Performans sanatı denince akla ilk gelen isimlerden biri Sırp asıllı Marina Abramoviç yaptığı gösterilerle kendi dalında tarihe geçmiş bir isim. Abramoviç'in birçok canlı performansı hem takipçilerini hayrete düşürecek şekilde yaratıcı hem de canlı performanslar olduğu için aslında bir nevi de sosyal deney statüsünde değerlendiriliyor.
insanoğlu bu evrenin basurudur..
bkz. stanford hapishane deneyi insanoğlu eline gücün geçtiğini anladığı an vahşi bir hayvana dönüşür bu bir gerçektir nadir azınlık normal kalabilir sadece
Serbestlik tanınan insan nötr ve tepkisiz kalan tanımadığı bir insana nasıl yaklaşır hangi limitten sonra yaklaşımları değişir tepkisizlik öfke şiddet güç kulanımını ne derece etkiler yani şartlarımızdan dolayı sakladığımız ama hiç kaybolmayan hayvani içgüdülerimizin dizginlenme sınırları. Ne kadar çok benziyor Stanford hapishane deneyine (Zimbardo) Toplumsal hastalıkları anlamak için değişmeyecek örnekler. Güç olmak veya tapacak bir güç otorite aramak sadece insanın kendisi için güven ortamı aramasıylada sınırlı değil. Hayvana istediğin kadar medeniyet sun şartlarını stabil tut teknolojiyle oyala ama as olan hiç değişmeyecek zorbalık şiddet en masum görünen insan da bile gizli kalan yanımız. Irkçılıklar, ayrımcılıklar, cinsiyet temelli nefretler, fırsatçılık, sahip olmak hep daha fazlasını istemek gücü para ve mevkiyle eş değer tutup her yolu meşru görmek. Güdüleri dışa çıkarmak için sosyal deneylere de gerek yok bire bir bilinçli olarak her gün yaşıyoruz zaten.