABİDE araştırması, Türkiye'de matematik testinde öğrencilerin yüzde 89'unun orta ve daha alt yeterlilik seviyesinde olduğunu ortaya koydu. Aynı araştırmaya göre öğrencilerin fen bilgisinde yüzde 85'inin, sosyal bilgilerde yüzde 73'ünün, Türkçe'de ise yüzde 71'inin orta ve daha alt seviyede olduğu belirlendi.

Türkçe dersinde %6.4'ü ileri düzeyde

Türkçe dersinde öğrencilerin yüzde 3.6'sının düzeyi temel altı, yüzde 22.4'ünün temel, yüzde 44.6'sının orta, yüzde 23'ünün orta üstü ve sadece yüzde 6.4'ünün ileri düzeyde olduğu belirlendi.

Matematikte ileri düzey oranı sadece %3.1

Matematik testinde ise öğrencilerin 26.4'ünün düzeyi temel altı, yüzde 33.6'sının temel, yüzde 28.7'sinin orta, yüzde 8.2'sinin orta üstü ve sadece yüzde 3.1'inin ileri düzeyde olduğu belirlendi.

Fen ve teknoloji dersinde %17.9 temel altı

Fen ve teknoloji dersinde öğrencilerin 17.9'unun düzeyi temel altı, yüzde 34.4'ünün temel, yüzde 33.3'ünün orta, yüzde 10.3'ünün orta üstü ve sadece yüzde 4.1'inin ileri düzeyde olduğu belirlendi.

Sosyal bilimlerde %10.3'ü ileri düzeyde

Sosyal bilgiler testinde ise öğrencilerin 6.3'ünün düzeyi temel altı, yüzde 25.7'sinin temel, yüzde 40.9'unun orta, yüzde 16.8'inin orta üstü ve yüzde nün ileri düzeyde olduğu belirlendi.

Uluslararası sınavla örtüşüyor

ABİDE araştırmasında elde edilen bulguların genel olarak Türkiye'nin katıldığı uluslararası durum belirleme çalışmaları PISA ve TIMSS sonuçlarıyla örtüştüğü görüldü. Araştırmada öğrencilerin eğitim hedefleri yükseldikçe ABİDE'de değerlendirme yapılan alanlardaki puanların da arttığı sonucuna ulaşıldı. Eğitim hedefi yükseköğrenime devam etmek olan öğrencilerin başarılarının hedefi liseyi bitirmek olan öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu görüldü.

TIMSS 2011 ve PISA 2015 uygulamasına katılan öğrencilerin de eğitim beklentileri yükseldikçe PISA ve TIMSS puanlarının arttığı ortaya konulmuştu.

Ayrıca bakınız 📌

PISA Direktörü Schleicher'den Acı Gerçekler: 'Türk Öğrencilerin İyi Oldukları Alanlar Artık Dünyada Daha Önemsiz'

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
YORUMLAR
01.12.2017

Siz gerçekten bizim okulları okul mu sanıyorsunuz ? Çoğu devlet okulun etrafı parmaklıklar ile çevrili. Amaç çocukları hapishane de gibi içeride tutmak. Çocuklar birbirine zarar vermesin yeter. Özel okullar zaten gündüz bakim evi. Ben 80 doğumluyum. Bizim zamanımızda ssk saygı göstermek gerekiyordu. Götümüz üç buçuk atardı anne baba okula gelecek diye. Şimdi bakıyorum öğrenci öğretmeni şikayet ediyor. Keza öğretmenlerin çoğu " kpss yi kazanıp devlete kapağı atayım " derdinde. Kısaca öğretmenlik ile bankacılık yada ne bileyim dış ticaret uzmanı olmak arasında fark git gide kapanıyor. Bizdeki sistem falan değil. Bildiğin gerilla taktiği. Günü kurtar yeter

01.12.2017

Türkçesi " neresinden tutsak , elimizde kalıyor eğitim sistemimiz "

Pasif Kullanıcı
01.12.2017

Benim düşüncem; önce ilkokul öğretmenlerinin kalitesini değiştirsinler. Herşey ordan başlıyor aslında. Daha 4 e giden kız kardeşime 3 sayfa dolusu bir metametik alıştırması verirdi kadın, zaten işten yorgun argın gelmişsin sen zor çözüosun bide çocuğa anlatmaya çalışıyorsun. Çocuğu olan anlar. Artık bırakıyordum, ertesi gün ödevini yapmadı diye şemsiye ile kafasına vurmuştur vs vs vs Hani öğretmenlik kutsaldır falan diyosunuz ya heh be o kutsallığı hiç bir yerde görmedim, kendi ilkokul öğretmenimde böyleydi. Halk olarak böyle bazı meslekelre abartılı bir şekilde biat ediyoruz. Herşey bi yana mutlaka uygulamalı eğitimi destekliyorum. Daha çok laboratuvar daha çok görsellik, video, gezi vs vs vs

01.12.2017

' Zaten işten yorgun argın gelmişsin sen zor çözüosun bide çocuğa anlatmaya çalışıyorsun.' Sorun bu işte öğretmen derste anlatmış ödevını vermış tekrar birinin anlatmasına gerek yok o onun odevı o yapıcak. ayrıca elınde 24 saat tablet var cocukların pepe izliceğine sevıyesıne uygun konu anlatım videoları izlesin. hayatımda bir kere bile aileme ödev yaptrmadım. onu geçtim annesi babası okuma yazma bilmeyen gençler türkıye derecesi yapıyor. Yanı cocugun içinde olucak bizim cocuklar okumanın kıymetını anlayabilmiş değil.

TÜM YORUMLARI OKU (17)