Kariye Müzesi'nin Camiye Dönüştürülüp İbadete Açılmasına Yunanistan'dan Kınama Geldi

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Bizans döneminden kalma Kariye Müzesi’nin camiye dönüştürülmesi kararına Yunanistan’dan kınama geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada karar 'provokasyon' olarak nitelendirildi.

Açıklamada kararın 'dünyanın her yerindeki dindar insanlara ve dünya medeniyetine ait anıtlara saygı duyan tüm uluslararası topluma karşı bir provokasyon olduğu' kaydedildi.

Danıştay müze statüsünü iptal etmişti

6’ncı yüzyıldan günümüze iyi korunmuş bir şekilde gelen Kariye, 1945 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüş, Danıştay 10’uncu Dairesi’nin 11 Kasım 2019 tarihli kararı kapsamında söz konusu Bakanlar Kurulu kararı iptal edilmişti. 

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Kariye Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verilmişti.

6. Yüzyılda İnşa Edilmişti: İstanbul Fatih'teki Kariye Müzesi İbadete Açıldı

Ayasofya'dan bir ay sonra gelen karar

Kariye Müzesi’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek cami olarak ibadete açılması, Ayasofya Müzesi’nin ibadete açılması kararından bir ay sonra geldi. 

Danıştay 10'uncu Dairesi’nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından 10 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılması kararlaştırılmıştı.

Ayasofya Camii'nde 86 yıl sonra ilk Cuma namazı 24 Temmuz tarihinde kılınmıştı. 👇

86 Yıl Sonra İlk Namaz: Ayasofya'daki Tarihi Günde Ortaya Çıkan Görüntüler

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
YORUMLAR
21.08.2020

bir kesimim gönlü olsun diye yapılan şeylere bak, kariye müzesini cami yaptın da noldu? türkiyenin imajı şu an yerle bir, tamamen tarih, kültür düşmanı olarak anılıyoruz artık

21.08.2020

Kubbesine kadar her yerinde azizlerin ve İsa'nın tasvirleri dolu. Nasıl kapatacaksınız o tasvirleri? Binanın içine duvarları ve kubbeyi kapatacak şekilde dikdörtgen şekilde prefabrik konstrüksiyon yapın gitsin. Bizans sanatının korunmuş en iyi örneklerinden biri Kariye Kilisesi. Cami yapmak tamamen barbarlık. Akp bu ülkede İslam'ın başına gelen en kötü şey. Eskiden ateistleri ve Alevilerden kendini Müslüman kabul etmeyenleri çıkardığınızda %80 kadar bir Müslüman nüfus vardı ülkede. Şimdi artık Müslümanım diyen ama camiye gitmeyen herkes İslam'dan nefret etmeye başladı. Şu anda belki ülkenin en fazla %60 kadarı gerçekten Müslümandır. Hatta daha az bile olabilir. Ayrıca Akp'nin dinden soğuttuğu bir yarı ateist Z kuşağı geliyor şimdi. Ne yaparsanız yapın bunların çocukları tamamen ateist olacaklar. Yani bir iki nesil içinde ülkede İslam azınlığa düşecek ve Ayasofya ve Kariye'ye yapılan barbarlık ve insanlara yapılan saldırılardan gelen antipatiden dolayı korunmayacak da.

21.08.2020

Aynen öyle. İnanan veya inanmayan olması önemli değil ama sadece bunların abuk subuk işlerinden dolayı tamamen cahilce dinden soğuyan bir yeni nesil son derece normal. Daha da üzücüsü ülkede çok çok değerli olan eserlerin içine sıçma hevesi. Kariye gerçekten inanılmaz güzel mozaiklere vs. sahip yegane yerdir. Oraya yapacakları en ufak müdahale rezillktir. Ben RTÜK kapanması gereken kurumların başında gelir diyordum ama bence ondan önce Diyanet kapansın yada ismini Ateizmi Yaşatma İşleri falan koysunlar. İslam'a dünyada en büyük zararı veren kurumlardan oldular son zamanlarda.

21.08.2020

Allah belanızı versin lan! O içerideki müthiş sanat eserleri nolacak ??! Gerçek müslüman oraya gitmez o kadar söylüyorum. Protesto edin. Gitmeyin. Ya çıldırıyorum. Dünyanın en zengin kültür varlıklarına sahip ülkelerinden birini el birliğiyle yok ettiniz! Yakında bir bok kalmaz.

TÜM YORUMLARI OKU (21)