Matrix Gerçek mi Oluyor? Bilim İnsanları, Beyne Bilgi Yüklemeyi Başardıklarını Açıkladılar

'Geleceğin geldiği' bir dönemde yaşamaya başladığımızı söyleyebiliriz. Özellikle gelişmiş ülkelerde bilimsel ve teknolojik gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. 

ABD'den bir grup bilim insanı, özellikle eğitim alanında çığır açabilecek bir buluşa imza attıklarını açıkladılar!

Sinema ile biraz ilgili olan herkes bu sahneyi hatırlayacaktır: Neo "gerçek dünyaya" getirilir. 10 saat boyunca aralıksız olarak bir bilgisayar programı aracılığıyla eğitim alır. Uyandığında "Kung Fu biliyorum..."diyecektir.

Yukarıdaki sahneyi şunun için paylaştım: ABD, Kaliforniya'daki HRL Laboratuvar'larından bir grup bilim insanı, Matrix filmindekine benzer bir eğitim yöntemi geliştirdiklerini açıkladılar!

Sistem en yalın ifâdeyle beyni elektriksel uyarıcılarla doğrudan besleyen çok gelişmiş bir eğitim simülasyonu.

Şu an için çok yeni bir aşamada olan bu model, özellikle pilotluk gibi, aynı anda hem bilişsel hem de motor becerileri geliştirmeyi hedefliyor.

Frontiers in Human Neuroscience isimli akademik dergide yayımlanan bilimsel çalışmaya göre, bu yöntemin kullanıldığı denekler, öğrenme sürecinde plasebo grubuna kıyasla %33 daha başarılı oldular.

Araştırmacı Dr. Matthews Phillips, yöntemin ilerleyen dönemde daha da ilerletilecek çok gelişmiş bir yazılım başlangıcı olduğunu söylüyor. 

Sistemimiz, kendi türünün ilk örneği durumunda. Bu bir beyin simülasyon sistemi. Kulağa bir nebze bilim kurgu gibi geliyor fakat, sistemimizi geliştirebilmek adına çok kapsamlı bir bilimsel temel var. Bizim üzerinde çalıştığımız özel proje havacılık ve pilotluk için tasarlandı. Çünkü pilotluk aynı anda bilişsel ve motor becerileri kullanmayı gerekli kılıyor.  

"Yeni bir bilgiyi ya da beceriyi öğrendiğimizde beynimiz fiziksel olarak da değişir."

Dr. Matthews Phillips, bu yeni teknolojinin beyindeki bazı işlevleri geliştirdiğini belirtiyor: 

Yeni bir bilgiyi ya da beceriyi öğrendiğimizde beynimiz fiziksel olarak da değişir. 'Nöroplastisite' olarak adlandırılan süreç ile beynimizde yeni bağlantılar ortaya çıkar ve var olanlar da güçlenirler. Özellikle de beynimizin konuşma ve hafıza gibi bazı işlevlerini yerine getiren bölgeler.

"Aslında yöntemimiz çok eski, Antik Mısır'da da kullanılıyordu..."

Bizim sistemimiz de esas olarak bu bölgeleri uyarmayı ve değişiklikleri gerçekleştirmeyi hedefliyor. Yöntemin kendisi aslında oldukça eski. Antik Mısırlılar 4000 yıl önce ağrıları azaltmak için elektrikli yılan balıklarını uyaran olarak kullanıyorlardı.

Eski Mısırlıların kullandığı elektrikli yılan balığı...

Kim bilir belki de henüz emekleme aşamasındaki bu yeni eğitim modeli, hayal dahi edemeyeceğimiz yetilerin ortaya çıkmasına; eğitim, okul, öğretmen kavramlarını sorgulamamıza sebep olabilir.

Bonus: Geliştirilen bu eğitim simülasyonunu anlatan video. (İngilizce).

Kaynaklar

1 2

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
YORUMLAR
10.03.2016

teknolojinin bu kadar gelişmesi beni korkutuyor

Pasif Kullanıcı
10.03.2016

Matrix yapmayı başarıyorsak Trinity nerede onu söyleyin bana.

10.03.2016

Yapay zekânın dünyayı ele geçirmesi mümkün çünkü teknoloji ile insan aklı ters orantılı...

TÜM YORUMLARI OKU (8)