'Kumsal' Filminde Leonardo DiCaprio ile Ünlenen Plaj, Çevre Kirliliği Krizi Dolayısıyla Kapatıldı!

2000 yılında vizyona giren, The Beach (Kumsal) Leonardo DiCaprio kadar senaryosu ve lokasyonu ile de akıllara kazınmıştı. Medeniyetten kaçan gençlerin, bu cennet plajı kendilerine cehennem etmelerini heyecanla izlemiştik.

İşte o günlerden sonra turist akınına uğrayan Ko Phi Phi Leh Adası ve Maya Koyu öylesine tahrip oldu ki, artık bu cennet yeri görme imkanımız kalmadı. Sizler için The Guardian'dan derledik.

Günde 200'den fazla teknenin yanaştığı ve 5000'den fazla turistin ziyarete geldiği küçük plajın uğradığı çevresel zarar oldukça büyük boyutlara ulaştı.

Geçtiğimiz Haziran ayının 1'inde plajı geçici olarak ziyarete kapatacağını açıklayan Taylandlı yetkililer, 4 aylık kapatma süresini en az 1 yıla çıkardıklarını açıkladı.

Günlük ziyarete gelen turistlerin çevreye verdiği zararın böyle bir sonuç doğurmuş olması ise halkı oldukça üzdü.

Etrafa atılan çöpler, teknelerin bıraktığı atık ve güneş kremi kalıntılarının, Maya Koyu çevresindeki mercan resifinin %80'ini yok ettiği tahmin ediliyor.

Milli Parklar Müdürlüğü'nden Yönetici Songtam Suksawang şöyle açıkladı:

'Her ay çeşitli değerlendirmeler yaptık ve günde 5000 turistin ekolojik sisteme ciddi zararlar verdiğini tespit ettik.'

'Bu durumun çaresini bulmak ya da eski haline döndürmek çok zor çünkü, hem plaj tamamen tahrip edilmiş hem de plajı kaplayan bitki örtüsü. Bize verilen bu süre içinde doğayı eski haline getirmemiz imkansızdı.'

Taylandlı yetkililer tahribatın uzun süredir farkında olsalar da, yıllık 70 milyon lira değerindeki turizm gelirini kaybetmek istemediler.

Fakat Milli Parklar ve Vahşi Yaşam Genel Müdürlüğü, 1 Ekim'de resmi gazeteye yaptığı açıklamada, ekosistem tamamen iyileşene kadar plajın kapalı kalacağını ilan etti.

Doğanın korunmasını savunan yerel STK'lar ise bu gelişmeden oldukça memnun. Mercan resifinin yılda sadece yarım santimetre büyüdüğü göz önünde bulundurulursa, plajın yıllarca kapalı kalma olasılığı da var.

Maya Koyu Milli Parkı Yöneticisi Worapoj Lomlim, 1000'den fazla mercan resifi ektiklerini ve doğanın rehabilite olması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını açıkladı.

Filipinler ve Endonezya gibi çevre ülkelerde de turizmden kaynaklı tahribata karşı duyarlılık oluştu.

Nisan ayında Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte, Boracay Koyu'nun 'çöplüğe dönüştüğünü' ifade ederek 6 aylığına kapatılacağını açıklamıştı.

Endonezya ise geçtiğimiz yıl, 'çöp krizi' ilan ettiği Bali adasında kıyı kirlenmesine ve su kirliliğine dikkat çeken bir kamu spotu yayınlamaya başladı.

Popüler İçerikler

Uluslararası Göç Örgütü Rapor Paylaştı: En Fazla Mültecinin Yaşadığı Ülke Belli Oldu
Arda Turan 'Seçil Erzan' Tezahüratlarına Tepki Gösterdi: 'Kendi Stadımda Bile Laf Söylenmesini İstemem'
Özel Okulda Silahla Vurulmuştu: Hastaneye Kaldırılan Okul Müdürü Hayatını Kaybetti
YORUMLAR
26.10.2018

gel bizim sahillere sıç kimse donup ses çıkarmaz aq belediyeleri

insan cok anam gereksız bı nufuslanma soz konusu bıde egıtımsız paralı kesım gıdıyor buralara rezalet aynısı bızım kıyılarımızda da oluyor parayı bulan (nerden kazandıgıda bellı degıl) kodoman yer içer s. derse bu olur" ben geberıp gıdıcem benene ya 40-50 yıl sonrasından" dıyen zıhnıyetın urunlerı ve dunya nufusunun yuzde 75 ı bu dedıgımı savunup kendını haklı cıkarmaya calısıyor !!!!!!!

25.10.2018

Türkiye'de ise bu durum hiç ama hiç önemsenmiyor. Mesela Ölüdeniz'de duş alma yerlerinde özellikle duş jeli ve şampuan kullanılmaması gerektiği belirtiliyor ama bizim cahil insanımız bunu göre göre duş jeli ve şampuan kullanmaya devam ediyor. Ayrıca, keşke tek sorun bu olsa. Kumsala ve denize atılan çöplerde cabası.

TÜM YORUMLARI OKU (4)