Korkudan Dudak Uçuklatırken Bir Yandan da Büyüleyen 16 Dünyaca Ünlü Merdiven

Dünyanın farklı köşelerinde, kimi ağaçtan kimi taştan oyulmuş basamaklar... Bazıları sizi Hz. Musa'nın Tanrı ile konuştuğu kayalara, bazıları ise bilimsel gözlem merkezlerine çıkarıyor. Tırmanış meraklılarının heyecanını ikiye katlayacak, en heyecanlı merdivenleri sizler için derledik.

1. Kalavantin Durg hisarına çıkan bu merdivenler dünyanın en tehlikeli basamakları olarak biliniyor.

Mumbai yakınlarında bulunan bu lokasyonda, basamaklar dağın içindeki bir kayaya oyulmuş durumda. Tüm basamakları tepeye kadar tamamlamak, 3 saatlik bir tırmanış anlamına geliyor. 

Aşağı inmek ise çok daha uzun sürebilir çünkü, havadaki sis bulutu yüzünden basamaklar sürekli nemleniyor. Herhangi bir tırabzan yok ya da tutunacak herhangi bir yer yok. Sadece trekking batonları ile yürümeye cesaret edebilenler burayı tırmanıyor.

2. Kolombiya'da El Peñón de Guatapé adı verilen kaya ve oraya tırmanan merdivenler dünyanın en sıra dışı zirvelerinden biridir.

Kimileri buraya fermuar kimileri de dikiş merdiveni der.

3. Çin'in Hunan Bölgesi'nde bulunan Tianmen Dağındaki bu yer, 'Cennete giden kapı' olarak biliniyor.

Böyle denilmesinin sebebi ise bu kemerin, 263 yılında bir depremden sonra kendi kendine oluşmuş olması. Bu cennetin kapısına çıkan 999 basamağı çıkan kişinin, gökyüzüne dokunabileceğine ve sonsuz huzura erebileceğine inanılıyor. 

Teleferik yolculuğundan sonra, 99 dönemeçli ve 10 km'lik bir patikayı yürümeniz gerekiyor.

4. Nefes kesen parkurlar arayan turistlerin uğrak noktası, Hawaii'deki Haʻikū merdiveni.

1942 yılında Oʻahu Adası'nda, iletişim için kablolar çekilirken askeriye tarafından kurulmuş bu merdivenlere çıkmak aslında kesinlikle yasak. Parkurun başında ve sonunda polisler nöbet tutuyor. 

Fakat bu önlemler, Ko’olau zirvesine çıkmak için, 3922 basamaklık bu merdiveni tırmanmaktan kimseyi alıkoyamamış.

5. Mısır'da Sina Yarımadası'nda bulunan ünlü Sina Dağı, Hz. Musa'nın Tanrı ile konuştuğu yer olarak bilinir.

Tanrının Musa'ya 10 buyruğu ilettiği bu dağa, dünyanın her yerinden hacılar gelir ve toplanırlar. 

Sina Dağı'nın zirvesine çıkmak için 'tövbe merdiveni' denen basamakları tırmanmanız gerekiyor. Basamaklar genellikle gece vaktinde tırmanılıyor ve güneşin doğuşu zirvedekiler için muazzam bir manzara yaratıyor.

6. Çin'de bulunan Taihang Sıradağları'nda zirveye giden 91 metrelik bir merdiven, dünyanın en alışılmadık tecrübelerinden birini sunuyor.

Bu spiral şeklindeki merdivene 60 yaşından büyüklerin çıkması yasak. Ayrıca bölgede esen rüzgarlar, merdiveni çoğu zaman sallıyor ve tüm yapının gıcırdamasına sebep oluyor.

7. Sri Lanka Adem Tepesi, çocuklu ailelerin bile çıkabildiği bir zirve.

Tırmanış oldukça güvenli fakat sıcak havalarda gece zirveye çıkmak daha sağlıklı bir tercih oluyor. Adem Tepesi'ne gece tırmanmak isteyenler için tüm gece yanık kalan fenerler, yolun iki yanını da aydınlatıyor.

8. Belçika'da Tielt-Winge kenti yakınlarında bulunan Voolyberg Kulesi, eskiden yerinde bulunan ahşap bir gözlem kulesi yerine inşa edilmiş.

Ahşap kule vandallar tarafından yakıldıktan sonra, yerine metal bir yapı konulmasına karar verilmiş. 

Close to Bone mühendislik ofisi, bu 15 metrelik tek amacı gökyüzüne çıkmak olan merdiveni yaratan ekip. Merdivenin en tepesine çıktığınızda, masalsı Hallerbos ormanının büyüleyen manzarası ile karşılaşıyorsunuz.

9. El Caminito del Rey Dağı'na çıkan bu patika, 20. yüzyıl başlarında 2 elektrik santrali arasında gidiş gelişi sağlamak için yapılmıştı.

Açılışa Kral 13. Alfonso katılınca, ismi de bu patikaya armağan edildi. Fakat inşaatta kullanılan ucuz malzemeler ve El Caminito'nun pek de parlak olmayan durumu yüzünden patikaya 'Ölüm Yolu' denmesi pek de uzun sürmedi. 

2000 yılında ziyarete gelen bazı turistlerin trajik ölümü sonucunda, patika kapatıldı. Fakat dünyanın dört bir yanından gelen meraklılar, 6000 euroluk cezayı almayı riske atarak buraya tırmanmaya devam etti. 

Sonra hükumet çıkış yolunu yeniledi ve 2015 yılında tekrar ziyarete açtı.

10. Hindistan'ın en eski ve en derin merdivenlerinden biri Abhaneri Köyü'nde bulunan Chand Baori'dir.

Zemin seviyesinden 30 metre derine inen bu merdivenlerin sonunda, bir havuz bulunuyor. Aslında burası yağmur suyunun toplanması için kurulmuş bir baraj. Ayrıca vatandaşların sıcak havalarda, gelip oturup serinlemesi için tasarlanmış bir yer.

11. Çin'de bulunan Hua Dağı'na çıkan bu patikaya 'Cennete giden yol' deniyor. Kayalara oyulmuş basamaklar bir merdiven görevi görürken, tırabzanlar ise yine kayaya bu zincirlerle asılmış.

Çin'de Tao felsefesine göre 5 kutsal dağdan biri olan Hua Dağı'na birçok keşiş çıkıyor. Bölgeye turist ziyareti de açık.

Zirveye ulaşmak için 2000 metre tırmanmanız gerekiyor. İnerken de manzaranın en güzel olduğu yerde sizi bekleyen küçük bir çaycı var.

12. Ekvador'da bulunan Pailon del Diablo (Şeytanın Kazanı) şelalesine çıkmak için dağın içine oyulmuş oldukça kaygan bu merdivenleri çıkmanız gerekiyor.

Merdivenin bir kısmında ise şelalenin arkasından geçiyor ve harika manzaralar ile karşılaşıyorsunuz.

13. Almanya'nın Duisburg kentinde bulunan bu merdivenler dünyaca ünlü, 'Kaplan ve Kaplumbağa' merdivenleri.

Bir lunapark oyuncağı olan 'rollercoaster' rayları üzerinde yürüme fırsatı buluyor ve toplam 320 metrelik bir mesafede yürüyebiliyorsunuz. .

14. Yosemite Milli Parkı'ndaki zirveye ulaşmak için, bir kısmı teleferik ile bir kısmı ise yürüyerek geçilen 15 km'lik bir yol var.

Park çalışanları bir gün içinde sadece 300 kişinin bu patikadan geçmesine izin veriyor. Bu 90 derecelik 400 basamağı tırmanmak isteyen turistlerin ise fiziksel olarak sağlıklı olması çok önemli.

15. Machu Picchu'daki bu merdiven 500 yaşında ve İnkalar tarafında, Ay Tapınağı'na ulaşmak için inşa edilmiş.

Günümüzde, her gün sadece 400 kişinin bu basamakları tırmanmasına izin veriliyor. Toplam 2 saat süren bu tırmanışta, sürekli olarak duvarlara tutunmanız gerekiyor. Basamaklar ve etraftaki zemin sürekli olarak nemli ve kaygan. 

Dikkatli olmazsanız Urubamba Nehri'ne düşme tehlikesi var.

16. Fransa'da yer alan Pic du Midi bir astronomik gözlemevi. 2877 metrede bulunan bu zirveye sadece teleferik ve merdivenlerle çıkılabiliyor.

Tepede hava öyle soğuk ve rüzgarlı ki, mutlaka sıkı giyinerek çıkılması gerekiyor. Zorlu yolculuğu yapıp zirveye ulaşanlar için, bilim insanları birkaç tane odayı boşaltarak dinlenme odasına dönüştürdü.

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"