Kış Depresyonu ile Savaşma

Kelimenin tam anlamı ile kara kışın ortasındayız. Karla girdiğimiz yeni yılda kar tekrardan kapımızı çaldı. Kış, kapalı gri gökyüzü, kapalı ortamlara mahkum hissetmeniz, çokça üşümek, erkenden bastıran karanlık ruhumuza da soldan soldan basmaya başladı. Canınız sıkılıyor, battaniyenin altından çıkmak istemeyen, sürekli uykulu, yorgun, isteksiz, keyifsiz kedi modunda hissediyorsunuz. Uzmanlar bunu “Kış Depresyonu” olarak tanımlıyorlar.

SİMA Psikolojik Danışmanlık merkezinden Uzman Psikolog Sibel Deniz Toledo Falay, kış depresyonun sebeplerini ve kendimizi daha iyi hissetmek için yapabileceklerimizi anlattı.

Hava şartları ile ruhsal durumumuz arasında yadsınamaz bir ilişki bulunmaktadır. Gün ışığı mutluluk hormonu olan serotoninin daha fazla salgılanmasına yardımcı olur. Bu yüzden güneşli yaz günlerinde daha mutlu ve neşeliyizdir. Temiz hava ve bol oksijende kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Kış mevsiminin çağrıştırdıkları ise kapalı mekânlar, hüzün, çaresizlik, daha kısıtlı bir hayat ve çaresizliktir. Kişi bir şeyler yapacak motivasyonu bulmakta oldukça zorlanabilir. Çevremizdeki renklerin griliği hayata bakışa da yansıyacaktır. Buda kişinin genel olarak bakış açısının olumsuz olmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca pek çok dış etkende bu negatif ruh halini beslemektedir; ülkenin yoğun ve zorlu gündemi, yaşam şartları, sokakta hayatını sürdürmeye çalışan canların varlığını düşünmek gibi.

Kış mevsimi aynı zamanda hastalıkların daha çok yaşandığı mevsimdir. Fiziksel olarak daha zayıf, güçsüz hissedebilirsiniz. Hasta olmak ve ya çevremizdeki birinin hasta olması modunuzu negatif yönde etkileyecektir.

Alışveriş merkezleri gibi kalabalık kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmek hastalığa yakalanma riskinizi arttırabilmektedir. Bu tarz ortamların kalabalığı ve suni parlak ışıkları modunuzu olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Giyilen kat kat giysiler, üşüme hali, çevremizdeki asık yüzler, maruz kaldığımız olumsuz haberler ve kimi zaman da sosyal medya ile aşırı ilgilenme depresif ruh halini beslemektedir.

Uzman Psikolog Sibel Deniz Toledo Falay Kış Depresyonu ile baş etmeniz için şu tavsiyelerde bulunuyor;

Sabah uyanır uyanmaz akıllı telefonunuza saldırmayın. Sosyal medyayı da gelen bildirimleri de 15 dakika ya da yarım saat sonra kontrol ederseniz dünyadan geri kalmazsınız. Uyanın, yatakta gerinin ve kendinize gülümseyin. Güne ne kadar sakin, huzurlu, gevşemiş başlarsanız o kadar iyi geçecektir.

Ara ara kendinize sosyal medya detoksu uygulayın. Ona ayıracağınız vakitte kendinize iyi gelecek başka şeyler yapmaya çalışın; okuyun, müzik dinleyin, yürüyün, arkadaşlarınızla aranızda ekran olmadan sohbet edin vs…

Hava ne kadar soğuk olursa olsun açık havada zaman geçirmeye çalışın.

Eğlenmeye mutlaka zaman ayırın. Sevdiklerinizle evde toplanın ve oyun oynayın mesela…:) Böylelikle daha sosyal hissedersiniz kendinizi. İnsanın en büyük ihtiyaçlarından birinin sosyalleşme olduğunu unutmayın.

Sizi mutsuz edebilecek her şeyden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

Bu mevsimde sağlığınıza daha fazla özen gösterin. İyi beslenmeye ve uykunuza dikkat edin. Gün içinde kendinizi çok yorgun hissederseniz 5-10 dakika gözünüzü kapatın ve dinlenmeye çalışın.

Fiziksel aktivitenizi arttırmaya çalışın. Gün içinde işinizin başından kalkıp kısa yürüyüşler yapın.

Kendinizi şımartmayı unutmayın. Bu güzel bir kahve, tatlı, kitap, film ya da istediğiniz herhangi bir şey ile olabilir.

Elinizdeki olumlu şeylere daha fazla odaklanmaya çalışın.

Her mevsimin farklı bir güzelliği olduğunu bütün meselenin güzellikleri fark etmekte olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Uzm. Psikolog Falay, bu önerilere ek olarak “Mesele dış etkenlerin ne olduğu değil sizin nasıl algılayıp yorumladığınızdır” dedi.

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?