Limonlusu Sirkelisi Hiç Fark Etmez! Turşu Yemenin Beyinde Bıraktığı Şahane Etkiler

Birazdan kafa açan yiyecekler konusunda yepyeni bir şeyler okuyacaksınız! Lifehack'ten sizler için turşunun, evet bildiğimiz turşunun, nasıl beyin gelişimine katkı sağladığını araştırdık.

Bu kadar kolay ulaşılabilen ve basit bir yiyeceğin beyine iyi geleceğini kim akıl edebilirdi ki?

Virginia'da bulunan William & Mary Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre fermente yiyecekler insana serotonin pompası yapıyor.

Serotonin ise kişinin modunu düzelten bir hormon olduğu için depresyon veya anksiyete sıkıntısı yaşayan insanlar için turşu tüketmek çoğu ilaçtan daha faydalı.

İkinci Beyin kitabının yazarı Dr. Michael Gershon'a göre, üzerinde bulunan sinir taşıyıcısı sayısı sebebiyle mide aslında ikinci beyin organı sayılabilir.

Yani beyin nasıl hissedeceğimiz nasıl karar vereceğimiz gibi konulara karar verirken, mide ise yutkunma, sindirim, besin emilimi ya da atımı gibi konulara karar veriyor.

Mide hakkında şaşırtıcı bir başka gerçek ise, beyin ile arasında kurduğu iletişimin önemi!

Araştırmacılar her geçen gün gastrointestinal sistemin beyine gönderdiği sinyallerin ne kadar büyük önem taşıdığını kanıtlayan bulgulara rastlıyor. Örneğin sindirim ya da bağırsak sıkıntısı olan insanların depresyon veya anksiyete sorunları yaşaması daha kolay oluyor.

Turşu ve Mutluluk!

GABA sinir taşıyıcıları beynimizde bulunan ve motor hareketleri, görmeyi kontrol eden, aynı zamanda anksiyete hissini de düzenleyen nöronlardır. Yani ağzınıza bir turşu atmak hem mide için hem de beyin için oldukça çok şey ifade ediyor. 

Bunun yanısıra turşu gibi fermente gıdalarda bulunan sağlıklı bakteriler (probiyotikler) ve anskiyete bozuklukları arasındaki ilişki konusunda yapılmaya  devam eden çok sayıda araştırma bulunuyor.

Cork College Üniversitesi tarafından yapılan bir araştıramaya göre fareler üzerine yapılan probiyotik tedaviler anneden ayrılma gibi stresli durumlarda davranış kontrolünü ve bağışıklık sistemini normalleştirdi.

Bu tip sonuçlar ise probiyotiklerin moralimizi değiştirdiği hipotezine destek vermiş oluyor. Probiyotikler modumuzu yükseltmenin yanında bağışıklık sistemimize de destek oluyor.

Aynı tezi destekleyen başka bir araştırma ise Maryland Üniversitesi'nde yapıldı.

700 öğrencinin beslenme alışkanlıkları üzerinde yapılan çalışmaya göre fermente yiyecekler tüketenlerin daha az sosyal anksiyete yaşadığı gözlemlendi.

Yani aslında konu iyi bakteriler! Turşunun yanında yoğurt, ayran, kefir, sauerkraut, bitter çikolata, miso çorbası, tempeh tüketerek de bu iyi bakterileri alabilirsiniz.

Bitter çikolata ve veganların gözde yiyeceği tempehde de iyi bakteriler mevcut.

Fermente yiyecekler tüketmenin sindirime olan faydalarının yanında bu yiyeceklerin yüksek sodyum içermesi bazen sağlık sorunlarına yol açıyor

Türkiye'de bulunan araştırmacılar yaptıkları bir ankette, mide kanseri olan kişilerin olmayan kişilere göre daha fazla turşu tükettiğini gördü. Yani aslında azı karar çoğu zarar yiyeceklerden biri turşu!

Morali düzeltcez derken mideyi yakmamak lazım!

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
08.10.2017

Tamda bol acılı turşu suyu içiyordum 🤣😉

08.10.2017

😉😉

amdin mutlumusun mk beynim yandı : "beyin nasıl hissedeceğimiz nasıl karar vereceğimiz gibi konulara karar verirken, mide ise yutkunma, sindirim, besin emilimi ya da atımı gibi konulara karar veriyor"

08.10.2017

tansiyonda firlatir o turşular yanlizz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ