Kıyamet Filmi Gibi: Karıncaları Adeta Zombiye Dönüştüren Sinsi Mantar!

Brezilya'nın yağmur ormanlarında yaşayan 'marangoz karıncaları' oldukça şeytani bir düşmanla karşı karşıyalar. Bu böcekler çok tehlikeli bir mantar türü tarafından saldırıya uğradıklarında 'zombi karıncaya' dönüşerek hareketlerinin kontrolünü tamamen kaybediyor!

 Enfekte olmuş karıncalar, ağaçsıl evlerinin rahat sınırlarını terk eder ve mantar gelişimine daha uygun bir alan olan orman zeminine doğru yönelir. Bir yaprağın altında duran zombi karınca, yaprakları kemirerek kendini oraya sabitler ve bu kurbanın son hareketi olur. Bu aşamadan itibaren karıncanın vücuduna sızan mantar giderek büyür ve sonunda kurbanının başını delerek sporlarını salar. Başlangıcından sonuna kadar tüm bu süreç, 10 acı verici gün kadar sürebilir...

Zombi karıncalar bir süredir bilim dünyası tarafından bilinse de "O. unilateralis" isimli parazit mantarın 'kuklacı' hareketleri nasıl gerçekleştirdiği merak konusuydu.

Bir 'beyin paraziti' olarak bilinen bu mantarın, Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayımlanan yeni araştırmayla aslında saldırdığı karıncanın beynine hiç dokunmadığı anlaşıldı. O. unilateralis'in konakçısının hareketlerini vücudundaki kas liflerine sinsice girerek ve onları sarmalayarak kontrol ettiği gözlemlendi.

Bu tehlikeli mantarın bir doku salgılayarak karıncanın mandibula kaslarında atrofiye neden olduğu biliniyordu.

Basel Üniversitesi Zooloji Enstitüsü'nden doktora adayı baş yazar Maridel Fredericksen, 'Değişen konukçu davranışı, konukçu gövdesi vasıtasıyla ifade edilen mikrobiyal parazit genlerinin genişletilmiş bir fenotipidir. Fakat mantarın, konakçının davranışlarını manipüle eden bu etkileri nasıl kontrol ettiği bilinmiyordu.' şeklinde açıklıyor.

Araştırmacılar karıncaların bedenindeki mantarların yerini, bolluğunu ve aktivitesini belirlemek için elektron mikroskobunu kullanarak 3 boyutlu görselleştirmeden faydalanmış.

Doku parçaları 50 nanometre çözünürlüğünde alınarak parçalanma ve görselleştirme sürecini 24 saatlik bir süre boyunca 2.000 kez tekrarlayabilen bir makine tarafından görüntülenmiş. Bu verileri ayrıştırmak için yapay zekadan faydalanan araştırmacılar bir algoritma geliştirerek böceğin ne kadarının karınca kalıp ne kadarının mantara dönüştüğünü incelemişler.

Sonuçlar ise oldukça rahatsız edici. O. unilateralis hücreleri karıncanın tüm vücudunda üreyerek baş ve göğüsten karın ve bacaklara kadar ilerlemiş.

Dahası, bu mantar hücreleri aralarında ortaklaşa biyolojik bir ağ kurarak karıncanın hareketlerini kontrol edecek şekilde birbirlerine bağlanmış. 'Konakçının hücrelerinin büyük bir kısmı mantar hücresine dönüşmüştü. Aslına bakarsanız bu canlı artık karınca kılığına girmiş bir mantardı.' diyor Hughes.

Ama en şaşırtıcısı, parazit mantar marangoz karıncasının beynine sızmamıştı. Normalde hayvanlarda beyin kaslara sinyal göndererek davranışları kontrol eder.

'Ancak bizim araştırmamıza göre mantar, konakçısının davranışlarını çevresel bir biçimde kontrol ediyordu. Aynı bir kuklacının kuklasını aşağı-yukarı oynatması gibi bu mantar da karıncanın kaslarını manipüle ediyordu.'

Bilim insanları burada sandıklarından çok daha karmaşık bir durum olduğunu anlamışlardı. Mantar, nöromodülatör olarak işlev görebilen bileşikler salgılayarak karıncayı kontrol ediyor olabilirdi.

Central Florida Üniversitesi'nden bir entomolog olan Charissa de Bekker: 'Bu da demek oluyor ki bu mantar yeni ilaç keşifleri açısından ilgi çekici olabilecek biyoaktif bileşikler üretebilir. O yüzden bu çalışmayla ilgili çok heyecanlıyım!'

Bekker bu konuyla ilgili yeni araştırmasını da geçtiğimiz hafta yayımlamış. Günlük ritimlerin ve dolayısıyla biyolojik saatlerin biyologlar tarafından incelenen parazit-konakçı etkileşimlerinin önemli bir yönü olup olmadığını görmek için O. unilateralis mantarının moleküler saatini incelemiş.

'Mantarın bir moleküler saatinin olduğunu kanıtlamakla kalmayıp bunun, belirli genlerin günlük salınımıyla sonuçlandığını da bulduk. Bu mantar özellikle gece boyunca salgılanan proteinleri kodlayan genleri harekete geçiriyordu. Bunlar da muhtemelen konakçı karıncanın beyniyle etkileşime giren bileşiklerdi!'

Görünen o ki bu sinsi parazit hakkında öğreneceğimiz daha çok şey var!

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
13.11.2017

anlamadım

13.11.2017

Tekrar oku.

13.11.2017

Ne ilacı be manyakmı bunlar. Bu mantarın zerresini insan bedenine sokacak kadar aklını peynir ekmekle yemiş zihni sinirler varsa insanlığın sonu yakın. Üstelik bu filmlerdeki zombilerde daha korkunc. Şu hale bak beyne dokunmuyormuş. Yani belkide (hatta büyük olasılıkla) karıncanın bilinci yerinde, bedeninin kontrolünü kaybetmiş çaresiz ve neler olup bittiğini anlayamayıp korkuyor. Düşünsenize bu mantar insana bulasabilecek bi sekilde evriliyor ve size bulaşıyor, bedeninizin kontrolünü kaybedip siz hasta iken yanınızda olan annenizi diri diri yiyen bir bedenin içinde mahsur kalıyorsunuz 😱 yada tam tersi anneniz hasta ve kontrolden cikmis bedeni size saldırıyor, beyinsiz bi zombi olsa sık kafasına ölsün, ama o hala yaşıyor ve hala anneniz, sizi kurtaracak birileri gelsin diye yardım çığıkları atıyor. Duygusal olmamalı ve kendinizi ve ailenizi korumak icin onu oldurmelisiniz...

13.11.2017

On numara korku filmi senaryosu hazırladım Resident Evil halt etsin?

13.11.2017

national geographic izleyenler bilir sikik bi hale geliyorlar saka gibi zombi yanin da halt ermis 😂😂

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ