Kuzey Ülkeleri İlk Sırada: Çocuk Yetiştirmek İçin En İdeal Ülkeler Açıklandı!

Bazı vatandaşlar, sağlık imkanları, eğitim ve diğer ihtiyaçlar karşılandığı sürece yüksek vergiler ödemeyi göze alıyor. 'Danimarkalılar Neden Mutlulukla Yüksek Vergiler Ödüyor?' isimli makalesinde Mutluluk Araştırmaları Enstitüsü CEO'su Meik Wiking, bu ülkedeki insanların vergiyi, yaşamların kalitesine yatırım yapmak olarak gördüklerini söyledi. Yapılan bu sıralama, küresel algılara dayalı bir ankete dayanıyor ve ülkeleri sekiz ülke özelliğinin bir derlemesinden alınan puanlara göre sıralıyor: İnsan hakları, aile dostu, cinsiyet eşitliği, mutlu, gelir eşitliği, güvenli, gelişmiş halk eğitim sistemi ve gelişmiş sağlık sistemi.

1. İsveç

İsveç, çocuk yetiştirilebilirlik açısından listedeki ülkeleri geride bırakarak ilk sıraya yerleşti. Batı ve kuzeyden Norveç'e Komşu olan İsveç Krallığı, İskandinav Yarımadası'nın çoğunluğunu kapsar ve sahip olduğu toprak bakımından Avrupa Birliğin'deki en büyük ülkelerden biridir. Başkent Stockholm, Orta Çağ boyunca süren sınır anlaşmazlıklarıyla, günümüz halini almıştır.

2. Danimarka

Danimarka Krallığı 10. yüzyılda kuruldu ve iki Kuzey Atlantik ada ülkesini, yani Fare Adaları ve Grönland'ı, içerisinde barındırır.

3. Norveç

Norveç Krallığı, çoğunlukla dağlık arazilerden oluşan İskandinav yarımadasının en uzak batı ülkesidir. Ülke nüfusunun çoğu, başkent Oslo'nun çevresinde, güneyde yaşar. Norveç'in kıyı boyu, binlerce metre uzunluğundaki haliçten, koydan ve sahilden oluşur. Norveçliler kendi denizcilik kültürlerini geliştirmişler ve Viking dönemi boyunca İzlanda ve Grönland taraflarında yerleşim alanı kuracak kadar aktiflermiş.

4. Kanada

Kanada, Amerika kıtasının yaklaşık 2/5'sini kaplıyor, bu da onu Rusya'dan sonra dünyanın en büyük 2. ülkesi yapıyor. Ülke nüfusu, Amerika Birleşik Devletleri sınırından 200 km uzakta yaşayan 35.5 milyon sakiniyle seyrek nüfusludur. Kanada'nın, göçmenleri ülkeye kabul etme şöhretinin yanı sıra, kuzeye doğru olan geniş el değmemiş doğası, ülkenin kimliği üzerinde büyük rol oynuyor.

5. Finlandiya

Coğrafya, kuzeye en fazla ulaşan ülkelerden biri olan Nordik Finlandiya'nın tarihi ve kültürü üzerinde büyük rol oynuyor. İskandinavya, Rusya, Baltık Denizi ve Botni Körfezi ile sınırlarını paylaşan Finlandiya, genişçe uzanan ormanlık alanlarıyla, Batı ve Doğu arasında kuzey kapısı olarak işlev görür.

6. Hollanda

Batı Avrupa'nın kıyılarında yer alan Hollanda, su çevresinde gelişmiş, yel değirmenleriyle ünlü bir kıyı ovasıdır. Üç büyük Avrupalı nehir, Ren, Meuse ve Schelde, komşuları olan Almanya'nın ve Belçika'nın yoğun limanlarına doğru akıyor.

7. İsviçre

İsviçre veya İsviçre Federasyonu, Orta Avrupa'da bulunan ve 16,000 metre karelik buzul Alpler, göller ve vadilerden oluşan küçük bir ülkedir. Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olmakla birlikte, yüzyıllardır tarafsız olmalarıyla bilinir.

8. Avustralya

Avustralya Topluluğu, Avustralya kıtasında bulunur. Ülke ayrıca, özellikle Tazmanya başta olmak üzere bazı adaları da içeriyor. Yerli halk, 18. yüzyılın ilk İngiliz yerleşimlerinden en az 40.000 yıl önce bu toprakları işgal etmişti.

9. Yeni Zellanda

İngiliz ve Polinezya etkileri, 'neredeyse tablo gibi' diyebileceğimiz Yeni Zelanda'dan geçmiştir. İlk Yeni Zellanda yerleşimcileri, egemenliklerini 1840'ta İngiliz işgalcilere devretti. Bugün, 'Kiwis' olarak adlandırılan Yeni Zellandalıların %70’i Avrupa kökenlidir.

10. Belçika

Belçika Krallığı, Batı Avrupa'nın küçük, fazlaca gelişmiş ve şehirleşmiş ülkesidir. Hollanda, Almanya, Lüksemburg, Fransa ve Kuzey Denizi'yle sınırlarını paylaşır. Bu ulus birası, çikolatası ve kaleleriyle bilinir. Resmi dilleri Flemenkçe, Fransızca ve Almancadır.

11. İrlanda

İrlanda Cumhuriyeti, İrlanda Denizi tarafından doğudan İngiltere'den ayrılan ve Atlantik Okyanusunda bulunan bir adadır. İrlanda, zengin kültürel adetleriyle, canlı tavernalarıyla ve bağımsızlık mücadelesiyle bilinir. Ülke, İrlanda Adası'nın 5/6'ini kapsamaktadır, kalan kısım ise Birleşik Krallığın bir parçası olan Kuzey İrlanda'dır. 20. yüzyılın başlarında bağımsızlık ve iç savaş için verilen kanlı mücadeleden sonra İrlanda, 1949 yılında cumhuriyet haline geldi.

12. Birleşik Krallık

Birleşik Krallık, önemli uluslararası ekonomik, politik, bilimsel ve kültürel etkiye sahip, oldukça gelişmiş bir ulustur. Avrupa'nın kuzeybatı köşesinde yer alan ülke, İngiltere, İskoçya ve Galler'i içeren Büyük Britanya adasını ve İrlanda adasının kuzey bölgesini içermektedir. 2017 yılı, 2016 yazındaki Avrupa Birliği'nden ayrılma oyu nedeniyle, ülkenin küresel evrede oynadığı rol hakkındaki endişeyi dile getirdi. Oylama, Avro bölgesini destekleyen politikaların yanı sıra, Avrupa Birliği ile ilgili soruları da artırıyor.

13. Almanya

Avrupa Birliği'nin en yüksek nüfusuna sahip ülkesi Almanya, dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip ve uluslararası toplumdaki rolünün yeniden birleşmeden bu yana istikrarlı bir şekilde büyüdüğü görüldü. Orta Avrupa ülkesi dokuz ulusla sınırlıdır ve manzarası kuzey ve Baltık denizlerine ulaşan kuzey ovalarından, güneydeki Bavyera Alplerine kadar değişmektedir.

14. Lüksemburg

Lüksemburg Büyük Dükalığı, Kuzey Avrupa’da Belçika’nın batısındaki batıda, güneyde Fransa’nın ve doğuda ise Almanya’nın bulunduğu karasal bir ülkedir. Ülke, dünyadaki en küçük ve Katar'dan sonra en zengin ikinci ülkedir. Kaleler ve kiliseler, ormanlarını ve tepeleri örter.

15. Fransa

Fransa'nın dünya üzerindeki etkisini hem geçmişte, hem de günümüzde göz ardı etmek zordur. Batı Avrupa'da bulunan Fransa, dünyanın en eski ülkelerinden biridir ve erişimi bilim, politika, ekonomi ve belki de hepsinden daha önemlisi kültürle dünyanın her yerine yayılmaktadır. Orta Çağ'dan başlayarak Fransa, krallık, imparatorluk ve nihayet bir cumhuriyet haline geldi ve kişi haklarını savunan ilk milletlerden biriydi.

16. İspanya

Modern ulusun dinamik kimliğini şekillendirmeye devam eden kültürel bir yama çalışması olan Bazı bağımsız krallıklar, 1492'de birleşerek İspanya Krallığı'nı oluşturdu. İspanya, Avrupa'nın güneybatı ucunda, Portekiz ile paylaştığı İber Yarımadası'nın büyük bölümünü oluşturuyor. Ayrıca, Akdeniz'deki Balear Adaları, Atlantik Okyanusu'ndaki Kanarya Adaları ve Kuzey Afrika'daki iki yerleşim bölgesini de içeriyor.

17. İtalya

İtalya, bot şeklindeki sınırıyla Akdeniz'e uzanan bir merkezi güney ülkesidir. Ülkenin tarihi şehirleri, ünlü mutfağı ve coğrafi güzellikleri, İtalya'yı her yıl 40 milyondan fazla turisti kendisine çeken popüler bir tatil rotası haline getiriyor. Ayrıca, Avrupa'nın en yüksek ve en aktif yanardağı olan Mount Etna'ya ve sınırları içerisinde bulunan iki ülkeye, Vatikan ve San Marino'ya, ev sahipliği yapıyor.

18. Portekiz

İber Yarımadası'nın kenarındaki Atlantik Okyanusu'na atlayıp, doğuya doğru İspanya tarafından kuşatılan Portekiz, bakışları dışa dönük bir millettir. Tarihi, 12. yüzyılda Kelt ve Mağribi yerleşimcileri yağmaladıktan sonra, krallıklarını kıtasal sınırların ötesine inşa etmeye odaklanan erken liderlerden başlayarak keşif ve keşifle dolu.

19. Japonya

Dünyanın kültür seviyesi en yüksek ve teknolojik alanda gelişmiş ülkesi olan Japonya, dört ana adadan oluşan bir Doğu Asya ülkesidir. Ülkenin çoğu dağlarla ve ağaçlarla kaplı olurken, yaklaşık 126 milyon insan belirgin bir biçimde şehir hayatını benimsemiştir. Kültürel olarak uzun süre komşularından etkilenmiş olan ülke, bugün eski geleneklerini Batı yaşamının yönleriyle harmanlıyor.

20. Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın en baskın ekonomik ve askeri güce sahip Kuzey Amerika ülkesidir. Aynı şekilde kültürel etkisi, popüler kültürünün önderlik ettiği dünyayı da kapsarken, büyük ölçüde müzik, film ve televizyonda dile getiriliyor. 2016'da ülke, Donald Trump'ı başkan olarak seçti. Trump'ın göçmenlik ve dış ticaret gibi konularda söylenen söylemleri ve duruşları, ülkenin en yakın müttefikleri de dahil olmak üzere, dünyanın küresel sahnede geleceğe yönelik gidişatını gündeme getirdi.

21. Yunanistan

Bağımsız bir ulus olarak Güneydoğu Avrupa'da bulunan Yunanistan, 19. yüzyıldan beri var olmaktadır. Bununla birlikte, medeniyeti eski Olimpiyat Oyunları'nın yanı sıra demokrasi kavramını yaratmada, bilimde, sanatta ve felsefede Batı temellerini atma konusunda itibarı olan, tarihin en eski ve en etkili tarihlerinden biridir.

22. Polonya

Polonya, Orta Avrupa’da bulunan ve Avrupa kıtasındaki bin yıllık anlaşmazlıkla şekillenen bir kültüre sahip orta büyüklükte bir ülkedir. Polonya'nın Hristiyan Krallığı 1025'te resmen kuruldu. 16. yüzyılın ortalarında Polonya-Litvanya milletler topluluğu kıtadaki en büyük ülkelerden biriydi. Komşu ülkeler tarafından 18. yüzyılın sonlarında bölünen Polonya, I. Dünya Savaşı'ndan sonra bağımsızlığını kısa bir sürede yeniden kazandı.

23. Singapur

19. yüzyılda İngiliz ticaret kolonisi olarak kurulan Singapur, Güneydoğu Asya'da yer alan hareketli bir metropoldür ve dünyanın en işlek limanlarından biridir. Kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla yüksektir ve işsizlik oranı düşüktür, bu da Singapur'u dünyanın en zengin ülkelerinden biri yapar.

24. Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti 1993 yılında kurulmuş olabilir, fakat bu ulusun tarihi 1,000 yıl öncesine dayanıyor. Avrupa'nın merkezinde yer alması, ülkenin zengin kültürünü besledi. Muhtemelen ülkenin tarihi nedeniyle, vatandaşları dünyadaki en az dindar olanlar arasında.

25. Hırvatistan

Hırvatistan kendini başlıca tarihi hareketlerin ortasında buldu. Bu politik değişimler, merkez Avrupa'da Bosna Hersek ve Adriyatik Denizi boyunca İtalya'ya karşı düşecek şekildeki günümüz sınırlarını şekillendirdi.

26. Macaristan

Macaristan, karalarla çevrili ve Hristiyan kökenli bir Avrupa ülkesidir. Hristiyan kökenli olmaları,  yüzyıllarca Osmanlı-Türk yayılmasınının önünde bir engel olmuştur. Ülkenin 9.9 milyon nüfusunun çoğu Macarca konuşur. Finliler ve Estonyalılar gibi, bu ülkenin dili de Avrupadaki Hint-Avrupa dillerinden olmayan azınlıkta yer alır.

27. Brezilya

Güney Amerika’nın toprak kütlesinin yarısını kaplayan Brezilya, hem büyüklük hem de nüfus bakımından kıtanın devi sayılıyor. Brezilya’nın tarihi, ekonomik kargaşayla doludur. Ayrıca Brezilya, dünyanın en iyi turistik yerlerinden biridir. Ancak, 21. yüzyıldaki ülke, yoksulluk, eşitsizlik, yönetim ve çevre konularında ciddi sorunlarla karşı karşıyadır.

28. Güney Kore

Güney Kore, resmi olarak Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya’da, Kore Yarımadası’nın güney kısmında yer alan ve köklü geçmişe sahip olan bir millettir. 1945'te II. Dünya Savaşı'nın sonunda Japonya'dan kurtarılan Güney Kore, birkaç yıl sonra Kuzey Kore'deki komünist kuvvetler tarafından istila edildi. Birleşmiş Milletler tarafından talep edilen yardım, üç yıllık savaşın sona ermesine ve güneye demokrasi yolunda destek verilmesine yardımcı oldu. Yarımadanın merkezi boyunca iki ulusun bölünmesi, günümüzde de aynı kalmıştır.

29. Letonya

Doğu Avrupa’nın kenarında yer alan Letonya, Estonya ve Litvanya arasındadır. Üçlü, Baltık devletlerini oluşturur ve stratejik konumlarını paylaşır. Letonya, kara kütleleri bakımından Avrupa'daki en büyük ülkeler arasındadır, ancak düşük nüfus yoğunluğu, ülkenin coğrafyasının yarısından fazlasının doğal ekosistem olarak kalmasına izin vermiştir. Ülke ayrıca büyük bir coğrafi çeşitliliğe sahiptir.

30. Arjantin

Tango'nun anavatanı olan Arjantin, 19. yüzyılın başlarında bağımsız bir ülke olduğu için trajedi ve sıkıntılar yaşadı. 20. yüzyıl boyunca Arjantin, demokrasi ve otoriter yönetim arasında eğildi. Demokrasi 1983’te geri kazanıldı. Vatandaşlarının çoğunluğu, 16. yüzyıl İspanyol sömürgelerini ve Avrupa’dan, özellikle İspanya ve İtalya’dan gelen göç dalgalarını yansıtırcasına, etnik olarak Avrupalı ya da ''kısmen Avrupalı''.

Bonus: Türkiye

Türkiye, çocuk büyütülebilirlik listesinde 49. sırada. 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlamasıyla, eşsiz kültürlerin kesişimine ev sahipliği yapıyor. Geçmiş Roma ve Bizans yönetiminin etkisi, sokakları ve binaları etkisi altına almış olsa da, ülke büyük bir çoğunlukla Sünni Müslümanlardan oluşuyor. Şaşaalı camiler ve katedraller, hem İstanbul'da hem de 14 milyon kişiye ev sahipliği yapan Kapalı Çarşı bloklarında bulunabilir. Dinsel kimlik, Türkiye'nin gelişiminin önemli bir parçasıdır. On yıldan uzun süredir, askeri destekli laik bir hükümet ve gittikçe daha popüler hale gelen dini bir hareket arasındaki güç mücadeleleri, hükümetin istikrarı konusunda endişelere yol açtı.

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
19.02.2019

Çocuk yetiştirmek için en iyi ülkeler diye başlık var içeriği açıyorsun ülkelerin yüz ölçümünü vs vermiş yine alakasız saçma sapan bir içerik...Madem başlığın çocuk yetiştirmek o halde ülkenin çocuk yetiştirmek için teşvikleri neler eğitim sistemi nasıl vs bunları vermen gerekiyor yüz ölçümü ne alaka...

19.02.2019

Sayfayı aşağı kaydır kaydır sıra güzel ülkeme bir türlü gelmedi...

Pasif Kullanıcı
19.02.2019

Buraların ideal hale gelmesinin sebebi de zaten nüfuslarının az oluşu. Değişik bi ironi. Çocuk yetiştirmek için en iyi yer yine çocukların olmadığı yer.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ