Mardin'de 11 Bin Yıllık Tapınak Bulundu: 'Göbeklitepe ile Benzer Özellikler Taşıyor'

Mardin'in Dargeçit ilçesinin Ilısu Mahallesi'ndeki Boncuklu Tarla'da yürütülen kazı çalışmasında 11 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen tapınak ortaya çıkarıldı.

Neolitik döneme ait olduğu belirlendi.

Tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı'nın da aralarında yer aldığı 25 medeniyete ev sahipliği yapan Mardin'in Dargeçit içesinde, 4 steli bulunan neolitik döneme ait tapınak gün yüzüne çıkarıldı.

Çalışmalar 2012 yılında başlatılmıştı.

Kırsal Ilısu Mahallesi'nde 'Ilısu Barajı ve HES Projesi Etkileşim Alanında Kalan Kültür Varlıklarının Belgelenmesi ve Kurtarılmasına Yönelik Çalışmalar' kapsamında Mardin Müze Müdürlüğünce 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışması devam ediyor.

Kazıya Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse başkanlık yapıyor.

Boncuklu Tarla Kazılarının bilimsel danışmanlığını yürüten Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ergül Kodaş, AA muhabirine, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse başkanlığındaki kazı çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü söyledi.

"4 stelden biri kırık ama diğer 3'ü o gün olduğu gibi hala günümüze kadar korunabilmiş"

Neolitik döneme ait, temeli moloz taşlarla örülü duvarlar ve sertleştirilmiş kil tabanları olan yapının açığa çıkarıldığı alanda Göbeklitepe ile aynı döneme ait bir de tapınak ortaya çıkarıldığını dile getiren Kodaş, 'Yapılan analizlere göre tapınak 4 stele sahip. Yaklaşık 11 bin 300 yıllık olduğunu düşünüyoruz. Kazı çalışmaları devam ediyor ama stelleri net bir şekilde açığa çıkardık. Ortaya çıkardığımız 4 stelden biri kırık ama diğer 3'ü o gün olduğu gibi hala günümüze kadar korunabilmiş.' dedi.

"Tapınak 80 metrekare büyüklüğündeki tapınak"

Kodaş, taş duvara sahip tapınağın küçük taşlar ve çamur harçla örüldüğünü aktararak binanın tabanına henüz ulaşmadıklarını, bir aylık süreçte ulaşmayı hedeflediklerini anlattı. 4 stel üzerinde herhangi bir figüratife rastlanmadığına işaret eden Kodaş, 'Neolitik döneme ait 80 metrekare büyüklüğündeki tapınak Göbeklitepe ile benzer özellikler taşıyor.' dedi.

"Buranın da Göbeklitepe gibi ilgi görmesini bekliyoruz"

Dargeçit ilçesinde yaşayan Enez Özmen, tapınak bulunmasından mutluluk duyduklarını belirtti. 'Tapınak bulunduğunu duyunca heyecanlandık. Buranın da Göbeklitepe gibi ilgi görmesini bekliyoruz.' diyen Özmen, tapınak sayesinde ilçeye çok sayıda turist gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
30.10.2019

Mezopotamya topraklarının arkeolojik kazıları için çok ciddi bir bütçe ayrılmalı. Bunlar daha hiçbirşey. Eğer düzgünce buranın üstünü düşülürse dünyanın kültür turizmi başkenti oluruz.

30.10.2019

Tarihi 1071, 1299 ve 1453 arasına sıkıştırıp sadece savaş ve fetihlerden ibaret olan bir hanedan tarihi oluşturdurlar. Siyasi propaganda amaçlı bunları kullanırken işleri bitenleri restorasyon ayağına yerle bir ettiler. Bunlara ayrılacak bütçe ya saraya gider ya da Bilâl'in filosuna.

30.10.2019

Mardin’in her köşesi tarih. O kadar çok görülecek yer var ki. Tekrar gitmek şart oldu.

31.10.2019

Aşağıda Beiber nickli biatçının yazdığı yoruma bakarsanız Türkiye'de arkeoloji, antropoloji, jeolojinin gelişmeme sebeplerini ve bunlara etki eden en büyük faktörün dinsel dogmaların kölesi olmuş eğitimsiz bireyler olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Mucize yalanları üzerine kurulu inançlarının sarsılmasından korktukları için bilimsel verilerle yüzleşmeye cesaret edemediklerinden dolayı, dar hayat görüşlerinin getirmiş olduğu cahil cesareti ile nitelikli insanlara hakaret ederek acizliklerini bastırma eğilimi sergilerler.

İslam dini kusursuzdur,tek kusur insanlardır.

TÜM YORUMLARI OKU (11)