Kendi Derisini, Hatta Etini Yiyenlerin Muzdarip Olduğu Ürkütücü Hastalık: Dermatofaji

Oldukça yaygın bir hastalık olan bu davranış, aslında psikolojik bir rahatsızlık. Düşündüğünüzde etrafınızda birçok tırnağını yiyen insan tanırsınız. Toplumun çoğunda görülmesine rağmen tıp literatüründe de bir o kadar az yer edinmiş bu hastalığı biraz daha yakından tanıyalım.

Dermatofaji, Latincede 'deri yiyici' anlamına geliyor.

Bu hastalığa sahip kişiler aslında tırnak etrafındaki derilerini baya baya kopartıp bir de yutarak sindiriyorlar. Yutmayanlar da vardır tabi ki!

Bir anda tırnaklarınızın derisi kalkıyor ve kanamaya başlıyor.

Bu hastalık, kişinin kendi tırnak derisini kanatarak yolup daha sonra da yutarak aslında kendi kendini sindirdiği psikolojik bir rahatsızlık. Tırnak etrafındaki deriyi ne zaman yemeye başladığınızı farketmiyorsunuz bile. Farkettiğinizde ise kendinizi durduramıyorsanız siz de bu hastalıktan muzdaripsiniz demektir!

Bu rahatsızlık, bir insanın kendi uzuvlarını, kendi dişleriyle yolmasına yönelik nörotik ve saplantılı bir alışkanlık olarak tanımlanıyor.

Bu durumun herhangi bir sağlık problemine yol açmaması, ya da kocaman insanların bu durumdan utanması da tıp literatüründe az yer almasının sebebi olabilir. Bu rahatsızlıkta el etrafında açık yaralar oluştuğu için her türlü kontaminasyona (bulaşmaya) açıksınız.

Kaliforniya Üniversitesi'nden psikiyatrist Carol Mathews tırnak derisi yemenin, saç koparmanın ve deriyi yolmanın kendine ciddi anlamda zarar veren seviyeye gelmediğinde davranış bozukluğu olarak görülmediğini söylüyor.

Eğer eldeki açık yaralar enfeksiyon kaparsa parmaklarınız su toplayabilir. Bazı kişilerde bu su toplayan deriyi de yeme isteği görülüyor. Daha ileri seviyelerde ise parmaklarınız enfekte olduysa ve yeme davranışı devam ediyorsa, ağız içiniz de enfekte olup yaralar oluşmaya başlayabilir.

Stres altında tıpkı kurtlar gibi insanlar da derilerini yoluyor.

Kurtlar kapana kısıldıklarında, strese bağlı olarak kendi derilerini yolabiliyorlar. Bu nedenle halk arasında bu hastalığa sahip kişiler için 'kurt ısırıcılar'da deniyor.

Bu hastaların derilerinde belirgin bir kalınlaşma ve nasır oluşumu görülüyor.

Bu kalınlaşmanın sebebi ise, vücudun deri kaybı ve yaralara karşı verdiği bir tepki olarak düşünülebilir.

Baba-oğul psikosomatik dermatolog olan Michael Scott Jr. ve Michael Scott şöyle söylüyor;

''Bu davranış bazen çok acı verici olabilir. Fakat bu rahatsızlığa sahip insanlar bu acıya aldırış etmeden normal bir şekilde derilerini yolmaya devam ediyorlar.''

Saç çekme, tırnak derisi yeme gibi davranışlar obsesif kompulsif bozukluk (OCD) sınıflandırmasına dahil ediliyordu.

2013 yılında ise ''patolojik bakım sorunları'' kategorisinde yer almış. New York Mount Kisco Entegre Tıp Merkezinden Dr. Nilah Şah, bu rahatsızlığın OCD sınıflandırılması dışında değerlendirilmesinin umut verici olduğunu ve bu konuda araştırmalar yapmak için artık fon başvurularında bulunulabileceğini söylüyor.

Kaliforniya Üniversitesi'nden psikiyatrist Carol Mathews'e göre;

Obsesif kompulsif bozukluklar gerçekten istenmeyen davranışları içeriyor. Tırnak derisi yeme gibi rahatsızlıkları ise, iyi hissettirdiği için ödüllendirici bir davranış olarak değerlendiriyor. Bu nedenle tırnak derisi yeme davranışının kompulsif bozukluk olarak değerlendirmenin yanlış olacağı görüşünde.

Bu hastalığın sebebi henüz tam olarak bilinmiyor.

Bu davranışın her zaman stres altında yapılmadığı, normal zamanlarda da bir alışkanlık olarak devam ettiği gözlemlenmiş. Bu nedenle doğrudan bir sebep henüz söylenemiyor.

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR
30.07.2021

Amk bu kadar sinir strese kolumuzu kemirmediğimiz bile mucize

30.07.2021

Olm tedavisi ne bunun bende de var.

30.07.2021

Okurken yedim bütün parmağı yine amk :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ